Skocz do zawartości

Yumex Kasacja Katalogow W Home Nie Ma Juz Userow

webon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzis podczas odinstalowania evolution i bind przez yumexa fedora skasowala katalogi uzytkowników.

Oczywisie poszly tez zaleznosci do odinstalwoania. Jako ze nie bylo to na moim komputerze tylko u znajomego którego namowilem na fedore nie mam dostepu do logow. Radze sie tylko zastanowić przed odinstalowaniem evolution i bind bo moga byc niespodzianki.

Nie wiem jak jakim cudem cos takiego moglo sie stac - fedora sie nie spisala.

ogolnie to poleciłbym jednaj yuma, a nie yumexa, sprawa yumexa była poruszana kilka razy w ostatniom czasie, ogólnie robił różne problemy

po drógie, jak się coś odinstalowywuje, to trzeba zawsze przeczytać jakie zależności pójdą do piachu... chociaż katalogów userów nie powinno skasować

a z tym, że fedorka się nie sprawiła to chyba przesadziłeś,

dopóki nie wkleisz logów i zależności, które poszły, chyba niczego więcej nie da się powiedzić

Oczywisie poszly tez zaleznosci do odinstalwoania. Jako ze nie bylo to na moim komputerze tylko u znajomego którego namowilem na fedore nie mam dostepu do logow. Radze sie tylko zastanowić przed odinstalowaniem evolution i bind bo moga byc niespodzianki.

Nie wiem jak jakim cudem cos takiego moglo sie stac - fedora sie nie spisala.

su -
cd   /var/log

cat yum.log | grep  -i  erased

i odpowiednio yum install ...

narka

a z tym, że fedorka się nie sprawiła to chyba przesadziłeś,

ja uważeam że to niedopuszczalne na stabilnych wersjach systemu.

Sr ale ja mysle ze takie rzeczy powinny byc odp kontrolowane co by to bylo gdyby skasowano katalog roota

dobrze ze nie jest w home bo by go już nie było:)

Nie wiem dokladnie czy jest jakaś kontrola przy kasowanie ważnych dla systemu danych(katalogów).

Byc moze katalog home z punktu widzenia systemu nie jest zbyt wazny no ale........ dla nas jest

su -
cd   /var/log

cat yum.log | grep  -i  erased

i odpowiednio yum install ...

narka

Czy uważasz ze to przywróci katalog userów???

ja uważeam że to niedopuszczalne na stabilnych wersjach systemu.

fedorka jes stabilna ;)

Sr ale ja mysle ze takie rzeczy powinny byc odp kontrolowane co by to bylo gdyby skasowano katalog roota

dobrze ze nie jest w home bo by go już nie było:)

Nie wiem dokladnie czy jest jakaś kontrola przy kasowanie ważnych dla systemu danych(katalogów).

to jest kontrolowane przez prawa dostęu, normalnie możesz czytać/wykonywać/zapisywać tylko swój katalog domowy, ale jeśli przyczyną był yum, to przy update był odpalony z poziomu roota...

Czy uważasz ze to przywróci katalog userów???

a chcesz dojść do tego co spowodowało tą nietypową sytuację, czy na pewno yum?

ps. możesz jeszcze poczytać w necie o odzyskiwaniu danych z etx3, McMonster gdzieś tutaj ostatnio na forum zapodał jakieś linki, chodziło chyba o narzędzia: dd_rescue, testdisk (nie wiem czy dobrze wpisałem, piszę z pamięci),

myślę, że coś mogą pomóc

narka ;)

logi czego nie nalezy ruszac:)

Aug 31 12:34:50 (yumex) Erased: vnc-server

Aug 31 12:40:01 (yumex) Erased: bind

Aug 31 12:40:03 (yumex) Erased: caching-nameserver

Aug 31 12:40:03 (yumex) Erased: NetworkManager-glib

Aug 31 12:40:04 (yumex) Erased: krb5-auth-dialog

Aug 31 12:40:07 (yumex) Erased: evolution

Aug 31 12:40:14 (yumex) Erased: NetworkManager

Aug 31 13:11:18 (yumex) Erased: redhat-lsb

Aug 31 13:11:18 (yumex) Erased: longrun

Aug 31 13:11:19 (yumex) Erased: lrzsz

Aug 31 13:11:20 (yumex) Erased: mailx

Aug 31 13:11:21 (yumex) Erased: logwatch

Aug 31 13:11:22 (yumex) Erased: minicom

Katalogi userów wątpie , ale ktoś pozwolił je usunąć może root

Przciez yuma mozna tylko odpalic z prawami roota:)

masz coś ciekawego z tego okresu w messages?
Wg mnie to od /var/log/messages trzebaby zacząć. Usuwanie katalogów domowych uzytkowników powinno mieć tam jakieś odzwierciedlenie.

Szczerze mówiąc bardzo wątpię w aż taki błąd yuma czy nawet nakładki typu yumex. Stawiałbym na to, że - jak to się mówi - "zawiódł czynnik ludzki" ;) np. nieprawidłowa konfiguracja podająca /home jako katalog roboczy któregoś z odinstalowanych programów. Albo wręcz operacje w ogóle niezwiązane z updatem.

Pozdr,

W.

Wg mnie to od /var/log/messages trzebaby zacząć. Usuwanie katalogów domowych uzytkowników powinno mieć tam jakieś odzwierciedlenie.

Szczerze mówiąc bardzo wątpię w aż taki błąd yuma czy nawet nakładki typu yumex. Stawiałbym na to, że - jak to się mówi - "zawiódł czynnik ludzki" ;) np. nieprawidłowa konfiguracja podająca /home jako katalog roboczy któregoś z odinstalowanych programów. Albo wręcz operacje w ogóle niezwiązane z updatem.

Pozdr,

W.

Witam

Ale czy to oznacza że jak podam katalog roota jako katalog roboczy w programie i przy odinstalowaniu go będzie ona kasował swoje dane to katalog roota zostanie skasowany??????

Ale chyba błędnie podany katalog jest jedynym wytłumaczeniem...

Ale czy to oznacza że jak podam katalog roota jako katalog roboczy w programie i przy odinstalowaniu go będzie ona kasował swoje dane to katalog roota zostanie skasowany??????
Nie wiem na 100%, nie jestem aż tak dobry (patrz: podpis pod moim awatarem ;)), ale sądzę, że można sobie zrobić duże "kuku" podając np. /root jako katalog roboczy :) Powtarzam: to tylko moje podejrzenia. Ponieważ Twój problem jest "odosobniony", więc domyślam się błędów w administracji (czyli niestety Twoich ;)) a nie bugów w - było nie było - sprawdzonym przez setki userów yumie.

Pozdr,

W.

Czy pisząc katalog roboczy macie na myśli ./configure --prefix=/home/xxx ? Bo się troche zgubiłem ;) W każdym razie nie powinno usunąć nic z tego katalogu jak już coś tam było.

lszk --> cd /home/xxx/ && touch plik1 plik2 plik3 shdskdd dfldlsj dkldjsd d
lszk --> ls /home/xxx/
d  dfldlsj  dkldjsd  plik1  plik2  plik3  shdskdd
lszk --> cd fluxbox
lszk --> ./configure --prefix=/home/xxx 
lszk --> make
lszk --> make install
lszk --> ls /home/xxx
bin  d  dfldlsj  dkldjsd  man  plik1  plik2  plik3  share  shdskdd
lszk --> make uninstall 
lszk --> ls /home/xxx
bin  d  dfldlsj  dkldjsd  man  plik1  plik2  plik3  share  shdskdd

Tylko odpowiednie katalogi wyczyściło.

Czy pisząc katalog roboczy macie na myśli ./configure --prefix=/home/xxx ?

Tak jak napisałem. Nie znam się na 100%. Podejrzewam błąd człowieka (czyli webona), ale też wydaje mi się to mało prawdopodobne.

Co do "configure" to chyba nie - paczki jak rozumiem były instalowane przez yuma więc to chyba nie to?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...