Skocz do zawartości

Kasowanie Dvd W K3b

feodora

Rekomendowane odpowiedzi

No ja też mam problem z kasowaniem w k3b pod fedorą5. Nie wiem czego to wina ale nie mogę wykasować CD-RW z mojej nagrywarki DVD. Dostaje następujący konnumikat:

System
-----------------------
K3b Version: 0.12.14

KDE Version: 3.5.1-2.3 Red Hat
QT Version:  3.3.5
Kernel:      2.6.16-1.2080_FC5
Devices
-----------------------
HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B A103 (/dev/hda, ) at  [CD-R; CD-RW; CD-ROM; DVD-ROM; DVD-RAM; DVD-R; DVD-RW; DVD+R; DVD+RW; DVD+R dwuwarstwowa] [DVD-ROM; DVD-R sekwencyjna; DVD-RAM; DVD-RW w trybie ograniczonego zastępowania; DVD-RW sekwencyjny; DVD+RW; DVD+R; DVD+R dwuwarstwowa; CD-ROM; CD-R; CD-RW] [Sesja naraz (SAO); TAO; RAW; SAO/R96P; SAO/R96R; Surowe/R16; Surowe/R96P; Surowe/R96R; Ograniczone zastępowanie]

Used versions
-----------------------
cdrecord: 2.1.1a03

cdrecord command:
-----------------------
/usr/bin/cdrecord -v gracetime=2 dev=/dev/hda speed=4 -tao driveropts=burnfree -eject blank=fast -force 

cdrecord
-----------------------
/usr/bin/cdrecord: Cannot allocate memory. WARNING: Cannot do mlockall(2).

/usr/bin/cdrecord: WARNING: This causes a high risk for buffer underruns.
/usr/bin/cdrecord: Operation not permitted. WARNING: Cannot set RR-scheduler
/usr/bin/cdrecord: Permission denied. WARNING: Cannot set priority using setpriority().
/usr/bin/cdrecord: WARNING: This causes a high risk for buffer underruns.
scsidev: '/dev/hda'
devname: '/dev/hda'
scsibus: -2 target: -2 lun: -2
Error trying to open /dev/hda exclusively ... retrying in 1 second.
/usr/bin/cdrecord: Device or resource busy. Cannot open '/dev/hda'. Cannot open SCSI driver.
/usr/bin/cdrecord: For possible targets try 'cdrecord -scanbus'. Make sure you are root.
/usr/bin/cdrecord: For possible transport specifiers try 'cdrecord dev=help'.
Cdrecord-Clone 2.01.01a03-dvd (i686-pc-linux-gnu) Copyright (C) 1995-2005 Jörg Schilling
NOTE: This version contains the OSS DVD extensions for cdrtools and thus may
     have bugs related to DVD issues that are not present in the original
     cdrtools. Please send bug reports or support requests to
     http://bugzilla.redhat.com/bugzilla The original cdrtools author should
     not be bothered with problems in this version.
TOC Type: 1 = CD-ROM

Czyli co muszę być rootem by skasować płytkę ?

W FC5 standardowo wlaczono automatyczne montowanie CD. Tu jest jakis problem wlasnie z odmontowaniem nosnika z systemu. Sa 2 wyjscia (przynajmniej o 2 wiem tongue.gif ). Musisz odmontowywac recznie lub zrobic odpowiedni wpis w fstab, ale wtedy tracisz ta funkcje automontowania.

Mógłby mi ktoś  powiedzieć  co zrobić aby K3B  kasowało  płyty DVD question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  :?
Ja miałem, właściwie nadal mam podobnie. Przy próbie kasowania dostaję kretyński komunikat, że płyty DVD nie wymagają kasowania i wystarczy je nadgrać w procesie tworzenia nowej płyty biggrin.gifbiggrin.gif

Poradziłem sobie z tym tak: wchodzę w Narzędzia->Format DVD+/-RW i w opcjach zaznaczam "Wymuś". Jak na razie działa, płyty są kasowane (k3b w wersji 0.12.14 na KDE 3.5.2-0.1.fc5)

Pozdr,

W.

Mógłby mi ktoś  powiedzieć  co zrobić aby K3B  kasowało  płyty DVD question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  question.gif  :?
Ja miałem, właściwie nadal mam podobnie. Przy próbie kasowania dostaję kretyński komunikat, że płyty DVD nie wymagają kasowania i wystarczy je nadgrać w procesie tworzenia nowej płyty biggrin.gifbiggrin.gif

Poradziłem sobie z tym tak: wchodzę w Narzędzia->Format DVD+/-RW i w opcjach zaznaczam "Wymuś". Jak na razie działa, płyty są kasowane (k3b w wersji 0.12.14 na KDE 3.5.2-0.1.fc5)

Pozdr,

W.

ale mi to nie pomoga (_napewno_ → na pewno) ORT jest jakaś wtyczka do k3b umożliwiająca kasowanie płyt dvd

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...