Skocz do zawartości

Mplayer I Problem Z Dźwiękiem

MitS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na początku chciałem poinformować że szukałem na forum podobnych problemów i .... znalazłem :) - jednak bez odpowiedzi, tak więc daje nowy temat z nadzieją, że ktoś mi pomoże.

A wiec do rzeczy, po instalacji kodeków do mplayera i samego programu (oczywiscie wszystko ściagnięte z strony mplayera) po uruchomieniu filmu wszystko działą jak nalezy, jednak gdy włączyłem głośniki usłyszałem niezbyt przyjemny dla uszu piski, szumy, trzaski itp. czyli problem jest taki, że nie ma dźwięku.

Dodam do tego, iż używam mplayera konsolowego (bez gui), a także to że w innych programach typu xmms, totem itp. jest dźwięk bardzo dobry, tylko w tym mplayerze nie ma.

Ma ktoś jakąś dobrą rade na to ???

Pozdrawiam

mp3, ogg itp też są szumy...

U mnie na podobne objawy pomogło
amixer set 'IEC958,0' off
amixer set 'IEC958,1' off

Za cholerę nie wiem co to jest i do czego służy :rolleyes: , ale szumy zniknęły.

[Edit]

BTW reszta mojego skryptu (odpalam to z rc.local przy starcie systemu) wygląda tak:

amixer set 'Master' 100% on
amixer set 'Master Mono' 100% on
amixer set 'Line' 100% on
amixer set 'PCM' 100% on

i ustawienie PCM > 80% nie przeszkadza.

U mnie na podobne objawy pomogło

CODE

amixer set 'IEC958,0' off

amixer set 'IEC958,1' off

Za cholerę nie wiem co to jest i do czego służy rolleyes.gif , ale szumy zniknęły.

Zrobiłem tak jak mówisz lecz przy wydaniu drugiego polecenia wyskakuje mi to:

[root@ozyrys ~]# amixer set 'IEC958,1' off

amixer: Unable to find simple control 'IEC958',1

[root@ozyrys ~]#

i niestety szumy dalej są :(

Kurde ... jeszcze poprzednio jak miałem jądro starsze jeszcze 2.16 to było bez problemu a teraz takie dziwne rzeczy :/

Ma ktoś na to rade ?

• 2 weeks later...

po instalacji kodeków do mplayera i samego programu (oczywiscie wszystko ściagnięte z strony mplayera)

Może przyczyną jest to, że instalowałeś ze strony mplayer'a zamiast z repozytoriów? I dlaczego "oczywiście"? Skonfiguruj yuma zgodnie z tym co jest w FAQ a później:

instalacja mplayer'a

yum install mplayer mplayer-gui

i kodeków

yum --enablerepo=atrpms install w32codec

Pozdrawiam,

Piotr

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...