2jz_gte Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 Jest tak. FC 5 z wczoraj zmienionym kernelem z 2.6.15 na 2.6.16.1_FC5-2059 bo słyszałem że z tym starym jajem są problemy z nvidią... doinstalowalem oczywiście kernel-devel odpowiedni ze strony red hata co FC 5 No i robie coś w tym stylu. root bash --> telinit 3 uruchamiam instalatora nvidii. pisze że nie ma odpowiedniego kernela i czy ściągać ma. biore "no" no to on że trzeba kernela skompilować i to robi... dochodzi do 100% a potem ze nie mógł skompilować czegoś i error... W mandraku 10.1 nie miałem żadnego problemu nawet bez zmiany jajka... wszystko się zainstalowalo jak marzenie i ut albo et chodziło jak w bajce. Nie powiem że mnie to wkurza na FC 5. Czytałem wcześniejsze artykuły ale to mi nic nie wyjasnia... Noob jestem... Żadne livny nie wchodzą w rachubę bo nie mam netu... Uruchomiłem livnę yumem i teraz już nic nie mogę zrobić nawet z innym archwium bo próbuje sie z mirrorami livny łączyć... Hilfe, ajuto, help, pomocy Aha. Do czego jest kmod-nvidia? xorg-install-nvidia-( nr. jakiś nowy ster nvidi 87xx ) nvidia-xconfig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 Przeczytaj regulamin! Poczytaj forum! Było o tym setki razy. Korzystaj z opcji "szukaj". Dołącz repozytorium Livna do repozytoriów yuma i zainstaluj zwyczajny pakiet rpm a nie binarki z nvidia.com Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2006 Jest tak. FC 5 z wczoraj zmienionym kernelem z 2.6.15 na 2.6.16.1_FC5-2059 Dlaczego używasz dziurawego kernela? Przecież jest już 2.6.16-1.2096_FC5 (bazuje na 2.6.16.9) uruchamiam instalatora nvidii. Czyli masz zamiar popsuć system? http://www.redhat.com/archives/fedora-deve...y/msg01178.html http://wiki.fedora.pl/Hardware/Nvidia Nie powiem że mnie to wkurza na FC 5. Swoja niewiedza? Żadne livny nie wchodzą w rachubę bo nie mam netu... To jakim cudem napisałeś tego posta? Jaki problem ściągnąć xorg-x11-drv-nvidia i kmod-nvidia pasujący do jądra z tej strony → http://rpm.livna.org/fedora/5/i386/ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jz_gte Napisano Kwiecień 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2006 Sorki. Noob z linuksem jestem... i dlatego się speców pytam Z mandrakem nie miałem żadnych problemów a tu jakoś dziwne Fedora mi się podoba i nie zamierzam jej zmieniać. Ok poszukam na livnie. Ale jak ściągam (_rpm'a_ → RPM-a) ORT to waży on ok 5kb i jak yumem odpalam jak piszecie, to próbuje się łączyć z 4 mirrorami do skończenia instalki... A jak piszę nie mam netu w domu. A piszę ze szkoły albo od kumpla. Jak tak dalej pójdzie to żeby nvidię zainstalować przeniosę kompa i się skończy... Co do dziurawego jaja to ja nie mam pojęcia o czym mówisz... nie znam się na tym . potrzeba było 2.6.16 to sciągnąłem i zainstalowałem... Ok. Sorki za odkop. Dziś pokombinuje... mam nadzieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2006 http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic...=10402&hl=chuck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jz_gte Napisano Kwiecień 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 To mnie przerosło ... Sorki za odkop. Możecie mnie pojechać za to jak chcecie... ( i to zrobicie... czekam na soczyste wypowiedzi ) Ale ja zrobie tak i bedzie łatwiej: Zaktualizuje jajko Mandrake'a do jakiejs sensowej wersji. Poinstaluje potrzebne glibce i inny SDL'owy s.h.i.t. Zaktualizuje KDE do 3.5 i będzie to łatwiejsze niż zainstalowanie glupiej nvidii na FC5 i netu do tego nie będę potrzebował... FC5 rządzi... na papierze chyba... albo w kategorii NON USER FRIENDLY OPERATING SYSTEM bądź... NON 3D ACCELERATION OPERATING SYSTEM No to mam bana hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 z twojego postu i sposobu jego pisania domyślam się, iż jesteś młodym człowiekiem nie denerwuj się - ale bez "netu" trudno tobie będzie coś zdziałać - chyba, że wiesz jakie wynikną zależności między paczkami. ja ostatnio używałem FC4 i FC5 i z instacją nvidii nigdy nie miałem problemów, chyba, że na jaju 2054 w FC5, z nim nvidia miała problemy i niechciała się ładować, ale na wszystkich nowszych kernelach nvidia instaluje się bezbłędnie. a czy wiesz jakie paczki będziesz potrzebował ??? moja zasada po zaintalowaniu linux-a jest następująca : 1 uruchamiam podczas pierwszego startu tryb konsoli (3) 2.edytuję pliki - fstab - modules.conf - grub.conf - kde.rc , aby uruchomić KDE jako root 3.instaluje przegłądarkę np. opera - ściągam najnowszy kernel + devel 4.instaluje nowy kernel + devel - restart i nowy kernel 5.uruchamiam normalnie w trybie graficznym fedorę - ściągam najnowsze stery nvidii 6.restart - uruchamiam tyb konsoli (3) - instaluję sterowniki nvidii 7. teraz dopiero ściągam z "netu" resztę nowości zachowując umiar - co około 70 MB upgrade - restart i tak dalej do całkowitego "upgrade" Przez wiele lat używania i umiejętnego podchodzenia do tego systemu jeszcze nigdy nic mnie nie spotkało złego, chba,że były błedne paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jz_gte Napisano Kwiecień 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2006 nie denerwuj się - ale bez "netu" trudno tobie będzie coś zdziałać Sorki za nerwy i dzięki za opis czynności. Tak nie mam netu i to mnie boli o wynika z tego że do linuksa nie ma co bez niego pochodzić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi