webon Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 Witam Dzis podczas odinstalowania evolution i bind przez yumexa fedora skasowala katalogi uzytkowników. Oczywisie poszly tez zaleznosci do odinstalwoania. Jako ze nie bylo to na moim komputerze tylko u znajomego którego namowilem na fedore nie mam dostepu do logow. Radze sie tylko zastanowić przed odinstalowaniem evolution i bind bo moga byc niespodzianki. Nie wiem jak jakim cudem cos takiego moglo sie stac - fedora sie nie spisala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 ogolnie to poleciłbym jednaj yuma, a nie yumexa, sprawa yumexa była poruszana kilka razy w ostatniom czasie, ogólnie robił różne problemy po drógie, jak się coś odinstalowywuje, to trzeba zawsze przeczytać jakie zależności pójdą do piachu... chociaż katalogów userów nie powinno skasować a z tym, że fedorka się nie sprawiła to chyba przesadziłeś, dopóki nie wkleisz logów i zależności, które poszły, chyba niczego więcej nie da się powiedzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 Oczywisie poszly tez zaleznosci do odinstalwoania. Jako ze nie bylo to na moim komputerze tylko u znajomego którego namowilem na fedore nie mam dostepu do logow. Radze sie tylko zastanowić przed odinstalowaniem evolution i bind bo moga byc niespodzianki. Nie wiem jak jakim cudem cos takiego moglo sie stac - fedora sie nie spisala. su - cd /var/log cat yum.log | grep -i erased i odpowiednio yum install ... narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Sierpień 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 a z tym, że fedorka się nie sprawiła to chyba przesadziłeś, ja uważeam że to niedopuszczalne na stabilnych wersjach systemu. Sr ale ja mysle ze takie rzeczy powinny byc odp kontrolowane co by to bylo gdyby skasowano katalog roota dobrze ze nie jest w home bo by go już nie było:) Nie wiem dokladnie czy jest jakaś kontrola przy kasowanie ważnych dla systemu danych(katalogów). Byc moze katalog home z punktu widzenia systemu nie jest zbyt wazny no ale........ dla nas jest su - cd /var/log cat yum.log | grep -i erased i odpowiednio yum install ... narka Czy uważasz ze to przywróci katalog userów??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 ja uważeam że to niedopuszczalne na stabilnych wersjach systemu. fedorka jes stabilna Sr ale ja mysle ze takie rzeczy powinny byc odp kontrolowane co by to bylo gdyby skasowano katalog roota dobrze ze nie jest w home bo by go już nie było:) Nie wiem dokladnie czy jest jakaś kontrola przy kasowanie ważnych dla systemu danych(katalogów). to jest kontrolowane przez prawa dostęu, normalnie możesz czytać/wykonywać/zapisywać tylko swój katalog domowy, ale jeśli przyczyną był yum, to przy update był odpalony z poziomu roota... Czy uważasz ze to przywróci katalog userów??? a chcesz dojść do tego co spowodowało tą nietypową sytuację, czy na pewno yum? ps. możesz jeszcze poczytać w necie o odzyskiwaniu danych z etx3, McMonster gdzieś tutaj ostatnio na forum zapodał jakieś linki, chodziło chyba o narzędzia: dd_rescue, testdisk (nie wiem czy dobrze wpisałem, piszę z pamięci), myślę, że coś mogą pomóc narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 Czy uważasz ze to przywróci katalog userów??? Katalogi userów wątpie , ale ktoś pozwolił je usunąć może root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Sierpień 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 logi czego nie nalezy ruszac:) Aug 31 12:34:50 (yumex) Erased: vnc-server Aug 31 12:40:01 (yumex) Erased: bind Aug 31 12:40:03 (yumex) Erased: caching-nameserver Aug 31 12:40:03 (yumex) Erased: NetworkManager-glib Aug 31 12:40:04 (yumex) Erased: krb5-auth-dialog Aug 31 12:40:07 (yumex) Erased: evolution Aug 31 12:40:14 (yumex) Erased: NetworkManager Aug 31 13:11:18 (yumex) Erased: redhat-lsb Aug 31 13:11:18 (yumex) Erased: longrun Aug 31 13:11:19 (yumex) Erased: lrzsz Aug 31 13:11:20 (yumex) Erased: mailx Aug 31 13:11:21 (yumex) Erased: logwatch Aug 31 13:11:22 (yumex) Erased: minicom Katalogi userów wątpie , ale ktoś pozwolił je usunąć może root Przciez yuma mozna tylko odpalic z prawami roota:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Sierpień 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 31, 2006 yuma mozesz odpalic na zwyklym userze, ale zeby cos zainstalowac, update'owac lub usunac potrzebujesz roota, ps. mi te pakiety niewiele podpowiedzialy, masz cos ciekawego z tego okresu w messages? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Wrzesień 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2006 mi te pakiety niewiele podpowiedziały, masz coś ciekawego z tego okresu w messages? Niestety nie ma juz innych ciekawych danych. Nie wiem tylko która paczka przy kasowaniu skasowała sobie katalogi userów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2006 masz coś ciekawego z tego okresu w messages?Wg mnie to od /var/log/messages trzebaby zacząć. Usuwanie katalogów domowych uzytkowników powinno mieć tam jakieś odzwierciedlenie. Szczerze mówiąc bardzo wątpię w aż taki błąd yuma czy nawet nakładki typu yumex. Stawiałbym na to, że - jak to się mówi - "zawiódł czynnik ludzki" np. nieprawidłowa konfiguracja podająca /home jako katalog roboczy któregoś z odinstalowanych programów. Albo wręcz operacje w ogóle niezwiązane z updatem. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
webon Napisano Wrzesień 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2006 Wg mnie to od /var/log/messages trzebaby zacząć. Usuwanie katalogów domowych uzytkowników powinno mieć tam jakieś odzwierciedlenie. Szczerze mówiąc bardzo wątpię w aż taki błąd yuma czy nawet nakładki typu yumex. Stawiałbym na to, że - jak to się mówi - "zawiódł czynnik ludzki" np. nieprawidłowa konfiguracja podająca /home jako katalog roboczy któregoś z odinstalowanych programów. Albo wręcz operacje w ogóle niezwiązane z updatem. Pozdr, W. Witam Ale czy to oznacza że jak podam katalog roota jako katalog roboczy w programie i przy odinstalowaniu go będzie ona kasował swoje dane to katalog roota zostanie skasowany?????? Ale chyba błędnie podany katalog jest jedynym wytłumaczeniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2006 Ale czy to oznacza że jak podam katalog roota jako katalog roboczy w programie i przy odinstalowaniu go będzie ona kasował swoje dane to katalog roota zostanie skasowany??????Nie wiem na 100%, nie jestem aż tak dobry (patrz: podpis pod moim awatarem ), ale sądzę, że można sobie zrobić duże "kuku" podając np. /root jako katalog roboczy Powtarzam: to tylko moje podejrzenia. Ponieważ Twój problem jest "odosobniony", więc domyślam się błędów w administracji (czyli niestety Twoich ) a nie bugów w - było nie było - sprawdzonym przez setki userów yumie. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2006 Czy pisząc katalog roboczy macie na myśli ./configure --prefix=/home/xxx ? Bo się troche zgubiłem W każdym razie nie powinno usunąć nic z tego katalogu jak już coś tam było. lszk --> cd /home/xxx/ && touch plik1 plik2 plik3 shdskdd dfldlsj dkldjsd d lszk --> ls /home/xxx/ d dfldlsj dkldjsd plik1 plik2 plik3 shdskdd lszk --> cd fluxbox lszk --> ./configure --prefix=/home/xxx lszk --> make lszk --> make install lszk --> ls /home/xxx bin d dfldlsj dkldjsd man plik1 plik2 plik3 share shdskdd lszk --> make uninstall lszk --> ls /home/xxx bin d dfldlsj dkldjsd man plik1 plik2 plik3 share shdskdd Tylko odpowiednie katalogi wyczyściło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 1, 2006 Czy pisząc katalog roboczy macie na myśli ./configure --prefix=/home/xxx ? Tak jak napisałem. Nie znam się na 100%. Podejrzewam błąd człowieka (czyli webona), ale też wydaje mi się to mało prawdopodobne. Co do "configure" to chyba nie - paczki jak rozumiem były instalowane przez yuma więc to chyba nie to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2006 jak rozumiem były instalowane przez yuma więc to chyba nie to? No właśnie też mi sią tak wydaje Tylko że niebardzo domyślam się, co jest katalogiem roboczym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi