Skocz do zawartości

Fc5 + Xgl + Kde + Telinit 5

bartucha82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Problem następujący: Zainstalowane XGL w/g opisu we właściwym wątku na tym forum. Przetestowane, działa, ale brak polskich znaków w kde. Muszę dodać przełącznik "-kb" do serwera XGL i będzie trybić. Dopisałem do .xinitrc całą ścieżkę dla XGL i trybi pięknie, ale w telinit 3 jak wywołuję xserver poleceniem startx. Gdzie mam to teraz dopisać żeby z telinit 5 mieć ten sam efekt??? Wypróbowałem już /etc/kde/kdm/Xservers. Dopisałem tam ścieżkę i przełączniki i lipa jak nie wiem co. Jakieś sugestie?? Pod Gentoo dopisywanie do tego pliku działało jak malina ;)

Chodzi ci o poziom init ? Jak tak to wystarczy zmienić zapis w pliku /etc/inittab.

Nie, nie chodzi mi i poziom init. Do startującego serwera X muszę dodać parametr "-kb". Gdzie mam to dopisać???(plik /etc/kde/kdm/Xservers odpada. Zero reakcji na ten parametr umieszczony w tym pliku)

Korzystam z kdm. Problem już rozwiązałem. W pliku /etc/kde/kdm/kdmrc do sekcji [X-:0-Core] dopisujemy linię

ServerCmd=/usr/bin/Xgl -br -ac -kb -accel glx:pbuffer -accel xv
, a w pliku /etc/kde/kdm/Xservers zmieniamy linię
:0 local /usr/bin/X
na
:0 local /usr/bin/Xgl
Restartujemy kompa i gotowe. Polskie literki, autostart XGL i żadnych większych ciśnień. Pozostaje sprawa Caps-Lock (zachowuje się jak shift), ale podejrzewam , że da się to bezboleśnie rozwiązać. Jak coś wymyslę to dam znacia. :)