Skocz do zawartości

Nvidia:kernel Panic

daf

Rekomendowane odpowiedzi

hiya,

wczoraj zainstalowalem stery nvidii na kernelu 2.6.17-1.2174_FC5smp. po wykonaniu wszystkich polecen zwiazanych z selinuksem zrestartowalem system. po przejsciu gruba, wyswietlil dwa napisy standardowe (wyswietlaly sie nawet gdy dzialal), Kernel panic - attempted to kill init! i padl. szukalem w necie, ale nikt nie zglaszal podobnych problemow. nie wiem jak sie teraz dostac do systemu zeby chociaz odinstalowac te stery.

prosze, pomocy! :unsure:

daf

A nie masz w GRUBie poprzedniego kernela
A jak nie masz to 'linux rescue' i stamtąd odinstaluj. Jeśli to wina nvidii, to pewnie nawet odinstalować nie musisz, wystarczy zmienić w /etc/X11/xorg.conf w odpowiedniej sekcji wpis "nvidia" na "nv" (nie pamiętam nazwy sekcji a nie mam jak sprawdzić teraz, pewnie [Display] albo jakoś tak).

Pozdr,

W.

@WalDo - poniewaz to Kernel Panic to obawiam sie ze to cos duzo powazniejszego niz niepoprawne ustawienia X'ow :(

Powodzenia daf

dzieki za odpowiedzi!

probowalem sie zalogowac na starszym jadrze, ale to samo.

probowalem tez przez rescue i okazalo sie, ze w /etc/x11/xorg.conf mam ustawione 'nv'.

jesli to nie nvidia, to dziwne, ze tak sie zbieglo akurat z instalacja sterow.

a wlasnie, byla jeszcze jedna rzecz. po instalce sterow probowalem uruchomic akceleracje 3d (wg FAQ) i probowalem wylaczyc X (init 3), ale i tak wyskoczylo mi 'bash init command not found' wiec wydaje mi sie, ze to raczej nie ma znaczenia.

a wlasnie, byla jeszcze jedna rzecz. po instalce sterow probowalem uruchomic akceleracje 3d (wg FAQ) i probowalem wylaczyc X (init 3), ale i tak wyskoczylo mi 'bash init command not found' wiec wydaje mi sie, ze to raczej nie ma znaczenia.

no nic się nie wykonało, na pewno nie zalogowałeś się na roota przez su -

probowalem tez przez rescue i okazalo sie, ze w /etc/x11/xorg.conf mam ustawione 'nv'
'nv' to sterownik dla nvidii, ale ten oryginalny (zawarty w dystrybucji) a nie ten ktory probowales zainstalowac... (prawdopodobnie) powinno byc 'nvidia'.

A czy przypadkiem przy instalacji sterownikow nie pociagnales jakichs dodatkowych pakietow (w ramach np. 'zaleznosci')?

Mysle, ze pierwszy krok to uruchomienie kompa bez X'ow a potem zajmiemy sie reszta, czyli zmien (np w trybie rescue)

id:5:initdefault:

na

id:3:initdefault:

w pliku /etc/inittab i przy okazji wklej tu koncowke (i w codeboxa(!) bo Ci uosiu przywali warnem ;)) /var/log/yum.log.

Jak sie system podniesie, to zaczniemy szukac dalej... choc prawde mowiac - watpie ze sie podniesie, nadal wyglada mi to na wiekszy problem... :(

Pozdro

'nv' to sterownik dla nvidii, ale ten oryginalny (zawarty w dystrybucji) a nie ten ktory probowales zainstalowac... (prawdopodobnie) powinno byc 'nvidia'.

A czy przypadkiem przy instalacji sterownikow nie pociagnales jakichs dodatkowych pakietow (w ramach np. 'zaleznosci')?

Mysle, ze pierwszy krok to uruchomienie kompa bez X'ow a potem zajmiemy sie reszta, czyli zmien (np w trybie rescue)

id:5:initdefault:

na

id:3:initdefault:

w pliku /etc/inittab i przy okazji wklej tu koncowke (i w codeboxa(!) bo Ci uosiu przywali warnem ;)) /var/log/yum.log.

Jak sie system podniesie, to zaczniemy szukac dalej... choc prawde mowiac - watpie ze sie podniesie, nadal wyglada mi to na wiekszy problem... :(

Pozdro

i chyba masz racje. zrobilem i nadal kernel panic.

i chyba masz racje. zrobilem i nadal kernel panic.

a tutaj log yuma:

Sep 12 11:31:30 Updated: libsepol.i386 1.12.17-1.fc5

Sep 12 11:31:30 Updated: libsemanage.i386 1.6.2-2.fc5

Sep 12 11:31:32 Updated: policycoreutils.i386 1.30.10-2.fc5

Sep 12 11:31:35 Updated: selinux-policy.noarch 2.3.7-2.fc5

Sep 12 11:34:29 Updated: selinux-policy-targeted.noarch 2.3.7-2.fc5

Sep 13 02:10:50 Erased: selinux-policy-targeted

Sep 13 02:10:51 Erased: selinux-policy

Sep 13 02:10:53 Erased: selinux-policy-targeted

Sep 13 02:10:54 Erased: selinux-policy

Sep 13 02:12:19 Installed: selinux-policy.noarch 2.3.7-2.fc5

Sep 13 02:12:42 Installed: kmod-nvidia-smp.i686 1.0.8774-1.2.6.17_1.2174_FC5

Sep 13 02:12:51 Installed: xorg-x11-drv-nvidia.i386 1.0.8774-1.lvn5

jest troche zkrecony, ale z racji, ze ciagle wyskakiwal mi blad niezgodnosci z polityka SElinuksa, zastosowalem rade z forum i zreinstalowalem go.

daf

Sep 12 11:31:30 Updated: libsepol.i386 1.12.17-1.fc5

Sep 12 11:31:30 Updated: libsemanage.i386 1.6.2-2.fc5

Sep 12 11:31:32 Updated: policycoreutils.i386 1.30.10-2.fc5

Sep 12 11:31:35 Updated: selinux-policy.noarch 2.3.7-2.fc5

Sep 12 11:34:29 Updated: selinux-policy-targeted.noarch 2.3.7-2.fc5

Sep 13 02:10:50 Erased: selinux-policy-targeted

Sep 13 02:10:51 Erased: selinux-policy

Sep 13 02:10:53 Erased: selinux-policy-targeted

Sep 13 02:10:54 Erased: selinux-policy

Sep 13 02:12:19 Installed: selinux-policy.noarch 2.3.7-2.fc5

Sep 13 02:12:42 Installed: kmod-nvidia-smp.i686 1.0.8774-1.2.6.17_1.2174_FC5

Sep 13 02:12:51 Installed: xorg-x11-drv-nvidia.i386 1.0.8774-1.lvn5

Obawiam sie, ze zreinstalowales tylko selinux-policy, a co z selinux-policy-targeted?

Rozumiem, ze do Sep 12 11:34:29 wszystko bylo O.K.?

bingo, juz dziala! :D

dzieki za wskazowke. wszedlem do rescue i wylaczylem selinuksa. zalogowal sie bez problemow. doinstalowalem selinux-policy-targeted i juz smiga. stery sa zainstalowane i dzialaja. sprawdzilem w /etc/inittab.

ALE jesli wlacze selinuksa na 'enforcing', po zaladowaniu jadra zaczynaja sie wyswietlac napisy. nie jestem w stanie wylapac co jest dokladnie. pojawia sie ciagle slowo 'denied'. w kazdym razie tak sobie miga i miga, a system sie nie laduje.

po kolejnym wylaczeniu selinuksa, zalogowalem sie, wlaczylem go i wpisalem setsebool -P allow_execstack=1 i setsebool -P allow_execmod=1. wyswietlil, ze 'selinux disabled', zreinstalowalem i znow miga:(

czy da sie cos z tym zrobic? czy ustawienie selinuksa na disabled jest bezpieczne? mam tylko stacje robocza ze stalym laczem.

dzieki za Wasza pomoc!

daf