bartucha82 Napisano Wrzesień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2006 Witam. Problem następujący: Zainstalowane XGL w/g opisu we właściwym wątku na tym forum. Przetestowane, działa, ale brak polskich znaków w kde. Muszę dodać przełącznik "-kb" do serwera XGL i będzie trybić. Dopisałem do .xinitrc całą ścieżkę dla XGL i trybi pięknie, ale w telinit 3 jak wywołuję xserver poleceniem startx. Gdzie mam to teraz dopisać żeby z telinit 5 mieć ten sam efekt??? Wypróbowałem już /etc/kde/kdm/Xservers. Dopisałem tam ścieżkę i przełączniki i lipa jak nie wiem co. Jakieś sugestie?? Pod Gentoo dopisywanie do tego pliku działało jak malina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Wrzesień 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 6, 2006 Chodzi ci o poziom init ? Jak tak to wystarczy zmienić zapis w pliku /etc/inittab. Odszukaj wiersz id:3:initdefault: i zamień 3 na 5. Nie wiem czy się dobrze rozumiemy, ale chyba oto ci chodzi ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Wrzesień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2006 Chodzi ci o poziom init ? Jak tak to wystarczy zmienić zapis w pliku /etc/inittab. Nie, nie chodzi mi i poziom init. Do startującego serwera X muszę dodać parametr "-kb". Gdzie mam to dopisać???(plik /etc/kde/kdm/Xservers odpada. Zero reakcji na ten parametr umieszczony w tym pliku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2006 (plik /etc/kde/kdm/Xservers odpada. Zero reakcji na ten parametr umieszczony w tym pliku)A korzystasz z kdm nie gdm? Pytam, bo domyślnie w Fedorze uruchamiany jest gdm, nawet jeśli korzystasz z KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Wrzesień 7, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 7, 2006 Korzystam z kdm. Problem już rozwiązałem. W pliku /etc/kde/kdm/kdmrc do sekcji [X-:0-Core] dopisujemy linię ServerCmd=/usr/bin/Xgl -br -ac -kb -accel glx:pbuffer -accel xv, a w pliku /etc/kde/kdm/Xservers zmieniamy linię :0 local /usr/bin/X na :0 local /usr/bin/XglRestartujemy kompa i gotowe. Polskie literki, autostart XGL i żadnych większych ciśnień. Pozostaje sprawa Caps-Lock (zachowuje się jak shift), ale podejrzewam , że da się to bezboleśnie rozwiązać. Jak coś wymyslę to dam znacia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi