Skocz do zawartości

Król linuksów

Daniello

Rekomendowane odpowiedzi

Taki jest temat w dziale Linux tegomiesiecznego wydania czasopisma KS Ekspert:

http://www.ks-ekspert.pl/images/nowosci/big/3612.jpg

Co o tym myslicie ?? :D Moim zdaniem to jest jakas paranoja, ze wciaz porównuja w takich lamerskich czasopismach, które distro jest lepsze. A co gorsza, tematy tam sie powtarzaja. A zreszta to windowsowa gazeta, wiec nie bede, az taki nachalny :)

Przeglądałem ten artykuł ^^. Ogólnei to KS:E poelca Ubuntu, a odradza Mandrive. O Fedora ma ujemne punbkty natomiast za brak kodekow i innych zastrzezonych pakietow... (tak samo jak SuSE), jednak Ubuntu juz nie ^^.

Widzieliscie chociaz ten obrazek ?? Ubuntu byl w koronie :)

No jak ma byc bez, jak tytul artykulu "Król (_linuks_ → Linux) ORTów" :)

Dobrze, ze chociaz zauwazyli preznie rozwijajaca sie nasza czysto polska (dewelopersko) dystrybucje KateOS ;) Ale Fedora powinna byc wyzsza :P Chociaz niestety SUSE niemal dogonilo Ubuntu ;) Wg Distrowatch.

BTW ostatnie LiveCD KateOS III bardzo ladnie dziala i do tego na moim ulubionym ostatnio XFCE 4.4 wprawdzie 4.4 Beta 2 ale i tak lekkie i smiga. Pewnie tylko fluksa nie przegoni...

[EDIT] ORTy do poprawki!!! napisalem linu_k_s_ó_w (bez tych podkreslen) a poprawka jest "wycieta" z kontekstu.

O Fedora ma ujemne punbkty natomiast za brak kodekow i innych zastrzezonych pakietow... (tak samo jak SuSE), jednak Ubuntu juz nie ^^.

Nie wiem jak jest z Ubuntu, ale Fedora i SUSE chciało mieć łątkę "całkowicie open sources" (jak się mylę niech mnie ktoś poprawi bo nie mogę odszukać tej wiadomości) i wywaliło z płyt instalacyjnych wszystkie kodeki i programy, które nie są "open". Dlatego teraz we wszystkich rankingach zarówno Fedora jak i SUSE będą miały ujemne punkty za brak np kodeka mp3. Niestety ktoś "niewtajemniczony" kto chce się przesiąść z Windows na Linuksa po przeczytaniu czegoś takiego naturalnie nie wybierze Fedory ani SUSE.

A mi to prawde mowiac - wisi co kto wybierze ;)

Linux to linux. Mam wiele sympatii dla Fedory, szacunku dla Gentoo i Debiana, ale... to wszystko nie jest wazne.

Jesli nawet ktos po przeczytaniu tego artykulu wybierze Ubuntu, to jesli tylko bedzie chcial cokolwiek poznawac i przy okazji myslal to w koncu trafi na cos porzadniejszego... :)

Problem polega na tym, ze totalne lamy pisza artukuly na tematy o ktorych nie maja pojecia, czesto wyglada to jak zbitek Ctrl-C & Ctrl-V z klilku(-nastu) stron znalezionych w Google. Po prostu - zenada.

A mi to prawde mowiac - wisi co kto wybierze ;)

Linux to linux. Mam wiele sympatii dla Fedory, szacunku dla Gentoo i Debiana, ale... to wszystko nie jest wazne.

Jesli nawet ktos po przeczytaniu tego artykulu wybierze Ubuntu, to jesli tylko bedzie chcial cokolwiek poznawac i przy okazji myslal to w koncu trafi na cos porzadniejszego... :)

No niby tak. Tylko jak ktos sie przesiada na Linuksa to chce wybrac najlepsza dystrybucje. Pamietam "mój pierwszy raz" (hehe) jak wsiadlem na mandrake 10.0 pozyczoengo od kumpla. Myslalem ze jest tylko Mandrake nic wiecej. Tak jak Windows XP, Windows 98 sa kolejne wersje. A bylo inaczej. Od 2 czy tam ilu lat sie blakalem po Linuksach, zeby znalesc wreszcie to co mi odpwoiada (distro, srodowisko graficzne, odpowiednie porgramy itp.).

A niech sobie piszą glupoty oby tylko pisali. W ten sposób dużo ludzi może sie zaciekawić, spróbować, póżniej może kupią jakieś pisemko linuksowe? Poszukają na googlach. Przecież jakoś trzeba się o tym linuksie dowiedizeć...

Ja o linuksie troche bardziej dowiedziałem się właśnie z KS:E... Gdyby nie ta gazeta zapewne nie byłbym teraz zadowolonym użytkownikem FC5 :). Najpierw był Mandrake , Aurox - nie zadowałały mnie one... Uslyszałem o FC sciągnołem. Na początku było trudno. Najgorsze były problemy ze sprzętem. Tak bardzo mnie to irytowało, że robiłem se przerwy np na miesiąc i wracałem do windowsa w którym przecież wszystko działa. I naprawdę tak było, bo jeśli windowsa sie oszczędza to też jest dobrym systemem... Ale gdy mi się nudziło albo byłem po prostu ciekawy "tego linuksa". To wracałem i walczyłem dalej :) . Teraz jestem już w miare zorientowanym użytkwoanikem fedorki i nie mam żadnych problemów z systemem, ale nie ukrywam, że nauka obsługi FC4 instalacja i po prostu obczajanie wszystkiego zajeło mi sporo czasu i wymagało odemnie dużo zaangażowania, a przedwszsytkim musiłem chieć to robić...

Teraz trzeba sobie zadać pytanie. Czy każdy ma czas, mózg(nie ma co ukrywać, że intelignecja też jest potrzebna, żeby rozwiązać nie które problemy)i ochote aby "bawić się" z linuskem skoro zainstaluje windowsa w którym na 99% przy instalacji nie będzie żadnych problemów? Fakt pojawią się one na 99% poźniej, ale przyanjmniej mamy coś na początku, a nie często znak zachęty w konsoli.

Podam przykład takiego mojego zwykłego kolegi z klasy. Hakerem to on nie jest korzysta z komutera jak większość ludzi, czyli www, gry, wiadomo jak to w domu. Coś nie działa ? Format ... max 40 min i po problemie(cały soft zainstaluje się jak będzie taka potrzeba albo był na innym dysku).

Ale przyszły ciężkie czasy podobno policja chodziła po domach i sprawdzała oryginalność softu(później się okazało, że to przebierańcy xD) no to ja rozleklamowałem, że zawsze moża linucha zainstalować, zamiast kupywać oryginały windowsów (jak wiadomo na szczeście w domoach 90% to piraty). No to koleś zgłosił się na ochotnika najpierw mu dałem żeby sam sprobował. Nie dał rady. Problem z kartą radiową, więc przywiózł kompa do mnie. Ja musiałem podłączyć kompa pod swój net i po kilku GODZINACH wifi już smigało (nie będe się wdawał w szczegóły). Jestem pewnien, że by sobie z tym nie poradził, ale ok ja mu zrobiłem. Komp już u niego. Zainstalowłem mu kadu żeby mógł do mnie zgłaszać porblemy :) I tylko jak byłem na gg to cały czas zasypywał mnie pytaniami o najprostsze rzeczy, które albo wymagały myślenia, albo czytania, gdy dawałem mu coś do poczytania to reakacja była 'nie chce mi się' albo 'nie czaje'. Można powiedzieć, żę debil, ale ja go rozumiem. Nie każdy lubi grzebać w kompach tak jak nie każdy lubi np matematyke. I tu właśnie jest problem - aby używać samemu linuksa trzeba być nim zainteresowany! A nie każd chyba interesuje się komputerem... Większość używa go do pracy, zabawy, nauki. I jak to się skńczyło? Wiadomo... Gdy okazało się, że kontrole to ściema natychamist wyrzucił linuksa i witamy w windows ... Ale był też drugi koleś który lubił grzebać w kompie i nawet nie musiałem mu nic instalować, tylko czasami coś mu na gg podpowiadałem. Ma chyba linuksa do dziś :), ale jeśli przede wsyzstkim obsługa sprzętu i multimediów nie ulegnie zmianie to "normalni" użytkownicy komputerów będą omijali linuksa z daleka...

To jest problem jak narazie mały, bo teraz to najpierw większość ludzi musi się (_wogóle_ → w ogóle) ORT dowiedzieć, że alternatywa windowsa istnieje i myślę, że gdy juz nie "będzie porblemow z wifi" i nie trzeba będzie zajmować się komputerem aby go normalnie używać to powoli (_linuks_ → Linux) ORT ze swoim zaletami będzie wypierał windowsa.

To takie moje małe rozmyslania na temat przyszłości linuksa oparte na "hisorii z życia wziętych" :D. Myśle, że dobrze obrazują one dla czego teoretycznie lepszy (_linuks_ → Linux) ORT, przegrywa na starcie z windowsem, co wcale nie znaczy, że poźniej też przegrywa, ale najpierw przecież jest start i jeśli ktoś kończy on przygode z pingiwnkiem już na początku to nie ma szansy się przekonać co jest dalej.

pozdrawiam