feodora Napisano Kwiecień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 mam nagrane dwie płytki błędnie no i jedną FC5 i chce je skasować tylko w K3B nie ma opcji kasowania DVD jaki program lub jaka wtyczka do k3b mi to umorzliwi????????????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Melgaer Napisano Kwiecień 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2006 Przeciez w k3b jest opcja formatowania DVD+-RW.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feodora Napisano Kwiecień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 Przeciez w k3b jest opcja formatowania DVD+-RW.... no jest ale po formatowaniu na płytach dvd są w ciąż dane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 No ja też mam problem z kasowaniem w k3b pod fedorą5. Nie wiem czego to wina ale nie mogę wykasować CD-RW z mojej nagrywarki DVD. Dostaje następujący konnumikat: System ----------------------- K3b Version: 0.12.14 KDE Version: 3.5.1-2.3 Red Hat QT Version: 3.3.5 Kernel: 2.6.16-1.2080_FC5 Devices ----------------------- HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B A103 (/dev/hda, ) at [CD-R; CD-RW; CD-ROM; DVD-ROM; DVD-RAM; DVD-R; DVD-RW; DVD+R; DVD+RW; DVD+R dwuwarstwowa] [DVD-ROM; DVD-R sekwencyjna; DVD-RAM; DVD-RW w trybie ograniczonego zastępowania; DVD-RW sekwencyjny; DVD+RW; DVD+R; DVD+R dwuwarstwowa; CD-ROM; CD-R; CD-RW] [Sesja naraz (SAO); TAO; RAW; SAO/R96P; SAO/R96R; Surowe/R16; Surowe/R96P; Surowe/R96R; Ograniczone zastępowanie] Used versions ----------------------- cdrecord: 2.1.1a03 cdrecord command: ----------------------- /usr/bin/cdrecord -v gracetime=2 dev=/dev/hda speed=4 -tao driveropts=burnfree -eject blank=fast -force cdrecord ----------------------- /usr/bin/cdrecord: Cannot allocate memory. WARNING: Cannot do mlockall(2). /usr/bin/cdrecord: WARNING: This causes a high risk for buffer underruns. /usr/bin/cdrecord: Operation not permitted. WARNING: Cannot set RR-scheduler /usr/bin/cdrecord: Permission denied. WARNING: Cannot set priority using setpriority(). /usr/bin/cdrecord: WARNING: This causes a high risk for buffer underruns. scsidev: '/dev/hda' devname: '/dev/hda' scsibus: -2 target: -2 lun: -2 Error trying to open /dev/hda exclusively ... retrying in 1 second. Error trying to open /dev/hda exclusively ... retrying in 1 second. Error trying to open /dev/hda exclusively ... retrying in 1 second. Error trying to open /dev/hda exclusively ... retrying in 1 second. Error trying to open /dev/hda exclusively ... retrying in 1 second. Error trying to open /dev/hda exclusively ... retrying in 1 second. Error trying to open /dev/hda exclusively ... retrying in 1 second. Error trying to open /dev/hda exclusively ... retrying in 1 second. Error trying to open /dev/hda exclusively ... retrying in 1 second. Error trying to open /dev/hda exclusively ... retrying in 1 second. /usr/bin/cdrecord: Device or resource busy. Cannot open '/dev/hda'. Cannot open SCSI driver. /usr/bin/cdrecord: For possible targets try 'cdrecord -scanbus'. Make sure you are root. /usr/bin/cdrecord: For possible transport specifiers try 'cdrecord dev=help'. Cdrecord-Clone 2.01.01a03-dvd (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2005 Jörg Schilling NOTE: This version contains the OSS DVD extensions for cdrtools and thus may have bugs related to DVD issues that are not present in the original cdrtools. Please send bug reports or support requests to http://bugzilla.redhat.com/bugzilla The original cdrtools author should not be bothered with problems in this version. TOC Type: 1 = CD-ROM Czyli co muszę być rootem by skasować płytkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 Sprobuj odmontowac plyte przed kasowaniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 Sprobuj odmontowac plyte przed kasowaniem... OK zadziałało. Jak na to wpadłeś i czy to tak powinno być że najpierw trzeba odmontować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 W FC5 standardowo wlaczono automatyczne montowanie CD. Tu jest jakis problem wlasnie z odmontowaniem nosnika z systemu. Sa 2 wyjscia (przynajmniej o 2 wiem ). Musisz odmontowywac recznie lub zrobic odpowiedni wpis w fstab, ale wtedy tracisz ta funkcje automontowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 Nie da się wymazać płyty, gdy jest zamontowana. Z wyjątkiem AudioCD, która się w ogóle nie montuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feodora Napisano Kwiecień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 Mógłby mi ktoś powiedzieć co zrobić aby K3B kasowało płyty DVD :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 Mógłby mi ktoś powiedzieć co zrobić aby K3B kasowało płyty DVD :? Odmontować płytę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 umount /dev/urzadzenie lub umount /media/cdrecorder czy co tam masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 Mógłby mi ktoś powiedzieć co zrobić aby K3B kasowało płyty DVD :?Ja miałem, właściwie nadal mam podobnie. Przy próbie kasowania dostaję kretyński komunikat, że płyty DVD nie wymagają kasowania i wystarczy je nadgrać w procesie tworzenia nowej płyty Poradziłem sobie z tym tak: wchodzę w Narzędzia->Format DVD+/-RW i w opcjach zaznaczam "Wymuś". Jak na razie działa, płyty są kasowane (k3b w wersji 0.12.14 na KDE 3.5.2-0.1.fc5) Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feodora Napisano Kwiecień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2006 Mógłby mi ktoś powiedzieć co zrobić aby K3B kasowało płyty DVD :?Ja miałem, właściwie nadal mam podobnie. Przy próbie kasowania dostaję kretyński komunikat, że płyty DVD nie wymagają kasowania i wystarczy je nadgrać w procesie tworzenia nowej płyty Poradziłem sobie z tym tak: wchodzę w Narzędzia->Format DVD+/-RW i w opcjach zaznaczam "Wymuś". Jak na razie działa, płyty są kasowane (k3b w wersji 0.12.14 na KDE 3.5.2-0.1.fc5) Pozdr, W. ale mi to nie pomoga (_napewno_ → na pewno) ORT jest jakaś wtyczka do k3b umożliwiająca kasowanie płyt dvd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi