dawidson Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Witam, mialem otwartego MC i uruchomilem sobie vi i wstawilem tekst z dokumentu a vi mi sie wysypal. Sprawdzilem procesy vi dziala jak do niego spowrotem sie dostac czy trzeba go kilnac ? Dzieki za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Zalozmy, iż nadal jestes na konsoli to: jobs nastepnie fg %[numer_z_jobs] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 Dorzuce jeszcze, ze mozesz chwilowo zatrzymac aktualny proces za pomoca CTRL+Z. A dalej z powrotem wrocic do niego jako tego pierwsoplanowego za pomoca fg (tak jak wspomnial udzior) lub uruchomic go tle - komenda bg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2006 lub uruchomic go tle - komenda bg. Albo dodając na końcu komendy ampersand "&". Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Październik 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2007 Chciałem odgrzeć "stare kotlety", bo mam z tym problem. Sytuacja: 1. łączę się przez ssh ze zdalnym komputerem na którym nikt nie jest zalogowany. 3. Odpalam "wine program.exe &". 3.Wszystko hula 4. Wylogowujł się 5. Zalogowuję się ponownie (przez ssh). 6. Polecenie jobs - nic Polecenie top - spisuję PID wineserver i program.exe 7. Polecenie fg [PID program.exe] - -bash: fg: 2788: no such job 8. Polecenie fg [PID wineserver] - -bash: fg: 2790: no such job Jak wyciągnąć toto na konsolę?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2007 Polecenie jobs, bg, fg ma swój "zakres działania" ograniczony wyłącznie do aktualnej powłoki/sesji. Po przelogowaniu się masz nową powłokę (instancję powłoki) więc zapomnij o wyciągnięciu jakichkolwiek zadań wrzuconych w tło w innej. Jeśli się przelogowujesz, to można je co najwyżej usunąć poleceniem kill lub poczekać aż same się zakończą, ale to oczywiste. Nie mam co do tego 100% pewności, ale raczej jest tak jak napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Październik 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 9, 2007 Sytuacja: 1. łączę się przez ssh ze zdalnym komputerem na którym nikt nie jest zalogowany. 3. Odpalam "wine program.exe &". 3.Wszystko hula 4. Wylogowujł się 5. Zalogowuję się ponownie (przez ssh). Jeśli przewidujesz takie postępowanie to użyj screen'a Uproszczony przykład 1. łączę się przez ssh ze zdalnym komputerem 2. odpalam screen 3. Odpalam program konsolowy 4.Wszystko hula 5. Wylogowuję się (a w zasadzie zamykam terminal) 6. Zalogowuję się ponownie (przez ssh). 7. screen -r Działa tylko dla programów konsolowych Co do Twojego problemu to WalDo już napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi