wizkid Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 odwiedziłem sobie stronke www.userbars.net, z resztą po tym jak zobaczyłem takie userbar'y u użytkowników tego forum znalazłem tutorial do GIMPa i zrobiłem sobie taki przycisk, jaki widać u mnie w podpisie (jeszcze trochę pokraczny, ale dobre i to na początek) i tutaj następuje moje pytanie: czy ktoś wie jak mogę dodać obramowanie do czcionki w GIMPie? Bo jak sobie pomyślę, że musiałbym ręcznie otaczać każdą literkę 1px pędzelkiem to mi się odechciewa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 Ja zwykle załatwiam to w ten sposób, że tworzę napis, robię mu kopię, rozmywam oryginał i nakładam kopię w to samo miejsce, przy czym w GIMPie da się jeszcze taką kopią (warstwą) manipulować - np zmienić jej kolor. To jest mój sposób, pewnie lamerski na maxa, ale co mi tam Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wizkid Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 hmmm, co tam lamerski czy nie, ważne żeby efekt był dzięki za sugestię. spróbuje pokombinować w ten sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 1) Zamieniasz tekst na ścieżkę.(Po lewej stronie na dole "Utwórz z tekstu ścieżkę" ) 2) Jeśli to potrzebne "uniewidaczniasz" sobie warstę z tekstem 3) Tworzysz nową warstwę 4) W tym oknie co są wartstwy przechodzisz do zakładki "Ścieżki" i z interesującej cie ścieżki robisz obrys narzędziem "Rysowanie wzdłuż ścieżki"(taki pendzel ze ścieżką poniżej listy ścieżek) 5) Gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wizkid Napisano Kwiecień 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 @ adios właśnie spróbowałem według Twojego opisu, i o ile na czionkach wielkości np. 12 pt wygląda normalnie o tyle na mniejszych troszkę się zlewa z kolorem samej czcionki. Jakoś to dopracuje. Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Kwiecień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2006 nie bede zakladal nowego tematu wiec pisze tutaj: podajcie mi jakies strony do turtiali do gimpa... bede wdzieczny, pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 a co to są te turtiale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 podajcie mi jakies strony do turtiali do gimpa... Kolejny leń albo jakaś wada mózgu Google.pl - hasło: "+gimp +tutorial". A tak mniej złośliwie to może książki Ci wystarczą? gimp.org/books w szczególności darmowa, do pobrania na swój dysk albo dostępna online Grokking the GIMP Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 oj tego jest od cholery, myslalem ze kazdy wkei jakies ciekawe ktore ma w ulubionych;] przeciez to nie boli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 przeciez to nie boli... Niby nie, dlatego podałem wskazówki na gimp.org/tutorial i naprawdę dobrą, darmową książkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Niby nie, dlatego podałem wskazówki na gimp.org/tutorial i naprawdę dobrą, darmową książkę. a w innym języku jest czy tylko w tym ........, ale książka ekstra Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 a w innym języku jest czy tylko w tym O ile wiem tylko w lengłidź. Przynajmniej w wersji darmowej. Chyba widziałem gdzieś w księgarni polską wersję, ale możliwe, że tylko oczami wyobraźni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 Jest też coś na necie po polsku http://www.gimp.signs.pl/ http://webtutorials.pl/tutoriale/19/Gimp/strona-1.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysyr Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 widzicie, nie bolalo ;] dzieki wielkie ;] zostane przy fedorze jaka by nie byla dla tego forum hehe;] pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi