Skocz do zawartości

Fc5-reprozytorium Livina

dawsio

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem. Czy internet jest potrzebnzy do zainstalowania reprozytorium livina? Bo pod linuksem (_niemam_ → nie mam) ORT neta bo (_niemam_ → nie mam) ORT sieci, a do zainstalowania sieci potrzebuje ndiswrappera do którego instalacji potrzebuje Livina. Ściągnąłem pod winshitem tego Livina i "przeniosłem" go na dyskietce do linuksa. Zaintalowałem i podczas próby zainstalowania ndiswrappera są jakieś błędy z mirrorami czy coś. Przy montowaniu partycji ntfs też(robie według Fc5 FAQ na forum).

Z góry dzięki za pomoc

Żeby korzystać z livny potrzebny Ci jest Internet.

Możesz pobrać z livny odpowiednie pliki, potrzebne do odpalenia ndiswrappera (kmod-ndiswrapper, ndiswrappera) i zainstalować je ręcznie (rpm -ivh nazwa.rpm).

W ndiswrapperze w FC 5 jest błąd, robi dowiązanie w złym miejscu. Poszukaj w moich postach, pisałem w temacie gdzie było to rozwiązane.

Czyli mam ściągnąć te pliki które livina chce pobrac z tych mirrorów?? OK. A o tym błędzie to chodzi o tą linijke co trzeba przekopiować? To czytałem o tym

Dokładnie. Z tego co pamiętam to były tylko dwa (kmod-ndiswrapper i ndiswrapper) pliki potrzebne + skopiowanie tej linijki i wszystko ładnie chodziło.

moja wina ze to tak mało zajmowało??

To skąd mam ściagnąć "pełną wersję"??

Tutaj są wszystkie paczki:

http://rpm.livna.org/fedora/5/i386/

A te co cię interesują to:

kmod-ndiswrapper

ndiswrapper

i odpowiednie sterowniki z windowsa.

Podaj może nazwę twojej karty sieciowej. Być może istnieją jakieś linuksowe sterowniki do niej.

na tej stronie (_niema_ → nie ma) ORT kmod-ndiswrappera pod i386. Moze być inny??

Wpisz

uname -a

i mnie wyrzuca:

Linux localhost.localdomain 2.6.16-1.2080_FC5 #1 Tue Mar 28 03:38:34 EST 2006 i686 athlon i386 GNU/Linux

i z tego wiem, że mam kernel 2.6.16-1.2080_FC5 pod architekturę i686.

OK. Przełączam sie na Fedorke i zaraz napisze co tam widziałem:)

edit:

a jednak i686

Tylko (_niemam_ → nie mam) ORT zadnej dyskietki a cd-rw tez sie zgubiło. Ma ktoś pomysł jak to przenieść?? Linux bez niczego będzie widział odtwzarzacz mp3?

edit2:

mp3 też nie mam bo siora zabrała:/

OK. Przełączam sie na Fedorke i zaraz napisze co tam widziałem:)

edit:

a jednak i686

Tylko (_niemam_ → nie mam) ORT zadnej dyskietki a cd-rw tez sie zgubiło. Ma ktoś pomysł jak to przenieść?? Linux bez niczego będzie widział odtwzarzacz mp3?

Powinien go widzieć jako zwykły flash-disk, jednak czasem są niestandardowe problemmy. Lepiej spróbować przenieść to na partycje FAT a później:

http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=4544