Skocz do zawartości

Bateria W Laptopie

o-c-p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

mam pytanie dotyczące pracy na laptopie. W prawdzie 99% czasu pracy na laptopie spędzam w domu a sam komputer jest podłączony do zasilania i ma baterie. Szukałem czy nie wpływa to w jakiś negatywny sposób na baterie. Na grupach jest wiele wątków ale jeden przeczy drugiemu. Może to zabrzmi dziwnie ale jedni proponują przechowywanie baterii w postaci naładowanej do 40% w lodówce, inni naładowaną w 100% w warunkach pokojowych, jeszcze inni twierdza że nie wpływa to na żywotność baterii. Sami producenci laptopów też nie mają jednego zdania. Jedyne do czego udało mi się dojść w 100% jest to że wysoka temperatura (jaka jest na przykład wydzielana przez komputer podczas wielu godzin pracy) negatywnie wpływa na baterie. Pytanie jest takie: w jaki sposób ją przechowywać? Co wy o tym sądzicie? Co proponujecie?

Pozdrawiam De-ke

W wypadku jeśli korzystasz z gniazdka, najlepiej jest wyciągnąć baterie. Należy ją przechowywać w stanie 40% naładowania, niekoniecznie w lodówce wink.gif. Wysoka jka i niska temperatura źle wpływa na żywotność baterii.

Ja stosuję te zasady i nie narzekam, natomiast mój kolega mający prawie identycznego laptopa działa czał czas z baterią, niezależnie czy jest wpięty do gniazdka czy nie i zauważył zużycie baterii. Ja nic takiego nie zauważyłem.

Jeszcz linka podrzucę z informacjami:)

http://www.batteryuniversity.com/

• 2 weeks later...