ecik__ Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Piszę sobie programik w Pythonie, który ma mi ułatwić ściąganie tekstów piosenek z .netu. Prawdopodobnie niedługo podam jakieś linki do niego, do przetestowania. Tylko, że aktualnie mam taki problem: program ściąga niezbędne dane z .neta za pomocą komendy lynx, przykładowo wygląda to tak: cmd=os.popen(r"lynx -dump '%s'" % address) output=cmd.read() cmd.close() Wszystko działa zawsze pięknie, poza jednym przypadkiem. Gdy w nazwie poszukiwanej piosenki pojawia się znak ' (średnik). Wtedy występuje błąd: sh: -c: line 0: unexpected EOF while looking for matching `'' sh: -c: line 1: syntax error: unexpected end of file Nie wiem jak go ominąć, próbowałem już w różny sposób zmienić sposób cytowania tego średnika, ale nic to nie pomagało. Czy jest może jakaś metoda, żeby wymusić jego cytowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Próbowałeś dać "\" (backslash) przed takim znakiem? Ten znak to AFAIK apostrof nie średnik Średnik to tak ";" [Edit]Albo wypisać apostrof jako wartość hexa? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Kwiecień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Boże, co ja piszę Już mnie to tak wkurza, że zapominam nazwy znaków to oczywiście apostrof Próbowałem dawać backslasha i nic [EDIT]: Jako wartość heksa też już próbowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 A tak? cmd=os.popen(r"lynx -dump \"%s\" " % address) Wtedy apostrof powinien zostać zawarty powmiędzy cudzysłowami i potraktowany (chyba ) literalnie a nie zinterpretowany jako początek niezamkniętego łańcucha. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Kwiecień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Poradziłem sobie skorzystałem z polecenia urlopen, które nie ma tego typu problemów, najpierw ściąga plik na dysk, a dopiero potem jest on "dumpowany" przez lynksa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Kwiecień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2006 Jak skońćzysz to daj znać na shoutboksie gdzie źródła leżą. ;-) Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Kwiecień 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Podejrzewam, że na początku dam wczesną wersję programu żeby zasięgnąć opinii o jego ogólnej formie. Myślę, że to kwestia kilku dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi