Skocz do zawartości

Fatalnyu Błąd Przy Logowaniu Dmrc

cudny90

Rekomendowane odpowiedzi

witam, nie wiedzialem zbytnio do jakiej kategorii mam wrzucic moj problem .. wiec wrzucilem tutaj:) mam nadzieje ze trafnie .. no wiec tak: zaczelo sie od tego ze normalnie jako zalogowany uzytkownik Coodny najnormalniej na swiecie weszlem na katalog domowy (nie przez konsole, normalnie:)) i chcialem sobie utworzyc katalog w tym celu kliknalem prawym przyciskiem myszy i zjechalem na sam dol :) tam gdzie pisze utwórz katalog .. kliknalem .. a tu wyskoczyl blad ze nie mam uprawnien:|:|:|:| ja zdebialem, probowalem kilka razy i nic w koncu wkurzylem sie i zalogowalem sie na roota(nie przez konsole tylko normalnie) i weszlem home/Coodny/ utworzylem sobie katalog i od razu powrzucalem pliki ktore tam chcialem zbey byly:D wylogowalem sie elegancko chce sie zalogowac na Coodny i wywala blad ...

"User's $HOME/.dmrc file is being ignored. This prevents the default session and language from being saved. File should be owned by user and have 644 permissions. User's $HOME directory must be owned by user and not writable by other users" no i jest przycisk OK naciskam i wlacza sie granatowy kolor i kursor jest mozna ruszac i nic a tak po 20 sekundach wlacza sie znowu okno logowania . Na roota moge sie zalogowac no ale na Coodny juz nie da rady:/ co mam zrobic powiedzcie tak krok po kroku:) aha jeszcze jedno uzywam GNOME ... gdy przy logowaniu daje sesja-> KDE (zeby sie na kde zalogowal bo chyba to to znaczy) to jest to samo

"User's $HOME/.dmrc file is being ignored. This prevents the default session and language from being saved. File should be owned by user and have 644 permissions. User's $HOME directory must be owned by user and not writable by other users"

czytnie komunikatow nie boli :)

chmod 644 ~Coodny/.dmrc
chown Coodny:Coodny ~Coodny/.dmrc

ejj ale jaja juz wiem z czego to sie wzielo ... moze mi wytlumaczysz czemu w http://www.houseofcraig.net/acx100_howto.php tym howto do acx100 bylo polecenie chown your_normal_username /home/your_normal_username/acx100-0.2.0pre8_plus_fixes_57.tar.bz2 ??:|:|:| zrobilem tak jak pisalo no ale i tak sie nie dalo skompilowac tych sterownikow:/:/ a teraz sprawdze czy pomoze ten twoj magiczny cod:D:D wielkie dzieki, ja umiem czytac ale jestem poczatkujacy i nie mam pojecia co to znaczy:P taki blad

ups .. to polecenie ktore dales wpisalem w terminalu na koncie (_root'a_ → roota) ORT ( no bo na swoje nie moge sie zalogowac) probowalem z / jak i z /home/Coodny ... tak na wszelki wypadek:D wpisuje normalną tylde .. bo wiem ze jest jakas inna z altem co sie robi ale juz nie pamietam do niej kodu:P no i wpisze pierwszy tekst daje enter normalnie wysakuje nastepna linijka do wpisania, wpisuje drugi no i enter i tak samo nastepna linijka i nic:P probuje sie logowac na Coodny ten sam blad ...:/:/ doradz cos:D houston:D

probuje sie logowac na Coodny ten sam blad
Zaloguj się jako root i wpisz:
chown -R Coodny /home/Coodny
chmod u+w,go-w /home/Coodny
chmod u+w,go-w /home/Coodny/.dmrc

To zmieni właściciela wszystkich plików w katalogu /home/Coodny (właścicielem będzie user Coodny).

Drugie polecenie spełni wymagania podane w komunikacie (User's $HOME directory must be owned by user and not writable by other users) , czyli pozwoli użytkownikowi Coodny zapisywać we własnym katalogu domowym oraz zabroni pisania do tego katalogu innym użytkownikom. Trzecie polecenie podobnie jak drugie z tym, że zmieni uprawnienia do pliku.

dzieki WalDo :) chodzi wszystko gites malinka:D tylko jeszcze jedno ... jak chce usunac folder z katalogu domowego to pisze ze nie mam uprawnien do modyfikacji folderu nadrzednego .. moze jakies poleconko z opisikiem napiszesz??:) wiesz z opisikiem bo ja lubie wiedziec co oznacza dokladnie polecenie zeby sie czegos nauczyc;] z gory dzieki czekam:)

jak chce usunac folder z katalogu domowego to pisze ze nie mam uprawnien do modyfikacji folderu nadrzednego ..

To musisz sprawdzic jakie są uprawnienia do tego katalogu. Może walcząc z uprawnieniami do pliku .dmrc coś pozmieniałeś działając jako root.

moze jakies poleconko z opisikiem napiszesz??:)
No, ale to to już przesada. Są Google i niezliczone strony opisujące podstawy linuksa. Chcesz się czegoś nauczyć, to włóż w to nieco wysiłku. Podpowiem, że do uporania się z problemem przydadzą ci się polecenia ls z opcją -l (l jak Linux), i użyty wcześniej chmod. Wszystko opisane, wystarczy w konsoli wpisać "man chmod" albo "man ls".

Pozdr,

W.

ejj sorry ze znowu zaczynam ale NIC Z TEGO NIE KAPUJE!! tzn przeczytalem caly tutorial o chmod ... i wiem tez co to jest chown itp. znam te wszystkie rwx itp. znam tez ten system liczbowy tzn 755 rwxr-xr-x umiem dawac prawa plikom o katalogom ale gdy daje polecenie chmod a+rwx /home/Coodny to dalej nie moge usunac tego katalogu!! nazywa sie on acx i dopiero musze dac polecenie chmod u+w /home/Coodny/acx

a przeciez a+rwx chyba wyraznie znaczy wszystkim i wszystkie uprawnienia:/:/ a nic nie bylo w zadnym tutku o folderach nadrzednych .. i tez nie rozumiem jednego .. na moj glupi rozum w moim (_linuxie_ → Linuksie) ORT istnieje dwoch uzytkownikow .. Coodny czyli normalny ja i root czyli administrator wszystkomogący :P i mi teraz powiedzcie co to sa GRUPY (groups) other(inni) bo user to wlasciciel pliku, czyli ten kto ten plik skopiowal, wygenerowal czy co tam jeszcze innego:P

a przeciez a+rwx chyba wyraznie znaczy wszystkim i wszystkie uprawnienia

Tak, ale do /home/Coodny a nie do /home/Coodny/acx ;) To są dwa różne obiekty. Ponadto, żeby usunąć katalog (rmdir), to musi on być pusty albo musisz zastosować polecenie rm z opcją "-r". rm -r należy używać bardzo ostrożnie szczególnie działając jako root.

BTW jeśli dałeś 777 dla /home/Coodny, to chyba znowu zaczną się problemy z tym .dmrc :) "User's $HOME directory must be owned by user and not writable by other users", a teraz mogą do /home/Coodny pisać wszyscy. Proponuję chmod go-w /home/Coodny - to nie ma żadnego wpływu na pliki w katalogu /home/Coodny, ich uprawnienia pozostaną bez zmiany (tak jak to było np. z /home/Coodny/acx).

Pozdr,

W.