Skocz do zawartości

Gstremmer I Kilka "zadań"

TrAvIkK

Rekomendowane odpowiedzi

No więc tak, jest sprawa...

Słucham sobie muzy na amaroku, jednocześnie gadam na Kadu i mam wgrane KMail.

Niestety jest ból - po przesłuchaniu piosenki zaczyna mi "pikać" system... Muzyka przestaje iść i najczęściej musze zrestartować amaroK'a.

Jednocześnie nie mam odtwarzanego dzwięku w Kadu.

Jest na to jakiś sposób, by dzwięk był odtwarzaqny przez kilka aplikacji naraz?

Pomocy?

A czy drivery ALSA tego nie załatwiają? Ja nie mam problemu ze słuchaniem muzyki czy odtwarzaniem filmu i słyszalnymi jednocześnie dźwiękami w komunikatorze czy "dzwonkami" systemowymi. Z drugiej strony nie używam Amaroka, bo mi się zawsze coś w nim pieprzyło, więc może problem jest w aplikacji a nie drajwerach.

Pozdr,

W.

No ale jeżeli zaczne używać innego systemu dźwięku, to znów inne dwie aplikacje będą się gryzły :/

Hmm no dobra, skusiłem się i poszukałem trochu na googalch.

Wyczaiłem instalacje alsa, ze source'ów :/ (innej chyba nie ma...).

Przy make install sypie mi:

[root@konrad alsa-driver-1.0.11rc5]# make install
find /lib/modules/2.6.16-1.2080_FC5/kernel/sound -name 'snd*.*o' | xargs rm -f
make[1]: Entering directory `/root/alsa-driver-1.0.11rc5/acore'
mkdir -p /lib/modules/2.6.16-1.2080_FC5/kernel/sound/acore
cp snd-hwdep.ko snd-page-alloc.ko snd-pcm.ko snd-rawmidi.ko snd-rtctimer.ko snd-timer.ko snd.ko /lib/modules/2.6.16-1.2080_FC5/kernel/sound/acore
cp: nie można wykonać stat na `snd-hwdep.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu
cp: nie można wykonać stat na `snd-page-alloc.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu
cp: nie można wykonać stat na `snd-pcm.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu
cp: nie można wykonać stat na `snd-rawmidi.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu
cp: nie można wykonać stat na `snd-rtctimer.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu
cp: nie można wykonać stat na `snd-timer.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu
cp: nie można wykonać stat na `snd.ko': Nie ma takiego pliku ani katalogu
make[1]: *** [modules_install] Błąd 1
make[1]: Leaving directory `/root/alsa-driver-1.0.11rc5/acore'
make: *** [install-modules] Błąd 1

Hmm? Co do ./configure próbowałem dawać ścieżke do źrudeł kernela, ale nie pomogło.

Może i nie pachnie, a jednak twórcy KDE rezygnują z ArtSa na rzecz gnomowskigo GStreamera. Gstreamer to przyszłość :-0

Tak, przyszłość, jednak baaaaaaaaaaaaardzo daleka. Chwilowo Gstreamer znośnie (nic ponadto) radzi sobie z otwartymi formatami.. jeżeli całą muzykę masz w jednym, jedynie słusznym formacie to gratuluję. Zresztą kiego ja mam używać jakiejś niedorobionej wersji rozwojowej w dodatku makabrycznie pociętej przez deweloperów Fedory jak mam inne stabilne roziwązanie? Jak wydadzą i będzie zdatne to użytku to się z przyjemnością przesiądę..

TrAvIkK: ale tylko w AmaroKu, na dodatek nie trzeba nic kompilować. wink.gif

Edytowane przez Stef

Może i nie pachnie, a jednak twórcy KDE rezygnują z ArtSa na rzecz gnomowskigo GStreamera. Gstreamer to przyszłość :-0

Tak, przyszłość, jednak baaaaaaaaaaaaardzo daleka. Chwilowo Gstreamer znośnie (nic ponadto) radzi sobie z otwartymi formatami.. jeżeli całą muzykę masz w jednym, jedynie słusznym formacie to gratuluję. Zresztą kiego ja mam używać jakiejś niedorobionej wersji rozwojowej w dodatku makabrycznie pociętej przez deweloperów Fedory jak mam inne stabilne roziwązanie? Jak wydadzą i będzie zdatne to użytku to się z przyjemnością przesiądę..

1) Przyszłość dość bliska (KDE 4).

2) W jakiej otwartej amerykańskiej dystrybucji są komercyjne kodeki?

3) http://gstreamer.freedesktop.org/download/fedora5.html (mini fc5 FAQ z forum)

4) Gstreamer 0.10 jest stabilną wersją

5) Działa i to świetnie z zamkniętymi standardami

6) Czego mam słuchać muzyki tylko z określonych programach, jak za to odpowiada system zarządzania dzwiękiem, który można łatwo zaimplementować do każdego programu?

1) Przyszłość dość bliska (KDE 4).

2) W jakiej otwartej amerykańskiej dystrybucji są komercyjne kodeki?

3) http://gstreamer.freedesktop.org/download/fedora5.html (mini fc5 FAQ z forum)

4) Gstreamer 0.10 jest stabilną wersją

5) Działa i to świetnie z zamkniętymi standardami

6)  Czego mam słuchać muzyki tylko z określonych programach, jak za to odpowiada system zarządzania dzwiękiem, który można łatwo zaimplementować do każdego programu?

Ad1. Ja piszę o nadawaniu się, nie o tym że w Fedorze jest już domyślnym system. wink.gif

Ad2. A co to mnie (jako użytkownika) obchodzi. Nawet jeżeli jestem bardzo za otwartymi standardami to potrzebuję kodeków (dobrych) do konwersji.

Ad3. To się wlaśnie nazywa nieporozumienie. Ja to mam zainstalowane - i moja opinia o tym jest taka że to się nie nadaje.

Ad4. Wersją to on może stabilną jest, ale stabilny to na pewno nie.. biggrin.gif Swoją drogą ciekawe dlaczego ma taki śmieszny numerek w takim razie. wink.gif

Ad5. A to niby jakimi?

Ad6. Jak system zarządzania dźwiękiem jest koślawy i nie posiada pełnej funkcjonalności lub posiada ale tragiczną, to jest to chyba najlepsze rozwiązanie (pomijając że nie zasługuje na takie miano) - nie trzeba się chrzanić z rozwalaniem połowy systemu. W ilu programach słuchasz muzyki? Bo ja tylko w jednym..

To chyba u mnie nie zadziała :/

Hmm zainstalowałem tą paczkę extras dla amaroka, ustawiłem xine zamaist gstremmera, urządzenie wyjście jako alsa i d*pa... dalej nie działa :/

A mam jeszcze takie pytanie, czy pod fluxboxem trzeba będzie coś edytować, żeby to zadziałało?

Aktualnie coprawda jestem na KDE ale coraz bardziej przekonuje się do fboxa