Skocz do zawartości

Nie Mogę Skasować Pliku

Czamp

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki problem, i już mi ręce opadają. Nie mogę skasować pliku z dysku, a konkretniej katalogu :blink: (dziwne no nie, ale wyjaśnię o co chodzi). Pisze mi że nie mam uprawnień, nawet root nie może tego ruszyć. Nie mogę tego skasować ani zmienić uprawnień ?!!

Ale zacznijmy od początku parę dni temu miałem problem z dyskiem twardym (nie wdając się co było przyczyną tego stanu bo sam do końca nie mam pewności). Nagle nie mogłem zapisywać na dysku. Zresetowałem komputer, od razu prze skanowało mi dysk – oczywiście były błędu, wyglądało to groźnie. Na szczęście po skanowaniu system ruszył, jedyny efekt jaki od razu było widać to zniknęły niektóre pozycje z menu (w nomenklaturze Windowsa to chodzi mi omenu Start ;-) ). Zresztą podczas skanowania wypisało mi kila plików które znajdowały się w katalogu usr/share/applications/ (odpowiadające właśnie za menu). Sukcesywnie to po przywracałem jak tylko okazywało się czego potrzebuję a w menu nie ma, a być powinno.

No i bach w sobotę chciałem użyć programu audacity – w menu nie mam, a na dysku jest i działa. Postanowiłem że odinstaluje RPM-a i zainstaluje ponownie. A tu problem nie może wgrać pliku w katalogu /usr/share/applications. Jak się okazało faktycznie nie może go tam wgrać bo on już istnieje. Tylko że nie jest plikiem, ale katalogiem i zawiera drugi katalog którego nazwa to ? (słownie: znak zapytania.

Katalog o nawie “?” też nie mogę skasować, ale mogę zmieniać mu uprawnienia – do katalogu tego mogę wgrywać pliki i je kasować. Ale do katalogu w którym się znajduje ? nic nie mogę wgrać.

Ten katalog co po winien być plikiem mam jakąś dziwną grupę i użytkownika. Myślałem że w tym rzecz wiec stworzyłem takiego użytkownika i grupę aby odpowiadało numerkom, ale to nic nie pomogło. logując się jako ten “tajemniczy użytkownik” nie mogłem nawet zajrzeć do tego katalogu (a root może).

Próbowałem już skanowania dysku szukania badBlock-ów, ale dysk wygląda na sprawny.

Tak więc może ktoś się z takim czymś spotkał, albo ma jakiś pomysł. Mi jedyne co przyszło do głowy po wszystkich próbach. To skopiowanie wszystkich plików na inny dysk (w tedy taki katalog co prawda się kopiuje ale można go skasować) następnie sformatować nie szczęsną partycję i powrócić z danymi.

Normalnie bym to tak zostawił, ale każda aktualizacja będzie miała problemy z nadpisaniem takich plików, a tak naprawdę nie wiem ile jeszcze takich “baboli” może być.

Na razie się wstrzymuję może ktoś z was będzie miał lepszy pomysł.

Przepraszam za to że się rozpisałem, ale może to w czymś pomoże.

Daniel_2005: Jak dla mnie to dziwny problem.

Przyznaje problem jest dość dziwny. I niestety nie jest to kwestia jakiegoś procesu czy selinux. Próbowałem to usuwać jako "single", ale przedewszystkim z dystrybucji typu LiveCD (DSL i RescueCD) i nic to nie dało. :(

wojtekjs: Możesz pokazać "ls -all --lcontex [dir]" obu katalogów?

Proszę bardzo:

ls -all --lcontex livna-audacity.desktop
razem 104
d-w--wxr-x  3                                  2061 13444 94208 sty  1  1970 .
drwxr-xr-x  4                                  root root   4096 sie 26 22:30 ..
drwxrwxrwx  2                                  root root   4096 sie 26 18:51 ?

I ten drugi plik <"?">

ls -all --lcontex ?
razem 100
drwxrwxrwx  2                                  root root   4096 sie 26 18:51 .
d-w--wxr-x  3                                  2061 13444 94208 sty  1  1970 ..

Ten drugi plik to tez katalog, skoro ma "d" na samym poczatku. Poza tym nie podoba mi sie to, ze nie ma danych selinuxa, np.

-rw-r--r--    1 system_u:object_r:usr_t          root root  5753 Jun 29  2005 totem.desktop

Mówisz, ze próbowales usunac pod inna dystrybucja? Co pisze po wpisaniu rmdir spod konsoli?

ls -all --lcontex livna-audacity.desktop
razem 104
d-w--wxr-x  3                                  2061 13444 94208 sty  1  1970 .
drwxr-xr-x  4                                  root root   4096 sie 26 22:30 ..
drwxrwxrwx  2                                  root root   4096 sie 26 18:51 ?

Może wystarczy:
cd livna-audacity.desktop
rmdir *\?*

Może katalog poza widocznym w nazwie pytajnikiem ma jeszcze jakieś niewyświetlane znaki? Miałem tak kiedyś po jakimś padzie. Pomogło wykonanie komendy jak wyżej (z dokładnością do nazwy katalogu oczywiście).

Pozdr,

W.

Przede wszystkim dziękuje za zainteresowanie.

Problem rozwiązałem dzięki poradzie mynus

użyj polecenia lsatr , może plik ma ustawione jakieś atrybuty?

man lsatr

man chattr

Oto co wyświetla się po użyciu polecenia lsattr:

-u-Di-------- livna-audacity.desktop

później już tylko wystarczyło użyć odpowiednia chattr. I problem z głowy, plik - a raczej katalog usnął się bez problemu (znaczy się nie sam :D )

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.