Byku Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 No wiec cel ma byc taki: Jeden dysk SATA z Windowsem i Fedora 5 i GRUBem. Krótka historia moich zmagan: - Instaluje najpierw Fedore, zostawiam sobie miejsce na windoze. Fedora pieknie dziala, grub sie instaluje i jest wszystko w porządku az do ... instalacji windowsa. Instalator po prostu nie startuje (pojawia sie napis "Wykrywanie konfiguracji sprzętowej komputera..." i potem czarny ekran i nic sie nie dzieje. Problem znika, gdy podlacze jakikolwiek dysk na ATA, ale wtedy tam mi windows instaluje wszystkie pliki bootujace (w tym ntldr), przez co nie moge go za chiny potem z GRUBa uruchomic). - Najpierw instaluje Windows XP. Oczywiscie wszystko pieknie dziala, ale potem doinstalowuje Fedore, wybieram opcje z zapisem GRUBa to MBR dysku sda, ale po restarcie normalnie startuje windows. Gdy uruchamiam znowu instalator Fedory i wybieram opcje reinstalacji GRUBa to jakakolwiek konfiguracje bym nie wybral, to zawsze daje mi komunikat cos w stylu: "nie udalo sie zainstalowa, bo nie znaleziono pakietów z jądrem" :/ Pamietam, ze gdy kiedys oba system instalowalem w kolejnosci Windows->Fedora, ale na dysku ATA, to nie bylo najmniejszych problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 Przepraszam ale dużo wariantów podałeś więc się trochę pogubiłem. Zrób w odwrotnej kolejności winXP(ale przeczyść MBR ) potem FC , powinno być w porządku Narka Problemów może być kilka musisz sam zdiagnozować który : 1)WinXP ma problemy z SATA , należy podczas instalacji dodać sterownik dysku SATA na samym początku 2)Windows musi być pierwszy na dysku w głównej partycji (można inaczej ale wiedza) , i aktywnej , 3)windows nie rozpoznaje partycji z Linuksa ext2 i 3 , LVM (grupa woluminów logicznych ) 4)windows nie chce się instalować ponieważ MBR jest zajęty przez gruba , .........................( i jeszcze trochę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 Jeszcze taka uwaga: dyski SATA w linuksie są widziane jako sdxy, nie hdxy (x to nr. dysku) (y do nr. partycji) Należy to uwzględnić w konfiguracji. Co do kolejności instalacji systemów, lepiej jednak jest zainstalować najpierw windowsa. Windows nadpisuje MBR dysku, przez co trza go przeładować na odpowiedni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byku Napisano Kwiecień 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 Przepraszam ale dużo wariantów podałeś więc się trochę pogubiłem. Zrób w odwrotnej kolejności winXP(ale przeczyść MBR ) potem FC , powinno być w porządku Te dwa warianty na gorze, to po prostu instalacja systemow w roznej kolejnosci:) Prosciej sie tego opisac nie da:P 1)WinXP ma problemy z SATA , należy podczas instalacji dodać sterownik dysku SATA na samym początku Tak, wiem, musialem z dyskietki ladowac sterowniki. Dlatego zainstalowalem winxp, ale w przypadku, gdy dysk byl pusty. Gdy wczesniej byla juz fedora, to instalator w ogole nie startowal (czyli nie bylo mowy o ladowaniu sterow SATA). Co do punktow 2 3 4 to juz nie bede pisal, bo w tej chwili mam zainstalowany i windows i Fedore, tylko jest problem z GRUBem. Gdy odpalam teraz z plyty Fedory instalacje i wybieram opcje zmiany GRUBa, to jakakolwiek konfiguracje bym nie wybral ,czyli zapis w MBR dysku sda, czy zapis na partycji boot, to zawsze daje komunikat, ze "nie znalazl pakietow z jądrem". ---------------- Jeszcze taka uwaga: dyski SATA w linuksie są widziane jako sdxy, nie hdxy (x to nr. dysku) (y do nr. partycji) Należy to uwzględnić w konfiguracji. tak, wiem o tym Co do kolejności instalacji systemów, lepiej jednak jest zainstalować najpierw windowsa. Windows nadpisuje MBR dysku, przez co trza go przeładować na odpowiedni. No i teraz tak zrobilem, tylko mam problem z GRUBem (patrz wyzej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 Co do punktow 2 3 4 to juz nie bede pisal, bo w tej chwili mam zainstalowany i windows i Fedore, tylko jest problem z GRUBem. Gdy odpalam teraz z plyty Fedory instalacje i wybieram opcje zmiany GRUBa, to jakakolwiek konfiguracje bym nie wybral ,czyli zapis w MBR dysku sda, czy zapis na partycji boot, to zawsze daje komunikat, ze "nie znalazl pakietow z jądrem". W dziale Administracja systemu jest masę sposobów na przywrucenie gruba . Jest jeden link http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10179 przeczytaj Daniel_2005 on tam dość dobrze to opisał , ale zdaje mi sie że zapomniał o jednej komendzie chroot /mnt/sysimage zauważ że wszystkie porady na forum nie uwzględniają LVM z tym mogą być kłopoty ale spróbuj może ktoś w końcu dokończy to na LVM No i ręczne dopisywanie ścieżek do jądra bo tak jak robisz to automat nie widzi gdzie co ==========================opis dlaczego tak się działo 3)windows nie rozpoznaje partycji z Linuksa ext2 i 3 , LVM (grupa woluminów logicznych ) 4)windows nie chce się instalować ponieważ MBR jest zajęty przez gruba , Gdy wczesniej byla juz fedora, to instalator w ogole nie startowal (czyli nie bylo mowy o ladowaniu sterow SATA). To jest przyczyna punkt 3 i 4 , a nawet tylko 4 =================##########################============== Dam ci jeszcze moje ustawienia żeby nie wpiswać ręcznie tylko zmodyfikować na twoje potrzeby default=0 timeout=15 splashimage=(hd0,7)/boot/grub/splash.xpm.gz #hiddenmenu title Fedora Core (2.6.16-1.2096_FC5) root (hd0,7) kernel /boot/vmlinuz-2.6.16-1.2096_FC5 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.16-1.2096_FC5.img title Fedora Core (2.6.16-1.2080_FC5) root (hd0,7) kernel /boot/vmlinuz-2.6.16-1.2080_FC5 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.16-1.2080_FC5.img title WinXP rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 #=====================================================================dopisane title Ubuntu, kernel 2.6.12-10-k7 root (hd0,3) kernel /boot/vmlinuz-2.6.12-10-k7 root=/dev/hda4 ro quiet splash initrd /boot/initrd.img-2.6.12-10-k7 savedefault boot fdisk -l Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 * 1 130 1044193+ b W95 FAT32 /dev/hda2 131 7702 60822090 f W95 Ext'd (LBA) /dev/hda3 7703 7824 979965 82 Linux swap / Solaris /dev/hda4 7825 9729 15301912+ 83 Linux /dev/hda5 131 2040 15342043+ 7 HPFS/NTFS /dev/hda6 2041 4794 22121473+ b W95 FAT32 /dev/hda7 4795 6707 15366141 b W95 FAT32 /dev/hda8 6708 7702 7992306 83 Linux to jest najważniejsze co gdzie root (hd0,7) kernel /boot/vmlinuz-2.6.16-1.2096_FC5 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet initrd /boot/initrd-2.6.16-1.2096_FC5.img Zauważ że mam dwa Linuksy na innych partycjach Tak dla informacji grub liczy od zera więc u mnie hda8 oznacz 7 , pierwsze zaro to jeden dysk =root (hd0,7) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 U mnie windows wysypywał się przy napisie 'instalotr sprawdza....' gdy miałem oddzielną parycję /boot ... Oczywiście też mam dysk sata. (_usunolem_ → usunąłem) ORT patycję /boot, a pilki przeniosłem na / i winda ruszyła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi