Skocz do zawartości

Pytanie O Gimpa

wizkid

Rekomendowane odpowiedzi

odwiedziłem sobie stronke www.userbars.net, z resztą po tym jak zobaczyłem takie userbar'y u użytkowników tego forum smile.gif

znalazłem tutorial do GIMPa i zrobiłem sobie taki przycisk, jaki widać u mnie w podpisie (jeszcze trochę pokraczny, ale dobre i to na początek)

i tutaj następuje moje pytanie: czy ktoś wie jak mogę dodać obramowanie do czcionki w GIMPie? Bo jak sobie pomyślę, że musiałbym ręcznie otaczać każdą literkę 1px pędzelkiem to mi się odechciewa dry.gif

Ja zwykle załatwiam to w ten sposób, że tworzę napis, robię mu kopię, rozmywam oryginał i nakładam kopię w to samo miejsce, przy czym w GIMPie da się jeszcze taką kopią (warstwą) manipulować - np zmienić jej kolor. To jest mój sposób, pewnie lamerski na maxa, ale co mi tam tongue.gif

Orkan

1) Zamieniasz tekst na ścieżkę.(Po lewej stronie na dole "Utwórz z tekstu ścieżkę" )

2) Jeśli to potrzebne "uniewidaczniasz" sobie warstę z tekstem

3) Tworzysz nową warstwę

4) W tym oknie co są wartstwy przechodzisz do zakładki "Ścieżki" i z interesującej cie ścieżki robisz obrys narzędziem "Rysowanie wzdłuż ścieżki"(taki pendzel ze ścieżką poniżej listy ścieżek)

5) Gotowe

podajcie mi jakies strony do turtiali do gimpa...

Kolejny leń albo jakaś wada mózgu smile.gif Google.pl - hasło: "+gimp +tutorial".

A tak mniej złośliwie to może książki Ci wystarczą? gimp.org/books w szczególności darmowa, do pobrania na swój dysk albo dostępna online Grokking the GIMP

Pozdr,

W.