Livio™ Napisano Lipiec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 Fedora bardzo, ale to bardzo mi się podoba. Nie jest przereklamowana, jak Ubuntu, zawiera własne oprogramowanie. Jednak mam problem. Po zabawie z MAKEDEV i KControl i artsd dźwięk się pojawiał. Pięknie grał, bo mam starą kartę - oparta o chipset Crystal CS4236B. Jednak po zamknięciu komputera i jego ponownym włączeniu udev (domysł) psuje mi wszystko. Znikają pliki urządzeń, mikser i urządzenia z apletu "System dźwiękowy". Napisałem sobie skrypt, ale mając hasło roota niemożliwe jest, żeby automatycznie się odpalał. Sprawdzałem wrzucanie do autostartu - KWrite mi otwierał. Dowiązanie symbolicznie nie działa wcale :/. Pomóżcie! Ja nie chcę tkwić w Windzie, a na dźwięku mi zależy, bo lubię muzykę i Amaroka w KDE 3.5... Mam/miałem Fedorę Core 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Lipiec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 a dodales prawo wykonywania? chmod a+x PLIK mozesz tez wpisac polecenie do /etc/rc.local ale to obejscie, sproboj, moze ALSA bedzie bardziej skora do wspolpracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 Napisałem sobie skrypt, ale mając hasło roota niemożliwe jest, żeby automatycznie się odpalał. Sprawdzałem wrzucanie do autostartu - KWrite mi otwierał. Nie wiem co masz na myśli pisząc "ale mając hasło roota niemożliwe jest..." - na roocie wszystko można Może podłącz ten skrypt startowy do np. /etc/rc.local - wpisz wywołanie w ostatniej linijce. Wtedy będzie uruchamiany z prawami roota przy starcie systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Lipiec 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 Jak wrzucę sh do autostartu to mi się KWrite włączy. Jak mam hasło roota nie uruchomię skrypty, bo muszę jakoś wpisać hasło, a nie będę przy pomocy kdesu za każdym razem wpisywał. chmody robiłem - 7777 na audio, dsp, dsp0, sequencer za jednym pociągnięciem. W sumie dźwięk działał dzięki pakietowi alsa-lib/~libs, bo alsa-utils nie jest dołączany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 Jak wrzucę sh do autostartu to mi się KWrite włączy. :lammer: co się włączy? Pokaż ten skrypt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Lipiec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 Może trza mu chmod +x dać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Lipiec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 Może trza mu chmod +x dać. uosiu już propnował i nic z tego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Lipiec 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 27, 2006 Ale to chyba cos z artsem. Dajesz full duplex? Albo calkiem wylacz dzwiek przez arts... Nie pamietam dokladnie, bo teraz to tylko gnome... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Lipiec 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2006 Ja właśnie chcę użyć aRTs, bo w starym dobrym Mandrake'u 10.1 ładnie, wręcz bardzo ładnie działał. Z tą różnicą, że tam było alsaconf (przydatna aplikacja ALSy, która wykrywała dźwiękówkę i edytowała pliku konfiguracyjne). Zaznaczam full duplex, i rozpoznawanie automatyczne, jeśli chodzi o typ. Martwi mnie brak dźwięku przy nowej sesji :/. Root ma dźwięk zawsze, a ja nie, sprawdzałem logując się jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Lipiec 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2006 @WalDo: mając KDE wrzuć do autostartu skrypt z rozszerzeniem, lub bez ".sh". Efekt? KWrite się włączy, a edycja rozszerzenia , eh... Zaraz sobie zainstaluję FC5. Po raz kolejny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Lipiec 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2006 Na blogu (wpis: https://liviopl.wordpress.com/2006/07/21/cz...lusik-a-dzwiek/ ) napisano mi, iż muszę dodać "się" to grupy audio lub sound przy pomocy odpowiedniego polecenie (myślę, że passwd, albo kpasswd). Co Wy na to powiecie? Niw wywołuję wojny, a pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Lipiec 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 28, 2006 Stworzyłem teraz (bo właśnie zainstalowałem Fedorę 5) plik dsp przy pomocy ./MAKEDEV, zmieniłem mu uprawnienia na 7777 i zmieniłem mu grupę na audio, w której ja sam jestem. Killallem zamknąłem artsd i włączyłem jeszcze raz, mikser się pojawił. KMix ładnie widzi, ale KControl nie odtwarza dźwięku :/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Lipiec 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 Już nie musicie mi pomagać . Dopisałem do rc.local kilka linijek: [[ cd /dev ./MAKEDEV sound (tworzy wszystko) ]] oraz chmod, chgrp (na sound) i chown. Wybrałem w KControl ALSę i w Kadu załadowałem moduł aRTs i dźwięk jest piękny . Czerwono kapelusikowe narzędzie "Wykrywania karty dźwiękowej" również ładnie gra. Dzięki za podpowiedź z rc.local . Teraz powiedzcie, jak mam zainstalować kdemultimedia-extras, jeśli nie chcę aktualizować kdelibs ? OGG oggiem, ale mp3 nie chcę przerabiać wszystkich... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi