dawidson Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Witam, jak przeszukac ciag znakow jezeli jest to plik spakowany glownie chodzi o logi. np. grep test test.txt jest ok. a jak przeszukac w plik spakowany text.gz dzieki wiem ze to proste ale nie wykombinowalem . Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Opcja "-c" podaje na standardowe wyjście zawartość pliku skompresowanego nie zmieniając go, więc chyba gzip -c -d plik.gz | grep to_czego_szukasz Nie wiem czy o to Ci chodziło? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Dzieki bardzo mi to pomogło kurcze zaczynałem od grep. Jeszcze pytanie czy tworzy jakis plik tymczasowy czy od razu wrzuca na konslole. Pytam sie zeby jakis dziwnych tempow nie mial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Jeszcze pytanie czy tworzy jakis plik tymczasowy Nie badałem dokładnie, ale "gzip -h" mówi -c --stdout write on standard output, keep original files unchanged Na mój rozum to oznacza, że wali bezpośrednio na wyjście bez plikow tymczasowych, ale głowy nie dam. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 (edytowane) Lepszym rozwiązaniem będzie chyba zcat plik.gz |grep to czego szukasz Jest nawet polecenie zgrep, z którego też można skorzystać. Np.: zgrep to_czego_szukasz plik.gz Edytowane Kwiecień 18, 2006 przez ecik__ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 zcat faktycznie jest lepsze ale początkowo sprawdzałem na systemie AIX a tam zcat działa inaczej niż na linuksach. zgrep oczywiście w ogóle nie ma, podobnie jak opcji "-z" i "-j" przy tar-ach Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Dzięki obydwa rozwiązania bardzo mi się przydały poprostu zle zaczynałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi