MitS Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Witam! Na początku chciałem poinformować że szukałem na forum podobnych problemów i .... znalazłem - jednak bez odpowiedzi, tak więc daje nowy temat z nadzieją, że ktoś mi pomoże. A wiec do rzeczy, po instalacji kodeków do mplayera i samego programu (oczywiscie wszystko ściagnięte z strony mplayera) po uruchomieniu filmu wszystko działą jak nalezy, jednak gdy włączyłem głośniki usłyszałem niezbyt przyjemny dla uszu piski, szumy, trzaski itp. czyli problem jest taki, że nie ma dźwięku. Dodam do tego, iż używam mplayera konsolowego (bez gui), a także to że w innych programach typu xmms, totem itp. jest dźwięk bardzo dobry, tylko w tym mplayerze nie ma. Ma ktoś jakąś dobrą rade na to ??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 mplayer -ao alsa plik.avi Chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Sierpień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 oo jakieś postępy ale jeszcze niestety nie do końca działą .... teraz to już samo piszczenie i trzeszcvzenie jest a w tle dobiegają odgłosy muzyki z filmu, ale nadal przewyższaja szumy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 (...) ale nadal przewyższaja szumy ... A "normalny" dźwięk jest poprawny? Np. jakieś mp3 czy inne pliki dźwiękowe odtwarzają się bez szumów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Sierpień 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 mp3, ogg itp też są szumy... jedyny format w którym nie ma szumów to .wma tam przy filmie była idealna muzyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 Nie masz przypadkiem suwaka PCM w mixerze na więcej, niż 80% ustawionego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 mp3, ogg itp też są szumy... U mnie na podobne objawy pomogło amixer set 'IEC958,0' off amixer set 'IEC958,1' off Za cholerę nie wiem co to jest i do czego służy , ale szumy zniknęły. [Edit] BTW reszta mojego skryptu (odpalam to z rc.local przy starcie systemu) wygląda tak: amixer set 'Master' 100% on amixer set 'Master Mono' 100% on amixer set 'Line' 100% on amixer set 'PCM' 100% on i ustawienie PCM > 80% nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Sierpień 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 5, 2006 i ustawienie PCM > 80% nie przeszkadza. Ja nigdy nie miałem takiego problemu, więc mogę tylko sugerować to, co na forum kiedyś wyczytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Sierpień 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2006 U mnie na podobne objawy pomogło CODE amixer set 'IEC958,0' off amixer set 'IEC958,1' off Za cholerę nie wiem co to jest i do czego służy rolleyes.gif , ale szumy zniknęły. Zrobiłem tak jak mówisz lecz przy wydaniu drugiego polecenia wyskakuje mi to: [root@ozyrys ~]# amixer set 'IEC958,1' off amixer: Unable to find simple control 'IEC958',1 [root@ozyrys ~]# i niestety szumy dalej są Kurde ... jeszcze poprzednio jak miałem jądro starsze jeszcze 2.16 to było bez problemu a teraz takie dziwne rzeczy :/ Ma ktoś na to rade ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Sierpień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 6, 2006 Ma ktoś na to rade ? Kiedys mialem identyczny problem. Pomoglo: yum update mplayer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Sierpień 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 8, 2006 A jeszcze pytanie do tego yum update mplayer .... Jakie repo jest potrzebne do tego ? Bo mam standardowo zaktualizowanego yuma (zgodnie z FAQ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smopi Napisano Sierpień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2006 po instalacji kodeków do mplayera i samego programu (oczywiscie wszystko ściagnięte z strony mplayera) Może przyczyną jest to, że instalowałeś ze strony mplayer'a zamiast z repozytoriów? I dlaczego "oczywiście"? Skonfiguruj yuma zgodnie z tym co jest w FAQ a później: instalacja mplayer'a yum install mplayer mplayer-gui i kodeków yum --enablerepo=atrpms install w32codec Pozdrawiam, Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi