adios Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 (edytowane) Cel: doprowadzenie wyglądu czcionek do takiego jaki mamy w systemach Windows(bez antialiasingu, ClearType). Uwagi: Ta technologia jest opatentowana przez firmę Apple! W Polsce można bez problemu jej używać natomiast w USA czy innych państwach w których obowiązuje rygorystyczne prawo patentowe nie jest to możliwe. Więcej informacji na temat tych patentów znajdziesz na: http://www.freetype.org/patents.html 1. Najpierw sprawdźmy czy mamy w systemie paczkę Freetype. Dobra żartowałem, macie na sto procent ;-) Sprawdzcie jaką macie wersje rpm --query freetype na przykład freetype-2.1.10-5.2.1 2. Musimy zaopatrzyć się w pakiet źródłowy aby go przebudować ale najpierw musimy także mieć narzędzia do budowania pakietów: yum install fedora-rpmdevtools yum-utils teraz ściągmy paczkę źródłową do katalogu /tmp cd /tmp yumdownloader -e updates-source -e core-source --source freetype Należy przygotować środowisko: fedora-buildrpmtree Teraz instalujemy pakiet: rpm -ivh /tmp/freetype*.src.rpm 3. Trzeba teraz zmodyfikować "bytecode interpreter" mcedit $(rpm --eval %{_specdir})/freetype.spec znajdźmy frazę %define without_bytecode_interpreter 1 i zastąpmy ją %define without_bytecode_interpreter 0 4. Teraz trzeba zbudować pakiety rpm. rpmbuild -bb --clean $(rpm --eval %{_specdir})/freetype.spec Czekamy i czekamy 5. Wchodzimy do katalogu cd $(rpm --eval %{_rpmdir})/$(rpm --eval %{_arch}) ls -l razem 3252 -rw-r--r-- 1 root root 577111 maj 8 16:47 freetype-2.1.10-5.2.1.i386.rpm -rw-r--r-- 1 root root 1952872 maj 8 16:47 freetype-debuginfo-2.1.10-5.2.1.i386.rpm -rw-r--r-- 1 root root 108115 maj 8 16:47 freetype-demos-2.1.10-5.2.1.i386.rpm-rw-r--r-- 1 root root 620758 maj 8 16:47 freetype-devel-2.1.10-5.2.1.i386.rpm-rw-r--r-- 1 root root 26638 maj 8 16:47 freetype-utils-2.1.10-5.2.1.i386.rpm Paczuszki są 6. Teraz pozostało zainstalować Wystarczy tyle paczek, chyba, że reszta jest nam potrzebna rpm -Uvh --force $(rpm --eval %{_rpmdir})/$(rpm --eval %{_arch})/freetype-2*.rpm rpm -Uvh --force $(rpm --eval %{_rpmdir})/$(rpm --eval %{_arch})/freetype-devel-2*.rpm 7. Następnie trzeba zaopatrzyć się w dobrze hintingujące się czcionki Najlepsze są te z Microsoftu(to jedna z niewielu rzeczy które wychodzą tej firmie perfekcyjnie). Opis na faq.fedora.pl: http://faq.fedora.pl/#installfonts Możemy je pobrać także stąd: http://www.alkalay.net/software/webcore-fo....3-1.noarch.rpm http://www.alkalay.net/software/webcore-fonts/ i instalujemy: rpm -Uvh webcore-fonts-1.3-1.noarch.rpm 8. Teraz pora na ustawienia środowiska. Dla Gnome: Menu -> Środowisko -> Preferencje -> Czcionki -> Szczegóły Wygładzanie : brak Hinting : pełny a czcionki ustawiamy jakie chcemy Najlepiej Tahoma rozmiar 8-10. Dla KDE: Menu -> Centrum Sterowania KDE -> Wygląd i motywy -> Czcionki -> Konfiguruj Styl hintingu : pełny Wyłącz od : 7 do 15(moje ustawienia) Ptaszek na wygładzanie czcionek(antialiasing) ma być zaznaczony. Naciskamy sobie Ustaw wszystkie czcionki -> Tahoma rozmiar od 8 do 10. 9. Restartujemy X'sy 10. Mamy ładne czcionki, efekt jest oszałamiający Czcionki są takie same jak w Windows. 11. PROBLEMY: I) Jeśli ustawienia gnome się nie zmieniły usuń plik ~/.gconf/desktop/gnome/font_rendering/%gconf.xml . Wielkie podziękowania dla Dawida Gajownika Edytowane Maj 11, 2006 przez adios Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wizkid Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Adios popraw tylko te błędy przy cytatch/kodach (tak jakby się nie domknęły czy coś) i będzie bardzo ładny i przydatny FAQ. Właściwie to już jest. Świetna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Adios popraw tylko te błędy przy cytatch/kodach (tak jakby się nie domknęły czy coś) i będzie bardzo ładny i przydatny FAQ. Właściwie to już jest. Świetna robota. Poprawiam, poprawiam. Tylko wiesz tak na raz to trudno napisać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand-fly Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Pierwszy kod zawiera blad. Powiniem wygladać tak : yum install fedora-rpmdevtools yum-utils Ja natomiast polecglem na kroku 3 bo jakos w moim pliku freetype.spec nic nie ma i nie mam czego edytowac ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Ja natomiast polecglem na kroku 3 bo jakos w moim pliku freetype.spec nic nie ma i nie mam czego edytowac ... to zupełnie tak jak ja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jtb Napisano Maj 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2006 Witam, Dobra robota jeśli chodzi o FAQ. Efekt natomiast u mnie średni. (Może ślepne?). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 apropos czcionek t dodam ze po zainstalowaniu java wg. faq czcionki psuja sie ze wzgledu na nadinstalowanie ich paczka java-fonts, jak tylko ta paczke odinstalowalem i zainstalowalem czcionki msttfcorefonts i sa bardzo ladne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 Ja natomiast polecglem na kroku 3 bo jakos w moim pliku freetype.spec nic nie ma i nie mam czego edytowac ... to zupełnie tak jak ja! Sprawdzałem krok po kroku to co napisałem i plik freetype.spec ma 19103 bajty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubast Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 zrobiłem to jeszcze raz krok po kroku iiiiii wielki browiec dla Ciebie ponieważ to działa i wygląda pięknie! TAK TRZYMAJ!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g[R]eK Napisano Maj 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2006 apropos czcionek t dodam ze po zainstalowaniu java wg. faq czcionki psuja sie ze wzgledu na nadinstalowanie ich paczka java-fonts, jak tylko ta paczke odinstalowalem i zainstalowalem czcionki msttfcorefonts i sa bardzo ladne Potwierdzam. javafonts psuja calkowicie czcionki. Dobrze byloby to dodac do FAQ. Dzieki zainstalowaniu tych czcionek wreszcie moge czytac cos pod linuxem dluzej niz 10 minut. Dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2006 Przeniosłem artykuł na wiki.fedora.pl http://wiki.fedora.pl/GUI/HintingCzcionek Zapraszam tam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cube Napisano Maj 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2006 Postanowilem upiekszyc sobie czcionki.Skorzystalem z FAQ na wiki i po wpisaniu komendy z pkt 6 (budownaie pakietu) czekam czekam czekam i końcówka wygląda tak: ... /usr/lib/rpm/check-rpaths /usr/lib/rpm/check-buildroot ******************************************************************************* * * WARNING: 'check-rpaths' detected a broken RPATH and will cause 'rpmbuild' * to fail. To ignore these errors, you can set the '$QA_RPATHS' * environment variable which is a bitmask allowing the values * below. The current value of QA_RPATHS is 0x0000. * * 0x0001 ... standard RPATHs (e.g. /usr/lib); such RPATHs are a minor * issue but are introducing redundant searchpaths without * providing a benefit. They can also cause errors in multilib * environments. * 0x0002 ... invalid RPATHs; these are RPATHs which are neither absolute * nor relative filenames and can therefore be a SECURITY risk * 0x0004 ... insecure RPATHs; these are relative RPATHs which are a * SECURITY risk * 0x0008 ... the special '$ORIGIN' RPATHs are appearing after other * RPATHs; this is just a minor issue but usually unwanted * 0x0010 ... the RPATH is empty; there is no reason for such RPATHs * and they cause unneeded work while loading libraries * 0x0020 ... an RPATH references '..' of an absolute path; this will break * the functionality when the path before '..' is a symlink * * * Examples: * - to ignore standard and empty RPATHs, execute 'rpmbuild' like * $ QA_RPATHS=$[ 0x0001|0x0010 ] rpmbuild my-package.src.rpm * - to check existing files, set $RPM_BUILD_ROOT and execute check-rpaths like * $ RPM_BUILD_ROOT=<top-dir> /usr/lib/rpm/check-rpaths * * 'check-rpaths' is part of 'fedora-rpmdevtools'. * ******************************************************************************* ERROR 0001: file '/usr/bin/ftmulti' contains a standard rpath '/usr/X11R6/lib' in [/usr/X11R6/lib] ERROR 0001: file '/usr/bin/ftview' contains a standard rpath '/usr/X11R6/lib' in [/usr/X11R6/lib] ERROR 0001: file '/usr/bin/fttimer' contains a standard rpath '/usr/X11R6/lib' in [/usr/X11R6/lib] ERROR 0001: file '/usr/bin/ftstring' contains a standard rpath '/usr/X11R6/lib' in [/usr/X11R6/lib] błąd: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.62888 (%install) Błędy budowania RPM-a: Błędny status wyjścia z /var/tmp/rpm-tmp.62888 (%install) [root@localhost tmp]# O co chodzi?? Czy ta informacja o błedzie na faq wiki Czyli: Tymczasowo należy z pliku ~/.rpmmacros wyrzucić frazę “/usr/lib/rpm/check-rpaths”. Ma byc wykonana przed ta komenda z pkt 6 czy po?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Maj 17, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2006 O co chodzi?? Czy ta informacja o błedzie na faq wiki Czyli: Tymczasowo należy z pliku ~/.rpmmacros wyrzucić frazę “/usr/lib/rpm/check-rpaths”. Ma byc wykonana przed ta komenda z pkt 6 czy po?? tak, w koncu ta zolta karteczka na wiki jest po cos przypieta PS. ja skopiowalem istniejacy plik konfiguracyjny .rpmmacros jako .rpmmacros_old, zmienilam przed kompilacja - bez check-path, a po procesie przywrocilem do stanu pierwotnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Po upgradzie z FC5 do FC6 z ładnych czcionek zrobiły mi się jakieś takie wstrętne. Próbwałem powtórzyć, to, co jest w FAQ-u, ale rpm-y są inne i nie chcą się potem zainstalować. Czy mógłby ktoś udzielić jakiś wskazówek, jak wrócić do poprzednich czcionek? Niby cały czas ta sama Tahoma, ale jakaś inna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Próbwałem powtórzyć, to, co jest w FAQ-u, ale rpm-y są inne i nie chcą się potem zainstalować. To znaczy co? Ja przed chwilą robiłem i poszło bez problemów. Wystarczyło przekompilować pakiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi