Andrzej Orkan Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Mam problem z instalacją mono, a dokładniej monodevelop. Zainstalowałem ze źródeł mono-1.1.15 i żeby zainstalować monodevelop trzeba zainstalować przedtem trochę zależności, rozpocząłem od gtksourceview-2.0.0.10. ./configure generuje mi coś takiego: [root@122-mia-2 gtksourceview-sharp-2.0-0.10]# ./configure checking build system type... i686-pc-linux checking host system type... i686-pc-linux checking target system type... i686-pc-linux checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether build environment is sane... yes checking for gawk... gawk checking whether make sets $(MAKE)... yes checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking for pkg-config... /usr/bin/pkg-config checking for mono >= 1.0... checking for mint >= 1.0... checking for csc.exe... no configure: error: You need to install either mono or .Net [root@122-mia-2 gtksourceview-sharp-2.0-0.10]# Chodzi o coś jeszcze innego niż mono-1.1.15? Potrzebne mi jest coś więcej? Ew. gdzie powinienem coś dopisać, żeby następne instalacje znajdowały mono? Orkan P.S. Próba zrobienia ./configure przy instalacji monodoc wyrzuca mi coś takiego: [root@122-mia-2 monodoc-1.1.13]# ./configure checking build system type... i686-pc-linux checking host system type... i686-pc-linux checking target system type... i686-pc-linux checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether build environment is sane... yes checking for gawk... gawk checking whether make sets $(MAKE)... yes checking whether to enable maintainer-specific portions of Makefiles... no checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking for gacutil... /usr/local/bin/gacutil checking for mono... /usr/local/bin/mono checking for mcs... /usr/local/bin/mcs checking for ../mcs... no configure: creating ./config.status config.status: creating Makefile config.status: creating engine/Makefile config.status: creating class/Makefile config.status: creating extras/Makefile config.status: creating tools/Makefile config.status: creating monodoc.pc config.status: creating monodoc config.status: creating engine/AssemblyInfo.cs config.status: creating scripts/Makefile config.status: creating scripts/mod config.status: creating scripts/monodocer config.status: creating scripts/monodocs2slashdoc config.status: creating scripts/monodocs2html config.status: creating scripts/mdassembler config.status: creating scripts/mdnormalizer config.status: creating scripts/mdvalidater config.status: creating scripts/mdcs2ecma --- The sources of the mono compiler (mcs) were not found. To include the COMPILER ERRORS in the documentation, download the mcs sources and rerun autogen.sh co jest grane? P.S.2 gdy wydaję polecenie mcs (bez parametrów), efekt: error CS2008: No files to compile were specified Compilation failed: 1 error(s), 0 warnings czyli jakby kompilator był... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Czemu instalujesz mono ze źródeł, a nie z paczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Maj 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Mono mogę zainstalować z yum, tu się zgadzam. Ale następne pakiety (gtk-sharp, monodoc, gtksourceview) muszę instalować ze źródeł p nie ma innej możliwości - i to właśnie przy ich instalacji wywala mi powyższe błędy. Orkan P.S. Czy mono z yum-a, czy ze źródeł - następne pakiety nie widzą go. Jak im go "pokazać"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Co to znaczy "nie ma innej możliwości"? Wszystkie te paczki są przecież dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Maj 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 mój yum nie wie co to monodevelop... chyba że ja nie mam odpowiedniego repo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
...>>udzior<<... Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 ...... FAQ >> Szukaj << Uzytkownicy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Maj 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 Dzięki, kurcze, nie znalazłem tego posta, jak wcześniej szukałem, musiałem przegapić Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Maj 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2006 mój yum nie wie co to monodevelop... chyba że ja nie mam odpowiedniego repo Nie pomoze zadne repo, bo nie ma zadnej poprawnej paczki. Jak sie go instaluje w standardowych lokacjach to nie moze znalezc gtksourceview. Przeciez to porazka jest. Powinni juz dawno to zrobic... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Katarina Napisano Listopad 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2006 Witam mam problem z ruszeniem ASPNetEdit Visual Designer w MonoDevelop 0.12 autorstwa http://mjhutchinson.com/journal/2006-22-08...ase#comment-155 Chodzi mi o toolbar do tworzenia web servicow. Czy komus to dziala? Jesli tak to jak instalowal? Wielkie dzieki za info! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi