Skocz do zawartości

Kłopoty Z Ntfs Fc5! Proszę O Pomoc

cudny90

Rekomendowane odpowiedzi

zrobiłem tak jak siekiera przykazał sciagnalem te trzy pliki wsadzilem do jednego katalogu dalem poprawne polecenie i wszystko sie zrobilo dobrze . jaderko nowe jest:) ale ndiswrapper dalej nie odpowiada na polecenie zaladowania sterownika z xp:/

ale kmod ndiswrapper jest zainstalowany .. na sete

ndiswrapper tez!!! tylko ten ndiswrapper ktory podal kolega siekiera jest na i383 .. ja mam i686 ... chyba ze to nie gra roli, jednak mi sie wydaje ze musi byc na i686 tak jak ja mam:p bede jeszcze szukal aha i potrzebuje ntfs-kmod-common bo tego potrzebuje kmod-ntfs:/ nie moge nigdzie znalezc pod i686 wlasnie :/ prosze o pomoc

ale kmod ndiswrapper jest zainstalowany .. na sete

ndiswrapper tez!!! tylko ten ndiswrapper ktory podal kolega siekiera jest na i383 .. ja mam i686 ... chyba ze to nie gra roli

To nie gra roli - jesli nie ma pakietu pod i686 to najczesciej znaczy, ze nie ma takze pod inne intelowskie architektury (i586, i486) a jest po prostu jeden uniwersalny pod wszystkie intele i386.

Skoro tak juz wszystko poinstalowales a nie dziala, to pokaz ponownie:

uname -r
rpm -qa | grep *kernel*
rpm -qa | grep *kmod*
rpm -qa | grep ndiswrapper*

Pozdro

[root@localhost Coodny]# uname -r

2.6.17-1.2174_FC5

[root@localhost Coodny]# rpm -qa | grep kernel

kernel-2.6.17-1.2174_FC5

kernel-devel-2.6.17-1.2174_FC5

[root@localhost Coodny]# rpm -qa | grep kmod

kmod-ndiswrapper-1.18-2.2.6.17_1.2174_FC5

[root@localhost Coodny]# rpm -qa | grep ndiswrapper

ndiswrapper-1.18-1.lvn5

kmod-ndiswrapper-1.18-2.2.6.17_1.2174_FC5

wydaje się być wszystko ok ... ale nie jest:( co mam robic?

Niestety - wszystko masz rzeczywiscie zainstalowane, i jest zainstalowane w odpowiednich wersjach...

Poszukaj na forum co zrobic dalej - prawdopodobnie gdzies popelniasz jakis maly blad...

A! Cos mi sie przypomnialo - moge sie mylic bo nigdy nie uzywalem ndiswrappera ale - cos mi swita, ze byly problemy z ndiswrapperem i sterami do XP. Sprawdz, moze te od W2k pojda?

Powodzenia

nie idą ... nie wiem co jest nietak juz tyle sie naszukalem ale ... stwierdzilem ze zainstaluje karte ze sterownikow acx gdyz znalazlem fajny opis:) mam nadzieje ze net ruszy:D a teraz mam pytanie w sprawie NTFS:) przy instalacji kmod-ntfs .. wymagany jest kmod-ntfs-common .. sciagnalem taki ale przy koncowce nazwy pliku pisze noarch ... czy to ma jakies znaczenie? sprobuje go zainstalowac, bo komputer mi chyba przeciez nie wybuchnie?<lol>:D

Sterownik instalujesz wg postu:

http://forum.fedora.pl/index.php?s=&sh...ost&p=41547

Skopiuj widowsowy driver do jakiegos katalogu i wykonaj tamte komendy od ndiswrapper -i (w tym katalogu oczywiscie).

Ale poszukaj tez na forum o acx. Zalecane sa! Chociaz, z tego co czytalem, to na aktualnych kernelach instalacja nowych wersji tych sterów moze byc troche skomplikowana... Ale spróbuj opisów z forum dla starszych wersji fedorek...

Mam zainstalowanego ndiswrappera i wiem jak sie nim poslugiwac, tzn. ndiswrapper -i TIACXLN.INF ( bo tak sie nazywa plik z xp ktory trzeba zaladowac) ale ndiswrapper wywala błąd!! bash: ndiswrapper command not found jakos tak:) i nie wiem a teraz to juz w ogole nie bawie sie z ndiswrapperem tylko z ACX100 wlasnie i robie wg opisu z oficjalnej strony acx100.sourceforge.net bodajze .. wzystko szlo pomyslnie dopoki trzebalo rozpakowac sterowniki acx .. scuagnalem i starsza wersje i najnowsza .. rozpakowalem tar -jxf (bo to bz2) wchodze do utworzonego katalogu robie make i wywala błąd ... przt koncu .. dokladnie wam go nie powtorze a nie chce mi sie przechodzic na (_linuxa_ → Linuksa) ORT i kopiowac:P ale wiem ze jest wychodzenie z katalogu src .. potem jest usun src blad make[2] nie da sie usunac src bo jest katalogiem .. jakos tak:| i ze wszystkim mi sie tak dzieje ...:/:/

ndiswrapper wywala blad!!

czytales dokladnie to faqu, czy co tam?

logowales sie przez su-?

wchodze do utworzonego katalogu robie make i wywala blad ... przt koncu .. dokladnie wam go nie powtorze a nie chce mi sie przechodzic na (_linuxa_ → Linuksa) ORT i kopiowac:P

okej, skoro nie chce Ci sie kopiowac, to po co napisales tego posta?

nie obraz sie, ale milo byloby gdybys przykladal wiecej uwagi do sposobu w jaki piszesz posty, tzn. zebys uzywal polskich znaków, staral sie o poprawna interpunkcje, zebys nie strzalal tylu literówek co teraz... moglbym sie czepiac na maksa... ale nie o to mi chodzi,

mamy taki swój regulamin, w którym sa napisane min. wyzej wymienione rzeczy, skoro zadajesz pytania na forum, warto, zebys rzucil okiem na niego, jak bedziesz mial chwile

pozdro

Oki, przepraszam, już będę pisał z polskimi znakami. Jeśli chodzi o błąd przy make to jest to w dziale "Pakiety i źródła - instalacja, budowa i kompilacja" i właśnie nikt jeszcze nie odpisał. Jeśli byś mógl, to proszę zerknij tam, może coś poradzisz. Temat nazywa się "Błąd Przy Make... Acx100".