Andrzej Orkan Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 Opcja wyłączania/restartu kompa zniknęła mi z menu Gnome, kiedy pogrzebałem w konfiguracji ekranu logowania (automatyczne logowanie). Mimo, że zmieniłem konfigurację z powrotem w/w funkcje zniknęłybezpowrotnie - została mi tylko możliwość wylogowania i "suspend". Gdzie się ustawia te rzeczy w Gnome? Ew. gdzieś indziej? Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 to zapewnie w KDE masz teraz opcje wyłączania/restartu systemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Sierpień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 To smutne ale nie mam KDE. Tylko fluxboxa. Pomóżcie! Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Sierpień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 [lone_wolf@localhost ~]$ whereis -b reboot reboot: /usr/bin/reboot /sbin/reboot [lone_wolf@localhost ~]$ whereis -b poweroff poweroff: /usr/bin/poweroff /sbin/poweroff [lone_wolf@localhost ~]$ Teraz wiadomo gdzie są pliki odpowiedzialne za wyłączenie i reboot systemu. Na twoim miejscu spróbowałbym tak: Tworzę grupę, np power ( groupadd power) Zmieniam właściciela grupy ( chgrp power /sbin/reboot) To samo dla /sbin/poweroff Dodaje się do tej grupy ( usermod -G aktualne,grupy,power twoj_login) Tworzę aktywator lub poz w menu i po zawodach. Tak nadawałem sobie prawa do cdrecord, dvdrecord itp. W gnome możesz utworzyć szufladę a w niej aktywatory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Sierpień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2006 that's the right answer DZIEKI WIELKIE Ale znalazlem troche krotsze i prostsze rozwiazanie, choc pewnie mniej "bezpieczne". root# chmod +s /usr/sbin/poweroff root# chmod +s /usr/sbin/reboot i smiga. w systemie z jednym zwyklym uzytkownikiem (oprocz roota) to ma jeszcze sens Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Sierpień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 Orkan z takiego systemu jak Fedora nie robi się takiego czegoś jak windows.Znam ten sposób ale celowo ci go nie podałem. Używanie grup wyrabia dobre nawyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Sierpień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 Orkan z takiego systemu jak Fedora nie robi się takiego czegoś jak windows.Znam ten sposób ale celowo ci go nie podałem. Używanie grup wyrabia dobre nawyki. wiem, numer z grupami zadzialal w fedorze, nie zadzialal w solarisie, ale poardze sobie, wlasnie przegladam man-y rozwiazanie powyzsze jest tymczasowe a za ten windows to dziekuje ci serdecznie wiem czym sie rozni jedno od drugiego orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lone_wolf Napisano Sierpień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 13, 2006 Tak z czystej ciekawości. Dlaczego na solarisie nie wychodzi nr z grupami, wyświetla jakiś komunikat?. Masz parę manów, zobacz czy coś z tego pod solarisem zadziała http://man.przez.net/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi