daf Napisano Wrzesień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 hiya, wczoraj zainstalowalem stery nvidii na kernelu 2.6.17-1.2174_FC5smp. po wykonaniu wszystkich polecen zwiazanych z selinuksem zrestartowalem system. po przejsciu gruba, wyswietlil dwa napisy standardowe (wyswietlaly sie nawet gdy dzialal), Kernel panic - attempted to kill init! i padl. szukalem w necie, ale nikt nie zglaszal podobnych problemow. nie wiem jak sie teraz dostac do systemu zeby chociaz odinstalowac te stery. prosze, pomocy! daf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 A nie masz w GRUBie poprzedniego kernela? Wystartuj system na starszym jaju i odinstaluj to co zainstalowales... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 A nie masz w GRUBie poprzedniego kernelaA jak nie masz to 'linux rescue' i stamtąd odinstaluj. Jeśli to wina nvidii, to pewnie nawet odinstalować nie musisz, wystarczy zmienić w /etc/X11/xorg.conf w odpowiedniej sekcji wpis "nvidia" na "nv" (nie pamiętam nazwy sekcji a nie mam jak sprawdzić teraz, pewnie [Display] albo jakoś tak). Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 @WalDo - poniewaz to Kernel Panic to obawiam sie ze to cos duzo powazniejszego niz niepoprawne ustawienia X'ow Powodzenia daf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Wrzesień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 @WalDo - poniewaz to Kernel Panic to obawiam sie ze to cos duzo powazniejszego niz niepoprawne ustawienia X'ow Powodzenia daf dzieki za odpowiedzi! probowalem sie zalogowac na starszym jadrze, ale to samo. probowalem tez przez rescue i okazalo sie, ze w /etc/x11/xorg.conf mam ustawione 'nv'. jesli to nie nvidia, to dziwne, ze tak sie zbieglo akurat z instalacja sterow. a wlasnie, byla jeszcze jedna rzecz. po instalce sterow probowalem uruchomic akceleracje 3d (wg FAQ) i probowalem wylaczyc X (init 3), ale i tak wyskoczylo mi 'bash init command not found' wiec wydaje mi sie, ze to raczej nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Wrzesień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 a wlasnie, byla jeszcze jedna rzecz. po instalce sterow probowalem uruchomic akceleracje 3d (wg FAQ) i probowalem wylaczyc X (init 3), ale i tak wyskoczylo mi 'bash init command not found' wiec wydaje mi sie, ze to raczej nie ma znaczenia. no nic się nie wykonało, na pewno nie zalogowałeś się na roota przez su - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 probowalem tez przez rescue i okazalo sie, ze w /etc/x11/xorg.conf mam ustawione 'nv''nv' to sterownik dla nvidii, ale ten oryginalny (zawarty w dystrybucji) a nie ten ktory probowales zainstalowac... (prawdopodobnie) powinno byc 'nvidia'. A czy przypadkiem przy instalacji sterownikow nie pociagnales jakichs dodatkowych pakietow (w ramach np. 'zaleznosci')? Mysle, ze pierwszy krok to uruchomienie kompa bez X'ow a potem zajmiemy sie reszta, czyli zmien (np w trybie rescue) id:5:initdefault: na id:3:initdefault: w pliku /etc/inittab i przy okazji wklej tu koncowke (i w codeboxa(!) bo Ci uosiu przywali warnem ) /var/log/yum.log. Jak sie system podniesie, to zaczniemy szukac dalej... choc prawde mowiac - watpie ze sie podniesie, nadal wyglada mi to na wiekszy problem... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Wrzesień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 'nv' to sterownik dla nvidii, ale ten oryginalny (zawarty w dystrybucji) a nie ten ktory probowales zainstalowac... (prawdopodobnie) powinno byc 'nvidia'. A czy przypadkiem przy instalacji sterownikow nie pociagnales jakichs dodatkowych pakietow (w ramach np. 'zaleznosci')? Mysle, ze pierwszy krok to uruchomienie kompa bez X'ow a potem zajmiemy sie reszta, czyli zmien (np w trybie rescue) id:5:initdefault: na id:3:initdefault: w pliku /etc/inittab i przy okazji wklej tu koncowke (i w codeboxa(!) bo Ci uosiu przywali warnem ) /var/log/yum.log. Jak sie system podniesie, to zaczniemy szukac dalej... choc prawde mowiac - watpie ze sie podniesie, nadal wyglada mi to na wiekszy problem... Pozdro i chyba masz racje. zrobilem i nadal kernel panic. i chyba masz racje. zrobilem i nadal kernel panic. a tutaj log yuma: Sep 12 11:31:30 Updated: libsepol.i386 1.12.17-1.fc5 Sep 12 11:31:30 Updated: libsemanage.i386 1.6.2-2.fc5 Sep 12 11:31:32 Updated: policycoreutils.i386 1.30.10-2.fc5 Sep 12 11:31:35 Updated: selinux-policy.noarch 2.3.7-2.fc5 Sep 12 11:34:29 Updated: selinux-policy-targeted.noarch 2.3.7-2.fc5 Sep 13 02:10:50 Erased: selinux-policy-targeted Sep 13 02:10:51 Erased: selinux-policy Sep 13 02:10:53 Erased: selinux-policy-targeted Sep 13 02:10:54 Erased: selinux-policy Sep 13 02:12:19 Installed: selinux-policy.noarch 2.3.7-2.fc5 Sep 13 02:12:42 Installed: kmod-nvidia-smp.i686 1.0.8774-1.2.6.17_1.2174_FC5 Sep 13 02:12:51 Installed: xorg-x11-drv-nvidia.i386 1.0.8774-1.lvn5 jest troche zkrecony, ale z racji, ze ciagle wyskakiwal mi blad niezgodnosci z polityka SElinuksa, zastosowalem rade z forum i zreinstalowalem go. daf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 Sep 12 11:31:30 Updated: libsepol.i386 1.12.17-1.fc5 Sep 12 11:31:30 Updated: libsemanage.i386 1.6.2-2.fc5 Sep 12 11:31:32 Updated: policycoreutils.i386 1.30.10-2.fc5 Sep 12 11:31:35 Updated: selinux-policy.noarch 2.3.7-2.fc5 Sep 12 11:34:29 Updated: selinux-policy-targeted.noarch 2.3.7-2.fc5 Sep 13 02:10:50 Erased: selinux-policy-targeted Sep 13 02:10:51 Erased: selinux-policy Sep 13 02:10:53 Erased: selinux-policy-targeted Sep 13 02:10:54 Erased: selinux-policy Sep 13 02:12:19 Installed: selinux-policy.noarch 2.3.7-2.fc5 Sep 13 02:12:42 Installed: kmod-nvidia-smp.i686 1.0.8774-1.2.6.17_1.2174_FC5 Sep 13 02:12:51 Installed: xorg-x11-drv-nvidia.i386 1.0.8774-1.lvn5 Obawiam sie, ze zreinstalowales tylko selinux-policy, a co z selinux-policy-targeted? Rozumiem, ze do Sep 12 11:34:29 wszystko bylo O.K.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Wrzesień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 bingo, juz dziala! dzieki za wskazowke. wszedlem do rescue i wylaczylem selinuksa. zalogowal sie bez problemow. doinstalowalem selinux-policy-targeted i juz smiga. stery sa zainstalowane i dzialaja. sprawdzilem w /etc/inittab. ALE jesli wlacze selinuksa na 'enforcing', po zaladowaniu jadra zaczynaja sie wyswietlac napisy. nie jestem w stanie wylapac co jest dokladnie. pojawia sie ciagle slowo 'denied'. w kazdym razie tak sobie miga i miga, a system sie nie laduje. po kolejnym wylaczeniu selinuksa, zalogowalem sie, wlaczylem go i wpisalem setsebool -P allow_execstack=1 i setsebool -P allow_execmod=1. wyswietlil, ze 'selinux disabled', zreinstalowalem i znow miga:( czy da sie cos z tym zrobic? czy ustawienie selinuksa na disabled jest bezpieczne? mam tylko stacje robocza ze stalym laczem. dzieki za Wasza pomoc! daf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 dzieki za Wasza pomoc!Od tego tu jestesmy Jesli chodzi o SELinux i dalsza z nim walke, to jestem niemal pewny ze rozwiazanie tego problemu znajdziesz na forum - Szukaj selinux w postach gajownika Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 wylaczylem selinuksa Skoro tak zrobiles bedziesz musial nadac wszystkim plikom ponownie nowy kontekst. touch /.autorelabel && reboot Dla testow przestaw jeszcze SELinux w tryb permissive (konfig jest w /etc/selinux/config bodajze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Wrzesień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 wszystko dziala! jeszcze raz wielkie dzieki! daf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 wszystko dziala! Tak dla pewnosci sie zapytam: dziala wszystko w trybie enforcing? Co pokazuje polecenie getenforce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Wrzesień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2006 dziala wszystko. polecenie pokazuje 'enforcing' dzieki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi