Other Napisano Sierpień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 Postanowiłem szerzej się zająć tematyką tworzenia stron WWW. Powiedzmy że znam już HTML, a z tego co wiem między HTMLem a XHTMLem nie ma zbyt wielu różnic, więc dam rade się tego poduczyć. CSS z tego co wiem jest także neizbędny, żeby cokolwiek łądnie wyglądało (;-)) no i skrypty: PHP (już podstawy poznałem ;-)) i Java Script (boje się tego trochę). Grafikę będę tworzył (przynajmniej próbował) w GIMPie. Czy zapomniałem o jakieś ważnej rzeczy ? A i jeszcze jedno. NIe wiem jak się zabrać do tworzenia grafiki na stronę. Czy najpierw przygotować samą grafikę poweidzmy w rozdzielczości 1024x768 (imo najczęściej używana) i potem to porozcinać ? Nie mam pomysłu jak się do tego zabrać. Za cenne wskazówki z góry thx ;* Edit 1 A właśnie mi się przypomniało najważniejszze ^^ Jak przygotować sobie środowisko pod tworzenie takich witryn ? Mam do grafiki GIMPa, edytor Blufeish, ale nie jestem pewien czy firefoź będzie obsługiwał skrypty php będące na dysku, czy nie będę musiał sobei jakiegoś środowiska pod PHP przygotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Sierpień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 NIe wiem jak się zabrać do tworzenia grafiki na stronę. Czy najpierw przygotować samą grafikę poweidzmy w rozdzielczości 1024x768 (imo najczęściej używana) i potem to porozcinać ? rób strony w 800x600 - ta rozdzielćość jest jeszcze używana a grafę - jak tam chcesz, ja zawsze robiłem strony w tabelach, więc grafę trzeba później porozcinać A właśnie mi się przypomniało najważniejszze ^^ Jak przygotować sobie środowisko pod tworzenie takich witryn ? Mam do grafiki GIMPa, edytor Blufeish, ale nie jestem pewien czy firefoź będzie obsługiwał skrypty php będące na dysku, czy nie będę musiał sobei jakiegoś środowiska pod PHP przygotować. myślę że gimp jest okej, BlueFish, jest spoks;) żeby odpalić skrypty php musisz zainstalować i uruchomić apache z modulem pehapa i pożniej np. przez localhost wbijać się do siebie na serwer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Sierpień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 Czy najpierw przygotować samą grafikę poweidzmy w rozdzielczości 1024x768 (imo najczęściej używana) Powinieneś robić stronę co się dostosuje do rozdzielczości ekranu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Sierpień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 Najwazniejsze narzędzia to: 1. Gimp 2. Bluefish 3. Apache 4. MySQL 5. konsola 6. Aparat cyfrowy Komponenty potrzebne: 1. Paczki fontów 2. Jakieś gotowe elementy graficzne np. textury z tłami by sobie zaoszczędzić pracy itp. Reszta to: 1. Dobre pomysły Wiedza: 1. xHTML i CSS 2. PHP + MySQL 3. JavaScript - niekoniecznie 4. XML <- polecam sie nauczyć 5. obsługa konsoli Jeśli chodzi o rozdzielczości grafiki to proponuje robić w takiej: 800 x 600 bo cały czas dużo komputerów używa właśnie tejże rozdzielczosci. Dalej .. jeśli chodzi o przygotowanie grafiki na stronie to ja robie w ten sposób że wykonuje całą w gimpie włącznie z tekstami jakie mają się znaleźć itp i zobaczyć jak to będzie wygladało ... jeśli przyzwoicie to można zacząć ciąć ją i w oparciu o warstwy i CSS stworzyć stronkę, dotego dodać skrypty i włożyć na serwer i tyle. Tak ja przynajmniej robie Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Sierpień 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 MitS dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Do czego przydaje sie XML ? A tym bardziej aparat cyfrowy ? A konsola niby do czego przy tworzeniu www? W konsoli raczej nei mam problemów się "poruszać" Co do MySQL mam też troche do czytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Sierpień 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 19, 2006 Najważniejszy jest duży zbiór przeglądarek do testowania wyglądu. Jak pewnie wiesz strony nie zawsze wyglądają wszędzie tak samo. Do ogólnego testowania stron polecam Firefoksa z rozszerzeniem Web Developer. Ma kilka przydatnych narzędzi (m.in. ustawianie wielkości okna np. na rozdzielczość 800x600). Najwięcej problemów będzie stwarzał oczywiście IE dlatego musisz go sobie jakoś skombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Sierpień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 MitS dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Do czego przydaje sie XML ? A tym bardziej aparat cyfrowy ? A konsola niby do czego przy tworzeniu www? Aparat cyfrowy to bardzo przydatna rzecz przy tworzeniu grafiki do www i do tego tez sie przydaje... dla mnie osobiscie jest rzecza nie zastapiona. XML ... przeciez sluzy on przede wszystkim do formalizowania m.in. XHTML'a , ale to nie tylko ... dzieki zastosowaniu XML'a uproszcza sie tworzenie serwisów Jesli chodzi o konsole to jesli ktos uzywa np. fluxboxa to bez konsoli ani rusz a tak to ja uzywam konsoli jako klienta ftp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Sierpień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 Proponuję jeszcze zapoznać się z podstawową konfiguracją Apache, od tego zależy los Twoich przyszłych skryptów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi