koval_blazej Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Mam 2 komputery i router (modem ADSL skofigurowany jako router) podłączone do switcha. Kiedy właczam FC w momencie "pobieranie IP dla eth0" na ekranie drugiego komputera (windows) pojawia się komunikat "Konflikt IP 192.168.2 z systemem posiadającym adres sprzetowy..." i od tego momentu przestaje działac internet (na FC działa). Na FC4 nie było tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 "Konflikt IP 192.168.2 z systemem posiadającym adres sprzetowy..." Nie masz czasem na jednym kompie ustawionego DHCP a na drugim nie? DHCP to automatyczne ustalanie adresu iP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Moim zdaniem napisałeś za mało danych żeby można było skutecznie pomóc. Podaj adresy i jak są one pobierane. Tyle że nierozumiem jak ten modem jest ustawiony jako router i co jest podłączone do switcha. Może jest tak że w routerze masz modem adsl, jeżeli tak to wystarczy do tego routera podłączyć 2 kompy (ustawić automatyczne pobieranie adresu). Ale na wszelki wypadek opisz dokładnie. A może masz źle skonfigurowany ten router. Jeżeli to jest modem z kablówki Motoroli (taki najczęściej dają) to w nim (_niema_ → nie ma) ORT routera,wtedy trzeba go dołożyć jako osobne urządzenie. Bo mi tu wygląda że 2 kompy próbują skorzystać w tym samym czasie z tego samego adresu i jest konflikt. Ale jeżeli nic nie ruszałeś i ustawienia routera się nie zmieniły to wpisz może adresy ręcznie na windach i linuksie. Powinno wtedy działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 @koval_blazej A nie jest tak, że na obu kompach (FC i Win) ustawiłeś statycznie ten sam adres? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koval_blazej Napisano Kwiecień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2006 Nie podłączę 2 kompów do routera bo ma jedno wyjście, dlatego używam switcha (huba) FC na pewno ma ustawione DHCP(windows chyba tez, bo nigdy ręcznie nie ustawiałem), ale nie wiem jak to zobaczyć/ustawić w windowsie. Co do recznego wpisania adresów, to na to wpadłem, ino nie wiem konkretnie gdzie i jakie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi