Skocz do zawartości

Jak Na Stale Ustawic Rozdzielczosc Ekranu?

nikss

Rekomendowane odpowiedzi

Uzywam FC4 i monitora panoramicznego LCD Belinea. Chce uzywac rozdzielczosci 1680x1050 i moge recznie ustawic takowa. Problem pojawia sie przy restarcie KDE, z uporem maniaka jest wtedy ustawiana rozdzielczosc 1600x1200 i musze znowu zmieniac na taka jaka chce.

Jak to zmienic? Ustawienia KDE? modyfikacja xorg.conf ?

modyfikacja xorg.conf ?

Osobiście tak właśnie bym zrobił. Wcześniej zamknąłbym tryb graficzny (z konsoli "init 3") oraz zrobiłbym kopię aktualnego xorg.conf, a interesującą mnie rozdzielczość wpisałbym w xorg.conf na początku przed wszystkimi innymi. Potem "init 5" i sprawdzamy czy działa, jak działa to restart systemu.

Pozdr,

W.

W konfiguracji pulpitu KDE - ekran jest opcja 'zastosuj ustawienia przy starcie KDE

ZAznacz te opcje i wtedy ustawiona rozdzielczosc bedzie ustawiała sie taka jaka chcesz przy starcie KDE Pozdrawiam.

ale wtedy Fedora będzie się ładowała w trybie graficznym w rozdzielczości podanej w xorg.conf. Najprościej usunąć z linii wartości wyższe niż ta, którą chce się używać. Potem restart systemu.

a interesującą mnie rozdzielczość wpisałbym w xorg.conf na początku przed wszystkimi innym

w FC4 taki wpis spowoduje wyświetlenie obrazu 1600x1200 jako przewijany w oknie o wymiarach 1680x1050 - przesunięcie kursora do krawędzi spowoduje przewinięcie ekranu. Miałem tak przy wpisie do xorg.conf:

Modes "800x600" "1024x768" "640x480"

pozdrawiam