Skocz do zawartości

Kablówka

osamitrov

Rekomendowane odpowiedzi

Sterowniki do modemu kablowego? A masz wbudowany w kompa? biggrin.gif To nie jest modem telefoniczny. Modem od kablówki ma własne wewnętrzne oprogramowanie, więc nie potrzebuje nic od Twojego systemu operacyjnego niezależnie czy to będzie Linux czy windows.

A o sterowniki do karty ethernet się nie martw wink.gif Wszystko ruszy samo - adres jak sądzę dostajesz przez DHCP więc nie będzie problemów.

Pozdr,

W.

Modemy w sieciach kablowych mają zreguły 2 wyjścia : USB i RJ45.

Zauważyłem że monterzy z kablówek chętniej podpinają modemy do USB, instalują swoje sterowniki i nie mówią nic że przy korzystaniu z karty sieciowej nic nie jest potrzebne.

W Linuksie jeżeli masz kartę sieciową i do niej jest podłączony modem to net działa bez problemu.

ja także mam połączenie przez kablówkę mam modem Thomsona, podłączony przez USB, ma on wyjście RJ ale tylko dla pozoru smile.gif. Fedora powinna Ci wykryć modem bez problemu tylko potem jak dodajesz nowe połączenie wybierasz, że przez karte sieciową i tam zaznaczasz modem. Wszystko dziala OK

peace

[...]podłączony przez USB, ma on wyjście RJ ale tylko dla pozoru smile.gif

Nie pomyślałem, że modemy kablowe mogą wchodzić przez USB rolleyes.gif

Co to za kablówki? Warszawski Aster podłącza swoje modemy przez normalna kartę ethernet, chociaż opcjonalnie jak komuś zależy to można chyba i przez USB. Pytanie - po co?

Pozdr,

W.

Podłączają przez USB jeśli w kompie nie ma karty sieciowej. A płytkę i oba kable (usb i rj) jeśli są uczciwi też dają. Ponadto powiedzieli, że w przypadku przełączania się między systemami lub złączami należy ( w przypadku problemów) zresetować modem poprzez całkowite odłączenie zasilania na 10 minut ( sprawdziłem, działa). (Multimedia, modem Motorolla).

• 2 weeks later...

Ja natomiast mam problem z Fedora Core 5 , w Red Hat Internet mi działał od tak,bo też ma przez kablówkę i to przez kartę sieciową. Po prostu RH instalowałem i wszystko hulało. Ale teraz jak zainstalowałem Fedorę i chciałem sobie wejść na wp.pl przez Firefoxa to nie chce mi wyświetlić żadnej strony... Nie wiem co zrobić , szukałem jakiegoś kreatora konfiguracji sieci ale nie mogłem znaleźć.. Szczerze mówiąc jestem bardzo początkującym użytkownikiem. unsure.gif Ktoś potrafiłby mi łopatologicznie wytłumaczyć co mam sprawdzić (chciałbym zaznaczyć przy tym że mam 3 karty sieciowe) No bo ja nie wiem o co biega , w Red Hat wszystko było dobrze.

Dzięki

Gość Zuk87

Wpisz w konsoli

system-config-network

Powinien Ci się uruchomić konfigurator interfejsów sieciowych. Zapewne ten, przez który masz podłączoną kablówkę jest wyłączony.

Przepraszam , jednak dałem sobie rady wszedłem do opcji sieć w której początkowo nic ciekawego nie widziałem i znalazłem przycisk "aktywuj" czy jakoś tak i kliknołem i działa. Więc sory za niepotrzebne zamieszanie. I dzięki Zuk87 za pomoc. Piszę już z FC5.

cool.gifbiggrin.gif

Od tego jest forum smile.gif

Edytowane przez Zuk87