rambo Napisano Sierpień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2006 Witam !! Jestem nowym użytkownikiem fc2 core przez 2 miesiace nie miałem problemów az dotąd kiedy kupiłem sobie drugiego kompa . Na 1 posiadam (_linuxa_ → Linuksa) ORT i neo z modemem sagem , a na 2 wina xp Probowałem udostepnic polaczenie w (_linuxa_ → Linuksa) ORT ale mi sie nie udało jak byscie mogli napisac jak to sie robi??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2006 Probowałem udostepnic polaczenie w (_linuxa_ → Linuksa) ORT ale mi sie nie udało jak byscie mogli napisac jak to sie robi??? Np. 4. temat od góry http://www.google.pl/search?num=100&hl...=Szukaj&lr= Jestem nowym użytkownikiem fc2 core BTW - niedługo wyjdzie FC6, może czas na jakiś upgrade? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambo Napisano Sierpień 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2006 To jest konfiguracja samby a nie maskarady w linuksie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2006 to popraw zapytanie w google Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambo Napisano Sierpień 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2006 to popraw zapytanie w google Juz duzo na ten temat czytał i nie umiem tego zrobic moze popełniam jakis beznadziejny błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2006 nie umiem tego zrobic moze popełniam jakis beznadziejny błąd Byc moze, ale widzisz problem polega na tym, ze nikt tu nie siedzi juz pod FC2, a ilosc zmian jest ogromna i dotycza one nie tylko bezposrednio maskarady/iptables ale i wielu innych spraw majacych wplyw na to czy dana rzecz dziala czy nie (np zmiany w kolejnych kernelach, SELinux) i obawiam sie, ze trudno bedzie Ci tu o pomoc... Przejdz na FC5 a bedziesz mial wiekszosc problemow rozwiazanych zanim zadasz pytanie, czyli wystarczy uzyc Szukaj na forum... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambo Napisano Sierpień 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2006 Miałem fc5 ale tam nawet neostrady nie mogłem zainstalować (a czy instalacja neostrady w fc2 bedzie działac w fc5)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Sierpień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2006 Miałem fc5 ale tam nawet neostrady nie mogłem zainstalować Bo widocznie nie poczytałeś i próbowałeś instalować starym sposobem - tzn. sterowniki eagle-usb. IMHO instalacja Neostrady w FC5 jest tak banalna, że już łatwiejsza być nie może. I jest świetnie wytłumaczona na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambo Napisano Sierpień 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2006 A w fc5 mozna udostepnic polaczenie (neostrade) i przekierowac porty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Sierpień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2006 A w fc5 mozna udostepnic polaczenie (neostrade) i przekierowac porty Uwspólnianie chodzilo nawet pod FC2 lub 3 calkiem znosnie A co do uwspólniania, to jak sobie nie poradzisz do poniedzialku to wygrzebie gdzies notatki, jak to bylo pod FC2/3. Teraz niestety nie mam do nich dostepu. Moze cos pomoga. Ustawiles DHCP? Kompy (_wogóle_ → w ogóle) ORT sie widza? Jakie XP ma polaczenie - IP, DNS, etc.??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambo Napisano Sierpień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 Uwspólnianie chodzilo nawet pod FC2 lub 3 calkiem znosnie A co do uwspólniania, to jak sobie nie poradzisz do poniedzialku to wygrzebie gdzies notatki, jak to bylo pod FC2/3. Teraz niestety nie mam do nich dostepu. Moze cos pomoga. Ustawiles DHCP? Kompy (_wogóle_ → w ogóle) ORT sie widza? Jakie XP ma polaczenie - IP, DNS, etc.??? 1 Komp Win xp Ip:192.168.0.1 maska 255.255.255.0 2komp fc2 Ip:192.168.0.2 maska 255.255.255.0 brama 192.168.0.1 Dnsy od neostrady Kompy podlaczone sa kablem sieciowym crooss. Siec mam dobrze zrobiona bo sie pinguja ale nie potrafie udostepnic polaczenia w fc2 jak na pierwszym kompie udostrepnie polaczenie to w linuksie dziala internet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Sierpień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 To który w koncu udostepnia polaczenie???? XP czy FC? Jesli FC to musisz podac XP bramke 192.168.0.2. Jutro napisze wiecej. Znaczy pewnie we wtorek o 1-2 am. Jak cos niejasno to przepraszam, ale musze sie kawy napic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambo Napisano Sierpień 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 FC2 ma udostepniac wiem ze musze przestawic brame ale jeszcze cos w linuksie w maskaradzie trzeba ustawic ale co to ja nie wiem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Sierpień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 Po pierwsze: echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward Po drugie: iptables -t nat -A POSTROUTING -d ! 192.168.0.0/255.255.255.0 -j MASQUERADE Z tego co pamiętam, to wszystkie, co musiałem zrobić. Oprócz oczywiście ustawienia serwera DHCP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambo Napisano Sierpień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 23, 2006 a dlaczego 192.168.0.0 ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi