Skocz do zawartości

Gnome 2.16

Andrzej Orkan

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem, że wczoraj (6.09) wyszło Gnome w wersji 2.16 które umożliwia różne fiki-miki w 3D i w ogóle jest megapodbajerzone. (info: tutaj) Kiedy z grubsza można się spodziewać paczek dla FC? Ktoś wie?

Orkan

Tak powaznie, to w zasadzie kompletne 2.16 lezy juz od 5.09 w development ale jest to wersja oznaczona jako FC6, wiec pod FC5 nie nalezy sie go poki co (a moze w ogole) spodziewac...

W sumie to zgodnie z tym co piszą na fedoraproject.org FC6 ma ukazać się już za miesiąc ^_^ , czyli nie tak długo, więc faktycznie Gnoma 2.16 na FC5 może nie być, przynajmniej do czasu wydania FC6...

Ja się narazie FC6 boję ruszać, bo Fedorą 5 jestem zachwycony, jest fantastyczna i nie wiem czy tak szybko zrobię upgrade :)

Ja się narazie FC6 boję ruszać, bo Fedorą 5 jestem zachwycony, jest fantastyczna i nie wiem czy tak szybko zrobię upgrade :)

od dłuższego czasu siedzę już na rawhide i nie ma z 6 w zasadzie żadnych problemów. No może jedynie to że na lvn nie ma sterów do grafy, a xorg-x11-drv że tak powiem nie spełniają oczekiwań, przynajmniej z moim radkiem 9550 przez co muszę sobie na razie odpuścić zabawy z XGL czy gry 3D (mimo iż niby direct rendering jest włączony), ale poza tym jest wszystko w jak największym porządeczku.

A jak można samemu zainstalować te środowisko w FC5? Czy jest z tym dużo pracy?

Z tego co przeglądałem źródła w sieci to widziałem same pliki spakowane to samodzielnego instalowania ale boje się to robić żeby sobie nie narozrabiać.

Z drugiej strony czemu osoby które mają FC5 i niechcą (_odrazu_ → od razu) ORT przechodzić na FC6 będą poszkodowani. Powinna być możliwość zmiany tego środowiska. Są przecież osoby które mają FC3 i 4. W tym przypadku też będą poszkodowane. Ja miałem na początku FC3 i byłem z niej bardzo zadowolony , zmieniłem na FC5 m.in. ze względu na nowsze środowiska graficzne ale teraz wolałbym nie zmieniać. Dbam o aktualizacje,poinstaluję co mi będzie potrzebne i później wsio od początku :(

A jak można samemu zainstalować te środowisko w FC5? Czy jest z tym dużo pracy?

Z tego co przeglądałem źródła w sieci to widziałem same pliki spakowane to samodzielnego instalowania ale boje się to robić żeby sobie nie narozrabiać.

Zawsze możesz sobie sam zbudować paczkę rpm dla fc5, choćby nawet checkinstallem

Z drugiej strony czemu osoby które mają FC5 i niechcą (_odrazu_ → od razu) ORT przechodzić na FC6 będą poszkodowani. Powinna być możliwość zmiany tego środowiska. Są przecież osoby które mają FC3 i 4. W tym przypadku też będą poszkodowane. Ja miałem na początku FC3 i byłem z niej bardzo zadowolony , zmieniłem na FC5 m.in. ze względu na nowsze środowiska graficzne ale teraz wolałbym nie zmieniać. Dbam o aktualizacje,poinstaluję co mi będzie potrzebne i później wsio od początku :(

fc3 i fc4 są jako legacy, i nie są oficjalnie już wspierane. developerzy nie mogą się zajmować 4 czy 6 systemami na raz, rozwój fedory po prostu stanąłby w miejscu zapewne. Podobnie jest zreszt a w MS Poza tym nie można z góry założyć że 2.16 nie wyjdzie na fc5 - dopóki ona jest wspierana, dopóty IMO będzie się ukazywał na nią nowy soft. Poza tym update systemu to nic strasznego i bolesnego - sam robiłem ostatnio przesiadkę z fc4 na rawhide z czystą instalką, a nie upgradem i stawianie i konfigurowanie wszystkiego zajęło mi raptem 3 czy 4 dni. A było sporo rzeczy które trzeba było samemu sobie pokompilować i poustawiać żeby mieć to co w fc4.

IMHO sytuacja "u nas" jest mocno odmienna niż np. w Windows, gdzie brak WMP10 dla Windows Me i Windows 98 spotkał się wręcz z agresją. W każdej chwili mozna sobie dograć update systemu FC5 -> FC6 i mięc to co sie chce. Numerkowanie Fedory ma swoje podstawy, myslę, ze nie ma sensu na siłe przerabiać FC5 do FC6 dodając np. cały nowy GNOME, podczas gdy "w tle" zmienia się wnętrze całej rezszty systemu. To nie Gentoo...