m.pietrzak Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 Witam. Mam dość duży problem. na dysku miałem zainstalowaną fedore 5. Coś pomajdrowałem z dyskiem i teraz sytuacja jest następująca: dysk jest ustawiony jako slave uruchamiam komp z xp. w biosie dysk fedory jest niewidoczny. Natomiast w xp-eku dysk jest widoczny, jest utwożony na nim dysk logiczny ale nic się z tym nie da zrobić (format dysku nieznany). Chce całkowicie wyczyscic ten dysk i przerobić go pozniej na ntfs ale niczym nie moge go "ruszyc". Jeśli ktoś zna jakis sposób na tą sytuację to prosze o rady. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Lipiec 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 31, 2006 Może jakiś Linux Live z GParted? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.pietrzak Napisano Sierpień 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Może jakiś Linux Live z GParted? Niestety sprawdziłem i nie działa Gparted tez nie widzi dysku. Jest on widoczny tylko w windozie jako nieznany format. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 Niestety sprawdzilem i nie dziala Gparted tez nie widzi dysku. Jest on widoczny tylko w windozie jako nieznany format. Zaraz, zaraz - czegos tu nie rozumiem... W pierwszym poscie napisales ze BIOS nie widzi tego dysku, wiec ja nie widze mozliwosci zeby widzial go XP (albo jestem niedoinformowany i XP potrafi odwolywac sie do dyskow bez posrednictwa BIOSu o czym nie wiem i w co nie uwierze ) Chyba cos pokreciles... A na wyczyszczenie dysku jest co najmniej kilkadziesiat sposobow - od dosowego fdiska po windowsowy manager dyskow (choc ten jest zawodny), ze o linuksowym fdisku czy narzedziach od producentow dyskow nie wspomne. To jak to jest? Widzi BIOS ten dysk czy nie? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 4, 2006 To jak to jest? Widzi BIOS ten dysk czy nie? Nie ma bata. Jeśli BIOS nie widzi, to go nie ma Sprawdź kabelki m.pietrzak. Bo jeśli windy widzą dysk, którego nie widzi Gparted albo jaki zwykły fdisk z np.Konppiksa o BIOSie nie mówiąc, to ja na kolanach pójdę do Redmont, bo to cuda jakieś :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi