Chester Napisano Wrzesień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2006 Witam! Znudziło mi się ciągłe oglądanie tych defaultowych motywów Fedorki i chciałem sobie życie urozmaicić. Siedze na KDE, zainstalowalem sobie KDMtheme, pościągałem sobie z kde-look.org fajne motywy (KDM theme) ale żadnego nie moge zainstalować. Owszem w: Centrum Sterowania->Administracja systemu->KDM theme manager jest sobie, baa, nawet widze te motywy co bym chciał zainstalować, ale jakoś po reboocie dalej mam defaulta. Krew mnie już zalewa, bo w życiu żem tyle for(ów) nie przeczytał co w tym przypadku. Jeśli ktoś wie, co trzeba i gdzie trzeba grzebać, to bardzo proszę o porade Druga sprawa, czy da się zmnieć jakoś tego defaultowego Bootsplasha? Chyba dobrego sformuowania użyłem, chodzi mi o ten ekran kiedy jest logo fedorki i leci proces uruchamiania systemu. Doczytałem gdzieś, że Fedora korzysta z RHGB i ponoć sie nie da nic zmienic. Ale czy to prawda ? :lammer: Udało mi się uporać z logowaniem co zrobiłem ? nie mam bladego pojęcia, ale czasem tak bywa. Co do mojego drugiego pytania, pozostaje ono aktualne: czy da się jakoś zmienic bootsplash'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Wrzesień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2006 To jest GDM ten ekran logowania. /usr/share/apps/rhgb jak się nie mylę... Da się logo zmienić . Administracja → Ekran logowania lub System → Ekran logowania. Z GNOME-Look.org pobierasz motyw GDM i instalujesz w tym oknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chester Napisano Wrzesień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2006 katalog: /usr/share/rhgb/ są tam cztery obrazki png, ale nie bardzo wiem, jakbym miał to podmienic? Na przykład na cos takiego http://www.kde-look.org/content/show.php?content=29662 Albo gdzie jest jakis plik konfiguracyjny odpowiedzialny za złącznenie tego w całość :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Wrzesień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2006 RHGB to nie bootsplash... Jak podmienić obrazki? Zrobić backup obecnym, zrobić obrazki o tych samych wymiarach i zapisać tam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Wrzesień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2006 katalog: /usr/share/rhgb/ sa tam cztery obrazki png, ale nie bardzo wiem, jakbym mial to podmienic? Na przyklad na cos takiego http://www.kde-look.org/content/show.php?content=29662 Albo gdzie jest jakis plik konfiguracyjny odpowiedzialny za zlacznenie tego w calosc :/ Wystarczy wlaczyc centrum sterowania (bo wydaje mi sie ze korzystasz z KDE) i w nim masz opcje ekranu logowania.. mozesz tam zaimportowac jednym przyciskiem sciagniete na dysk motywy z kde-look.org. Tylko panowie mylicie nieco pojecia... Bootsplash to ekran, który wlacza sie podczas uruchamiania systemu (jesli ma sie zainstalowane rhgb i wlaczone w ocjach przy jadrze <- niezle to brzmi ), a ten link który podales jest do motywu KDM'a czyli ekranu logowania wyswietlajacego sie po zaladowaniu systemu. Mieszanie w /usr/share/rhgb/ ma sie nijak do zmian motywu KDM'a. Nie pamietam jeszcze gdzie, ale gdzies kiedys znalazlem instukcje jak podmienic bootsplash.. jak odgrzebie to dam znac.. EDIT: No i nie musze odgrzebywac dzieki Livio Pozdrawiam Rasp.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Wrzesień 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2006 Ale Fedora ma GDM domyślnie, choćbyś narobił na monitor ! Co z instalacji motywu KDM, kiedy używany jest GDM... Czytanie ze zrozumieniem... Poza tym - on napisał, że poradził sobie z ekranem logowanie, ale tzw. "bootsplash" chce zmienić, więc mu podpowiadam folder RHGB (Red Hat Graphical Boot). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chester Napisano Wrzesień 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2006 RHGB to nie bootsplash... Jak podmienić obrazki? Zrobić backup obecnym, zrobić obrazki o tych samych wymiarach i zapisać tam . Nie, no ja rozumiem, że tak można zrobić jak opisałeś. Ale chciałbym wiedzieć (może ktoś z Was wie) jakie pliki korzystają z RHGB, może coś tam by się dało namieszać Tylko panowie mylicie nieco pojęcia... Bootsplash to ekran, który włącza się podczas uruchamiania systemu (jeśli ma się zainstalowane rhgb i włączone w ocjach przy jądrze <- nieźle to brzmi tongue.gif), a ten link który podałeś jest do motywu KDM'a czyli ekranu logowania wyświetlającego się po załadowaniu systemu. Nie wiem jak u Ciebie, ale tam jest wyraźnie u góry napisane Bootsplash screen i nijak to się ma do ekranu logowania z KDM theme. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Wrzesień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 ... Co z instalacji motywu KDM, kiedy uzywany jest GDM... Czytanie ze zrozumieniem... Tak wiem ze uzywany jest gdm ale zasugerowalem sie tym ze napisal ze motyw pobiera z kdm-look-org.. a tam raczej ciezko znalezc motywy dla gdm'a To nie czytanie ze zrozumieniem, a skrajne zmeczenie sesja poprawkowa ...Nie wiem jak u Ciebie, ale tam jest wyraznie u góry napisane Bootsplash screen i nijak to sie ma do ekranu logowania z KDM theme. Racja sorry, mój blad.. pomylilem ten bootsplash z identycznym motywem (do kompletu) dla KDM'a, którego sam kiedys uzywalem.. Pozdrawiam Rasp.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Wrzesień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 Witam! Kiedyś zrobiłem coś takiego na FC3, ale to było dawno i już nie pamiętam jak Znalazłem w sieci, nie próbowałem! link Pozdrowienia, andrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chester Napisano Wrzesień 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2006 Kiedyś zrobiłem coś takiego na FC3, ale to było dawno i już nie pamiętam jak Znalazłem w sieci, nie próbowałem! link Wielkie dzięki To chyba o to mi chodziło Mam jeszcze problemy ze źródłami standardowymi kernela (src.rpm) do fedory 5, ale mam nadzieję, że jakoś uda mi się przez to przebrnąć. Z góry dzięki wielki za rozwiązanie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi