Tutanchamon Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 rpm -Uvh --force $(rpm --eval %{_rpmdir})/$(rpm --eval %{_arch})/freetype-2*.rpm ostrzeżenie: pakiet freetype = 2.1.10-5.2.1 był już dodany, jest zastępowany przez freetype >= 2.2.1-10 błąd: Niespełnione zależności: freetype = 2.2.1-10.fc6 jest wymagany przez (zainstalowany) freetype-devel-2.2.1-10.fc6.i386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 --force? Używasz starego opisu. Tutaj jest nowszy → http://wiki.fedorapl.org/GUI/FreeType Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Przygotowywanie... ########################################### [100%] pakiet freetype-2.2.1-10.fc6 (nowszy niż freetype-2.2.1-10) jest już zainstalowany pakiet freetype-devel-2.2.1-10.fc6 (nowszy niż freetype-devel-2.2.1-10) jest już zainstalowany Czyli podmienił czy nie, bo chyba nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 Czyli podmienił czy nie, bo chyba nie... Nie, nie podmieniły się. Skompilowane pakiety są starsze niż te z dystrybucji. W pliku ~/.rpmmacros dopisz: %dist .fc6 i jeszcze raz przekompiluj paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 Dzięki! Właśnie o to chodziło - teraz już wszystko jest tak, jak było przed upgrade'em. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 Ja po wydaniu komendy yumdownloader -e updates-source -e core-source --source freetype Dostaje: [ja@localhost tmp]$ yumdownloader -e updates-source -e core-source --source freetype updates-source 100% |=========================| 951 B 00:00 Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/yumdownloader", line 180, in ? main() File "/usr/bin/yumdownloader", line 90, in main my.doRepoSetup() File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/__init__.py", line 299, in doRepoSetup repo.setup(self.conf.cache) File "/usr/lib/python2.4/site-packages/yum/yumRepo.py", line 526, in setup raise Errors.RepoError, ('Cannot open/read repomd.xml file for repository: %s' % self) yum.Errors.RepoError: Cannot open/read repomd.xml file for repository: core-source Mam FC6... Czy da się jakoś zastoswać ten faq do FC6 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 [ja@localhost tmp]yum.Errors.RepoError: Cannot open/read repomd.xml file for repository: core-source [/code] Problem leży po stronie serwera z listami mirrorów. Już to zgłosiłem → http://www.redhat.com/archives/fedora-test...r/msg00988.html i niedługo zostanie pewnie poprawione. Na razie mozesz w /etc/yum.repos.d/fedora-core.repo w sekcji [core-source] zahashować mirroralist i odkomentować baseurl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgred Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Robiłem na FC6 (już troszkę pomaltretowanej wg wytycznych Adios'a) wg wiki i wszystko wyszło ok, ale po kazdym uruchomieniu systemu Aktualizator Pakietów próbuje mi zaktualizować freetype: - freetype - 2.2.1-16.fc6.i386 updates freetype - 2.2.1-16.i386 freetype-devel - 2.2.1-16.fc6.i386 updates freetype-devel - 2.2.1-16.i386 - Czy mam mu pozwolić, czy to by zepsuło całą robotę? Jeśli to drugie - to jak wyłączyć te pakiety spod automatycznej aktualizacji? (Pewno jest jakaś opcja w konfiguracji yuma...?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Też miałem ten sam problem. Po aktualizacji czcionki znowu się popsuły. Najlepszym rozwiązaniem okazało się zrobienie tego poradnika od nowa. Wtedy przekompilujesz te nowe paczki i będziesz miał je w systemie i oczywiście nie będą się już aktualizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgred Napisano Grudzień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2006 Najlepszym rozwiązaniem okazało się zrobienie tego poradnika od nowa. Wtedy przekompilujesz te nowe paczki i będziesz miał je w systemie i oczywiście nie będą się już aktualizować. ... tylko, że wykonanie tego HOWTO wg wiki było ostatnią rzeczą, którą robiłem - po czym restart - i już mi ono chce moją robotę zamazać. Cóż więc da to, że zrobię poradnik od nowa, skoro kolejna aktualizacja mi to rozpierniczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Grudzień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2006 Nie rozumiesz Gdy wykonasz ten poradnik od nowa to paczki już nie będą się chciały aktualizować, bo będziesz miał ich najnowsze wersje:). Cały poradnik polega na ściągnięciu źródeł paczki freetype, drobnej edycji, kompilacji i instalacji. Zrób to i problem zniknie. A tak a propos to jeśli denerwują cię automatyczne aktualizacje to wyłącz serwis yumupdatesd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgred Napisano Grudzień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2006 A tak a propos to jeśli denerwują cię automatyczne aktualizacje to wyłącz serwis yumupdatesd . W wyniku RTFMowania `man yum.conf` dopisałem do /etc/yum.conf linijkę: exclude=freetype* i przestało mi ono proponować unicztożienie mojej pracy Myślę, że to słuszniejsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi