TrAvIkK Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 No więc tak, jest sprawa... Słucham sobie muzy na amaroku, jednocześnie gadam na Kadu i mam wgrane KMail. Niestety jest ból - po przesłuchaniu piosenki zaczyna mi "pikać" system... Muzyka przestaje iść i najczęściej musze zrestartować amaroK'a. Jednocześnie nie mam odtwarzanego dzwięku w Kadu. Jest na to jakiś sposób, by dzwięk był odtwarzaqny przez kilka aplikacji naraz? Pomocy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 A czy drivery ALSA tego nie załatwiają? Ja nie mam problemu ze słuchaniem muzyki czy odtwarzaniem filmu i słyszalnymi jednocześnie dźwiękami w komunikatorze czy "dzwonkami" systemowymi. Z drugiej strony nie używam Amaroka, bo mi się zawsze coś w nim pieprzyło, więc może problem jest w aplikacji a nie drajwerach. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 yy no właśnie obawiam się że nie mam dribveróþw alsy, bo czegoś takiego nie instalowałem :/ Gdzie moge je dostać? Są w repo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 AmaroK działa bez problemu, to Gstreamer nadal śmierdzi. Używaj w AmaroKu innego systemu dźwięku, polecam xine. Do dostania na livnie: yum install amarok-extras-nonfree i później przestawić w opcjach programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 AmaroK działa bez problemu, to Gstreamer nadal śmierdzi. Może i nie pachnie, a jednak twórcy KDE rezygnują z ArtSa na rzecz gnomowskigo GStreamera. Gstreamer to przyszłość :-0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 No ale jeżeli zaczne używać innego systemu dźwięku, to znów inne dwie aplikacje będą się gryzły :/ Hmm no dobra, skusiłem się i poszukałem trochu na googalch. Wyczaiłem instalacje alsa, ze source'ów :/ (innej chyba nie ma...). Przy make install sypie mi: [root@konrad alsa-driver-1.0.11rc5]# make install find /lib/modules/2.6.16-1.2080_FC5/kernel/sound -name 'snd*.*o' | xargs rm -f make[1]: Entering directory `/root/alsa-driver-1.0.11rc5/acore' mkdir -p /lib/modules/2.6.16-1.2080_FC5/kernel/sound/acore cp snd-hwdep.ko snd-page-alloc.ko snd-pcm.ko snd-rawmidi.ko snd-rtctimer.ko snd-timer.ko snd.ko /lib/modules/2.6.16-1.2080_FC5/kernel/sound/acore cp: nie można wykonać stat na `snd-hwdep.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu cp: nie można wykonać stat na `snd-page-alloc.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu cp: nie można wykonać stat na `snd-pcm.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu cp: nie można wykonać stat na `snd-rawmidi.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu cp: nie można wykonać stat na `snd-rtctimer.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu cp: nie można wykonać stat na `snd-timer.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu cp: nie można wykonać stat na `snd.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu make[1]: *** [modules_install] Błąd 1 make[1]: Leaving directory `/root/alsa-driver-1.0.11rc5/acore' make: *** [install-modules] Błąd 1 Hmm? Co do ./configure próbowałem dawać ścieżke do źrudeł kernela, ale nie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 (edytowane) Może i nie pachnie, a jednak twórcy KDE rezygnują z ArtSa na rzecz gnomowskigo GStreamera. Gstreamer to przyszłość :-0 Tak, przyszłość, jednak baaaaaaaaaaaaardzo daleka. Chwilowo Gstreamer znośnie (nic ponadto) radzi sobie z otwartymi formatami.. jeżeli całą muzykę masz w jednym, jedynie słusznym formacie to gratuluję. Zresztą kiego ja mam używać jakiejś niedorobionej wersji rozwojowej w dodatku makabrycznie pociętej przez deweloperów Fedory jak mam inne stabilne roziwązanie? Jak wydadzą i będzie zdatne to użytku to się z przyjemnością przesiądę.. TrAvIkK: ale tylko w AmaroKu, na dodatek nie trzeba nic kompilować. Edytowane Kwiecień 18, 2006 przez Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 No to dobra po wklepaniu w konsoli: yum install amarok-extras-nonfree wyala mi No Match for argument: amarok-extras-nonfree Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Może i nie pachnie, a jednak twórcy KDE rezygnują z ArtSa na rzecz gnomowskigo GStreamera. Gstreamer to przyszłość :-0 Tak, przyszłość, jednak baaaaaaaaaaaaardzo daleka. Chwilowo Gstreamer znośnie (nic ponadto) radzi sobie z otwartymi formatami.. jeżeli całą muzykę masz w jednym, jedynie słusznym formacie to gratuluję. Zresztą kiego ja mam używać jakiejś niedorobionej wersji rozwojowej w dodatku makabrycznie pociętej przez deweloperów Fedory jak mam inne stabilne roziwązanie? Jak wydadzą i będzie zdatne to użytku to się z przyjemnością przesiądę.. 1) Przyszłość dość bliska (KDE 4). 2) W jakiej otwartej amerykańskiej dystrybucji są komercyjne kodeki? 3) http://gstreamer.freedesktop.org/download/fedora5.html (mini fc5 FAQ z forum) 4) Gstreamer 0.10 jest stabilną wersją 5) Działa i to świetnie z zamkniętymi standardami 6) Czego mam słuchać muzyki tylko z określonych programach, jak za to odpowiada system zarządzania dzwiękiem, który można łatwo zaimplementować do każdego programu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Yyyy dobra.... To powiecie mi co zrobić by skompilować tego alsa'ea ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 1) Przyszłość dość bliska (KDE 4). 2) W jakiej otwartej amerykańskiej dystrybucji są komercyjne kodeki? 3) http://gstreamer.freedesktop.org/download/fedora5.html (mini fc5 FAQ z forum) 4) Gstreamer 0.10 jest stabilną wersją 5) Działa i to świetnie z zamkniętymi standardami 6) Czego mam słuchać muzyki tylko z określonych programach, jak za to odpowiada system zarządzania dzwiękiem, który można łatwo zaimplementować do każdego programu? Ad1. Ja piszę o nadawaniu się, nie o tym że w Fedorze jest już domyślnym system. Ad2. A co to mnie (jako użytkownika) obchodzi. Nawet jeżeli jestem bardzo za otwartymi standardami to potrzebuję kodeków (dobrych) do konwersji. Ad3. To się wlaśnie nazywa nieporozumienie. Ja to mam zainstalowane - i moja opinia o tym jest taka że to się nie nadaje. Ad4. Wersją to on może stabilną jest, ale stabilny to na pewno nie.. Swoją drogą ciekawe dlaczego ma taki śmieszny numerek w takim razie. Ad5. A to niby jakimi? Ad6. Jak system zarządzania dźwiękiem jest koślawy i nie posiada pełnej funkcjonalności lub posiada ale tragiczną, to jest to chyba najlepsze rozwiązanie (pomijając że nie zasługuje na takie miano) - nie trzeba się chrzanić z rozwalaniem połowy systemu. W ilu programach słuchasz muzyki? Bo ja tylko w jednym.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Tej tej tej bo się jeszcze pobijecie To jak, co mam wkońcu zrobić by to wszystko działało, i zarazem było to najlepsze rozwiązanie? EDIT: Dobra udało się zainstalować alsa-driver, ale to nic nie dało :/ Tzn dalej nie odtwarza kilku dźwięków jednocześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Masz FC5 ? W nim niby są skrypty do "mieszania dzwięku", ale możesz zobaczyć na to: http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=1017 Co prawda dla Ubuntu, ale jak jesteś ambitny to i dla FC pójdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrAvIkK Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 To chyba u mnie nie zadziała :/ Hmm zainstalowałem tą paczkę extras dla amaroka, ustawiłem xine zamaist gstremmera, urządzenie wyjście jako alsa i d*pa... dalej nie działa :/ A mam jeszcze takie pytanie, czy pod fluxboxem trzeba będzie coś edytować, żeby to zadziałało? Aktualnie coprawda jestem na KDE ale coraz bardziej przekonuje się do fboxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi