Skocz do zawartości

Azureus + Nat

molasar

Rekomendowane odpowiedzi

Temat wielokrotnie poruszany, ale nigdzie nie moge dopatrzec sie rozwiazania dla siebie.

Problem wyglada nastepujaco, moj komputer jest za NATem, mam na serwerze przekierowanych 10 portow rozpoczynajac od 80200. Uzywajac azureusa pod winda nigdy nie mialem problemow, jako port TCP podawalem 1 z tej 10 i wszystko bylo ok, teraz robie tak samo, a tu nagle wyskakuje ograniczenie ze jako port TCP mam wpisac wartosc 1-65535 :/ to pierwszy problem ktorego nie potrafie rozwiazac, drugi to taki ze wylaczylem firewalla calkowicie, a w pasku informacyjnym programu mam napisane "DHT za firewallem".

Moze ktos pomoc?

moze masz dhcp zamiast ustawionego adresu na sztywno. Pozatym mozesz miec zablokowane te porty na firewallu w FC.

IP mojego kompa jest przypisywane przez DHCP na podstawie MACa sieciowki, wiec jest on staly, IP zewnetrzny tez jest staly. Co do firewalla, to jak napisalem, wylaczylem go calkowicie.

Pozatym przekierowane porty jak napisalem zaczynaja sie od 80200 a to wartosc, jakiej nie moge wpisac nawet podczas konfiguracji azureusa :/

Pozatym przekierowane porty jak napisalem zaczynaja sie od 80200 a to wartosc, jakiej nie moge wpisac nawet podczas konfiguracji azureusa :/

Ech, niezmierzona jest wielkość Windowsa ;) W linuksie portów dostępnych jest 64K=65535 - musisz zmienić podejście ;) Spróbuj np.60200 (<64K) zamiast 80200 i otwórz odpowiednie porty na firewallu dodając jako root np.
iptables -I INPUT -p tcp -m tcp --dport 60200 -j ACCEPT

Ech, niezmierzona jest wielkość Windowsa ;)
To nie wielkosc, "tylko obsluga bledow (uzyszkodnika)" ;)
MaxUserPort

Key: Tcpip\Parameters

Value Type: REG_DWORD—maximum port number

Valid Range: 5000–65534 (decimal)

Default: 0x1388 (5000 decimal)

Description: This parameter controls the maximum port number used when an application requests any available user port from the system. Normally, short-lived ports are allocated in the range from 1024 through 5000. Setting this parameter to a value outside of the valid range causes the nearest valid value to be used (5000 or 65534).

- zrodlo gdyby ktos chcial doczytac... 65534 to max numer portu wynikajacy ze specyfikacji TCP/IP

@molasar - popelniasz po prostu blad podajac tak wysoki numer portu

Pozdro

Prawda, moj blad i moja luka w pamieci. Okazalo sie ze przekierowane porty to 40200-9, a ze ja nie konfigurowalem niczego z ich uzyciem przed ponad rok, to mi sie pomylilo :/

Jak juz znam te porty to powiniennem jeden z nich dodac do iptables jako udp, zeby to dzialalo i jesli tak to w jaki sposob? moj komp ma adres 192.168.1.20 a serwer 192.168.1.1, powiedzmy ze chcialbym uzyc portu 40200...

(...)dodac do iptables jako udp, zeby to dzialalo i jesli tak to w jaki sposob? moj komp ma adres 192.168.1.20 a serwer 192.168.1.1, powiedzmy ze chcialbym uzyc portu 40200...

iptables -I INPUT -p udp -m udp --dport 40200 -j ACCEPT

Chyba coś takigo u Ciebie. No i pytanie czy serwer przepuszcza ten port? Głowy nie dam, bo ja z iptables nie za pan brat ;) (ciekawe dlaczego mnie wk.. ten "ekspert" pod moim nickiem? Jakby ilośc postów świadczyła o wiedzy :() Zawsze staram się jakoś sam wykombinować co jest grane. Generalnie to wszystko jest w "man iptables" a i google.pl/linux też fajny adres ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...