piotreek23 Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 To powinno montować.Możesz mi powiedzieć w jaki sposób prubujesz sie dostać do zawartości tych partycji? Przez Gnome czy KDE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 Przez gnome i jak juz wejdzie do gnoma i w terminalu dam mount -a to jest ladnie wszystko ale jesli sie wlacza to nie moze podmountowac a drazni mnie ze za kazdym razem musze na roota w konsoli wchodzic i pisac mount -a juz kilka roznych komend pisalem w fstab i ani jedna nie dziala zawsze musze jako root mu podlaczyc, ale potem i tak jako zwykly uzytkownik wchodzi mam wszystko updatowane wiec nie kumam o co biega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 http://poradnik.fedorapl.org/#triki zobacz ten numer z polityką SElinux-a zaraz pierwszy w Trikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 nic to nie dalo oprocz tego ze wszystko mi wywala w nautilusie i te dyski tam widnieja a dostepiu i tak nie ma chyba jednak jestem skazany na terminal->mount -a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2007 nic to nie dalo oprocz tego ze wszystko mi wywala w nautilusie i te dyski tam widnieja a dostepiu i tak nie ma chyba jednak jestem skazany na terminal->mount -a Jak dyski są to znaczy iż sie podmontowały.Daj jescze raz cały /etc/fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Tofilski Napisano Maj 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 Otwieram plik /etc/rc.local: sudo vim /etc/rc.local ## i dopisujemy chown nazwa_usera:users /dev/fuse chown nazwa_usera:users /dev/hdXY Jak to powinno wyglądać w tym pliku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Maj 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2007 LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-hda7 swap swap defaults 0 0 /dev/hda1 /mnt/C ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hda5 /mnt/D ntfs-3g silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0 /dev/hdd5 /mnt/E ntfs ro,umask=0222 0 0 teraz taki wpis znalazlem, ale tez nic nie zmienil ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 Otwieram plik /etc/rc.local: sudo vim /etc/rc.local ## i dopisujemy chown nazwa_usera:users /dev/fuse chown nazwa_usera:users /dev/hdXY Jak to powinno wygladac w tym pliku? Nie powinno poradnik jest nie aktualny w tym wzgledzie to juz nie jest potrzebne !! !! @Darknek Wywal te linie od locale i popraw umas=0 na prawidlowa wartosc. Dwa rozumiem iz do katalogów /mnt/dyskX masz prawa nadane poprawnie i mozesz jak user z nich czytac i pisac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Maj 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 5, 2007 Nie powinno poradnik jest nie aktualny w tym względzie to już nie jest potrzebne !! !! @Darknek Wywal te linie od locale i popraw umas=0 na prawidłową wartość. Dwa rozumiem iż do katalogów /mnt/dyskX masz prawa nadane poprawnie i możesz jak user z nich czytać i pisać? raczej mam skoro moge potem jako zwykly user na nie wchodzic. Czesto odpisujecie co mi najbardziej by odpowiadalo, no wiec ja pisze, co Zeby sie samo podmountowywalo przy starcie systemu i tyle i taka odpowiedz bym chcial uzyskac jak to wpisac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Tofilski Napisano Maj 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2007 Ja jestem troche niewtajemniczony, wiec mam pytanie. Jak zapisac zmiany w tym rc.local ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Tofilski Napisano Maj 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2007 ok, dzieki. Cofam to pytanie, ktore przed chwila napisalem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darknek Napisano Maj 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2007 Ja jestem troche niewtajemniczony, wiec mam pytanie. Jak zapisac zmiany w tym rc.local ? ok, dzieki. Cofam to pytanie, ktore przed chwila napisalem:) Ales pojechal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piecka229 Napisano Czerwiec 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2007 Przejrzalem watek i nie zauwazylem zeby ktos uzywal paczki ntfs-config. Jest dostepna w repo dla Fedory 7. Sama dociaga zaleznosci, tj. ntfs3g, fuse. Yum install ntfs-config, potem Aplikcje/Sytemowe wybieramy Zapis na dyskach ntfs ( czy jakos tak , nie pamietam). Wybieramy miejsce motowania (wystarczy podac nazwe folderu dla kazdego dysku). Uaktywnic zapis dla dysków wewnetrznych (ew. zewnetrznych) i that`s all. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanxiss Napisano Sierpień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 12, 2007 Takie pytanie na marginesie, ciagle radzicie zeby zmieniac właściciela i grupę na /dev/fuse. W FC7 domyslnie jest to root:fuse, nie prosciej by bylo dodac danego usera do grupy fuse? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi