Skocz do zawartości

Sa Drivery Ale Nie Ten Numer Kernela

rajcho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem, potrzebuje driverow pod nvidie o numerze conajmniej 7676 ale takowe sa dopiero dla jadra 2.6.12-1.1398. Ja mam 2.6.11-1.1369_FC4.

Jest zapewne jakas mozliwosc jak zaktualizowac jadro ale lamer ze mnie totalny.

Ostatnio wpisalem sobie yum install i sciagalo mi 910 MB i dalej to samo jadro.

Prosze o pomoc bo bardzo potrzebuje tych driverow.

Ja mam 2.6.11-1.1369_FC4.

[ciach...]

Ostatnio wpisalem sobie yum install i sciagalo mi 910 MB i dalej to samo jadro.

Człowieku, najpierw upgrade jądra smile.gif Ja na FC4 mam 2.6.15-1.1833_FC4 smile.gif Masz jajko sprzed poprzednich Świąt Wielkanocnych biggrin.gif (trochę przesadzam...)

Najpierw

yum update kernel

potem restart systemu tak, żeby ruszyło z tym nowym jajkiem a potem

yum update kernel-module-nvidia nvidia-glx

A swoją drogą to przy yum install te 950MB ściągało? Czy przy update? Coś nieźle poknociłeś.

Nie zapomnij o skonfiugrowaniu yuma tak, żebyś miał w nim repo livna !!!

Pozdr,

W.

smile.gif sorki to bylo chyba jednak update.

a jajko (_napewno_ → na pewno) ORT sprzed swiat:)

a mam repo livny skonfigurowane

Zrobilem z tym kernelem, ladnie mi wszystko poszlo poza jednym malym problemem ze po resecie i wybraniu nowego kernela staje i nie rusza dalej.

Jest

znalezienie sprzetu, dzwieku itd [ZROBIONE]

i stoji i nie chce ruszyc dalej. resetnalem go twardo no i dziala tylko stare jadro, tak sie zastanawiam czy nie uruchomic nowego jadra w tekstowym i podinstalowac drivery i moze ruszy co o tym sadzicie? czy jakas inna rada?

Jeśli system z nowym jądrem nie chce startować to raczej zalecałbym odinstalowanie i ew. ręczne ściągnięcie i instalację starszego jądra, bo skończy się reinstalacja systemu (co zresztą i tak bym polecał, bo chyba nieźle nawywijałeś wink.gif)

Na razie może jeszcze spróbuj wejść na starego kernela, odinstalować nowe jądro - sterów jak rozumiem nie zdążyłeś jeszcze poinstalować. Potem restart i znowu ze starego jajka jeszcze raz instalacja kernela, jeszcze raz restart. No i jak by ruszyło nowe to instalacja nvidii.

Pozdr,

W.

Dzieki. Bede zaraz probowal. Jesli chodzi o moj system to jakos dziala nie odczuwam bym cos jeszcze namieszal choc ne przecze ze zapewne cos przekombinowalem. Ale jak narazie chodzi. Wykorzystuje go dosc malo ale jednak jest mi koniecznie potrzebny.

Teraz jednak bede walczyl z neostrada bo chodzila a teraz jak podlaczam do linuksa nie chce sie zsynchonizowac a pod XP nie ma poblemu.

Wlasnie odinstalowalem stare jadro i bede probowal dalej.

A w razie czego pytanie jakie to rpmy trzeba sciagnac i zainstalowac aby uaktualnic jadro?

A przede wszystkim dzieki wielkie za tak szybka odpowiedz:) bylem bardzo mile zaskoczony.

WalDo: uważasz, że zwykła reinstalacja kernela pomoże? Takie bezsensu się zdaje ;]
Wiem, że to taka trochę wiejska magia, ale kosztuje niewiele a czasem jednak warto "wysiąść i wsiąść jeszcze raz" wink.gif

A o repozytoriach wspominałem pod kątem nvidii - repo do livna, jak zapewne wiesz wink.gif, nie jest standardowo instalowane z distro.

A przede wszystkim dzieki wielkie za tak szybka odpowiedz:) bylem bardzo mile zaskoczony.
Spoko. My tutaj sprawy niemożliwe załatwiamy od ręki - na cuda musisz czasem chwilę poczekać cool.gif

Pozdr,

W.