osamitrov Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Otoż mam kablówke a do modemu nie mam żadnych sterowników chce się zapytać czy przy instalacji Fedory 3 internet będzie czy nie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Sterowniki do modemu kablowego? A masz wbudowany w kompa? To nie jest modem telefoniczny. Modem od kablówki ma własne wewnętrzne oprogramowanie, więc nie potrzebuje nic od Twojego systemu operacyjnego niezależnie czy to będzie Linux czy windows. A o sterowniki do karty ethernet się nie martw Wszystko ruszy samo - adres jak sądzę dostajesz przez DHCP więc nie będzie problemów. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osamitrov Napisano Kwiecień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Dzięki.Wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Modemy w sieciach kablowych mają zreguły 2 wyjścia : USB i RJ45. Zauważyłem że monterzy z kablówek chętniej podpinają modemy do USB, instalują swoje sterowniki i nie mówią nic że przy korzystaniu z karty sieciowej nic nie jest potrzebne. W Linuksie jeżeli masz kartę sieciową i do niej jest podłączony modem to net działa bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
durny Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 ja także mam połączenie przez kablówkę mam modem Thomsona, podłączony przez USB, ma on wyjście RJ ale tylko dla pozoru . Fedora powinna Ci wykryć modem bez problemu tylko potem jak dodajesz nowe połączenie wybierasz, że przez karte sieciową i tam zaznaczasz modem. Wszystko dziala OK peace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 [...]podłączony przez USB, ma on wyjście RJ ale tylko dla pozoru Nie pomyślałem, że modemy kablowe mogą wchodzić przez USB Co to za kablówki? Warszawski Aster podłącza swoje modemy przez normalna kartę ethernet, chociaż opcjonalnie jak komuś zależy to można chyba i przez USB. Pytanie - po co? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
studys Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 Oni są poprostu cwani: instalują sterowniki ale niedają płytki z nimi. Jak coś pada (system) u klienta, to wzywa ich (oczywiście jak sam nieda sobie rady). Jest wtedy możliwość ukręcenia jakiejś kaski dodatkowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edas Napisano Kwiecień 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2006 mnie tam nic nie instalowali a i tak dali płytkę choć przyznam się że nie wiem gdzie ona jest? bo i tak wszystko działa bez niej (mam astera przez RJ45) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Maj 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 3, 2006 Podłączają przez USB jeśli w kompie nie ma karty sieciowej. A płytkę i oba kable (usb i rj) jeśli są uczciwi też dają. Ponadto powiedzieli, że w przypadku przełączania się między systemami lub złączami należy ( w przypadku problemów) zresetować modem poprzez całkowite odłączenie zasilania na 10 minut ( sprawdziłem, działa). (Multimedia, modem Motorolla). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Cruise Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Ja natomiast mam problem z Fedora Core 5 , w Red Hat Internet mi działał od tak,bo też ma przez kablówkę i to przez kartę sieciową. Po prostu RH instalowałem i wszystko hulało. Ale teraz jak zainstalowałem Fedorę i chciałem sobie wejść na wp.pl przez Firefoxa to nie chce mi wyświetlić żadnej strony... Nie wiem co zrobić , szukałem jakiegoś kreatora konfiguracji sieci ale nie mogłem znaleźć.. Szczerze mówiąc jestem bardzo początkującym użytkownikiem. Ktoś potrafiłby mi łopatologicznie wytłumaczyć co mam sprawdzić (chciałbym zaznaczyć przy tym że mam 3 karty sieciowe) No bo ja nie wiem o co biega , w Red Hat wszystko było dobrze. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Zuk87 Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 Wpisz w konsoli system-config-network Powinien Ci się uruchomić konfigurator interfejsów sieciowych. Zapewne ten, przez który masz podłączoną kablówkę jest wyłączony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tom Cruise Napisano Maj 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 16, 2006 (edytowane) Przepraszam , jednak dałem sobie rady wszedłem do opcji sieć w której początkowo nic ciekawego nie widziałem i znalazłem przycisk "aktywuj" czy jakoś tak i kliknołem i działa. Więc sory za niepotrzebne zamieszanie. I dzięki Zuk87 za pomoc. Piszę już z FC5. Od tego jest forum Edytowane Maj 16, 2006 przez Zuk87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi