2jz_gte Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 Być może to co poniżej napisałem nie jest dla Was niczym nowym i pewnie mnie wyśmiejecie że odkryłem coś co już daaawno wiecie, ale chcę się z Wami podzielić tym co wczorajszej nocy przeżyłem... ( odkryłem punkt “J” ;oD muachachacha) Ok. Pisząc kilka "ciepłych" słów na temat FC5, oraz na temat ciągle wiszącego GIMP'a 2.2, ze znudzenia ( a może z wściekłości? ) zainstalowałem od niechcenia wine 0.9. Najciekawsze jest już to, że zainstalował się bez błędu i elegancko D ( ha! umiem zainstalować soft, ale nie umiem zainstalować nvidii zastanawiające... ). Aby sprawdzić czy rzeczywiście się zainstalował i czy działa chcąc nie chcąc sięgnąłem po płytkę ze starego poczciwego "chipa" z programami graficznymi, a w tym moim ukochanym Adobe Photoshop. Cóż że w wersji 5.0 Tryout.? Nie sądziłem, że odpali się instalator nawet... A tu drugie zaskoczenie! Otóż wine uruchomił Win Zipa self extractora rozpakował do "tempa", a z tamtąd odpalił setup.exe i moim oczom ukazał się boski niebieski windowsowy instalator! Aż chciało się krzyknąć "o jejku!" Ale będąc nieufnym do tego typu przedwczesnych wytrysków szedłem tym tropem dalej. A im dalej tym mój uśmiech się powiększał ( nie powiem że co innego również ... hehe ) Pasek się posuwał... tzn. ruszał... ups... szedł ku końcowi. Pojawiła się wiadomość o wprowadzaniu ... wpisów do rejestru... zamarłem na moment w bezdechu...( ale klimat co? jak w blair witch, albo ringu ! ), a po chwili moim oczom ukazała się wiadomość " Instalatiom succesfull " " Thank you for chosing Adobe Photoshop " ... “o jejku!” D. Pełen nadziei odpalam program. 3 sekundy. ( dosłownie! ) i jestem w raju. Moim oczom ukazał się dość ubogi ale najlepszy w swoim rodzaju interfejs programu graficznego. Tak to Photoshop. Król. Nie czekając odpalam plik .psd zapisany w GIMP'ie 2.2 ( a pfuj! ). Wszystkie warstwy się wczytały, żadnych błędów i przekłamań. Żyć nie umierać! Kolejny test. Odpalam plik .jpg. Jak nie trudno się domyślić no problemo. Ok idę dalej. Testuje skróty, narzędzia, filtry i wiem już że wchodzę do domu. Aby sprawdzić stabilność wczytałem 8 plików .jpg w rozdzielczości 1600x1200, a do tego na jednym z nich intensywnie pracowałem tj filtry, warstwy i tym podobne historie przez godzinę. Wynik? Wkładam kapcie, bo jestem w domu! ( tzn. pozytywny wynik D ). W czasie kiedy wyszedł Adobe Photoshop 5.0 w 1998 roku nie marzono nawet o procesorach 1200mhz i pamięciach DDR, nie mówiąc o szybkich dyskach twardych ( tak się składa że mam takiego szrota ). Tak więc kwestia wydajności jest bezdyskusyjna w dzisiejszych czasach. To jak odpalenie “painta”. Uruchomienie wine'a i Photoshopa zajmuje 3 sekundy, a to jest wg. mnie świetny wynik w porównaniu do GIMP'a 2.2 ( a pfuj! ), a nawet kuickshow'a, który nie wiedząc czemu wcale nie jest taki "kuick" Opinia: Widziałem w necie program “Cross coś tam” pozwalający na uruchomienie m.in Photoshopa 5.5, pod Linuksem. Jest drogi, a to co można nim osiągnąć można zrobić w inny jak widać na moim przykładzie - sposób. Łatwy ( nawet dla nooba jak ja ), szybki i przyjemny. Wine 0.9 + Adobe Photoshop = 6+ Do posta załączam screenshota. Ktoś chętny na Adobe Photoshopa 5.0 tryout ? 2jz "o jejku!" gte PS. Wersja Tryout nie daje możliwości zapisu plików... Ale daje ogólne pojęcie że da się uruchomić ten program na linuksie. PS2. Dziś spróbuje powalczyć z Photoshopem CS2 Tryout, który jest wpełni funkcjonalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2006 ( ha! umiem zainstalować soft, ale nie umiem zainstalować nvidii zastanawiające... )Może yum zainstaluje stery nvidia za Ciebie "yum install kmod-nvidia", w razie kłopotów - opcja "Szukaj" na tym forum. PS2. Dziś spróbuje powalczyć z Photoshopem CS2 Tryout, który jest wpełni funkcjonalny Powodzenia, ale nie oczekuj pozytywnych rezultatów Daj znać jeśli przypadkiem Ci się uda. Zazwyczaj nie da się przejść przez instakę PS CS2. Najwyższa wersja działąjąca od biedy (bardzo "od biedy") pod wine to PS7 - w pełni funkcjonalny tryout. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2jz_gte Napisano Maj 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Hehe masz rację CS2 wywala się podczs próby instalacji plików. Trudno Hej! WalDo masz może takiego Tryouta PS7?? Mieszkam w Wawie Dzieki za wskazówkę! PS. Do odtwarzania MP3 używam połączenia Wine + WinAmp 2.65 LOLOLOLOL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi