Skocz do zawartości

Jak Odchudzić środowisko Graficzne

freezer

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem przyśpieszyć sobie środowisko graficzne KDE i ogólnie przyśpieszyć system oraz zminiejszyć jego rozmiary ale (_niewiem_ → nie wiem) ORT co nalerzałoby odinstalować lub jakie usługi możnaby bezpiecznie wyłączyć tak żebym mógł uruchomić system... jak ktoś ma jakieś pomysły to niech napisze np jakie programy zużywają najwięcej mocy obliczeniowej i miejsca na dysku. Jakie usługi moge odłączyć biorąc pod uwagę to że używam komputera tylko jako desktop i do internetu. Tylko prosze bez wypowiedzi typu "najwięcej miejsca w KDE... zużywa KDE". Aha noi chciałem się zapytać jeszcze które środowisko graficzne uważacie za wydajniejsze GNOME czy KDE ?

Chciałem przyśpieszyć sobie środowisko graficzne KDE i ogólnie przyśpieszyć system oraz zminiejszyć jego rozmiary ale (_niewiem_ → nie wiem) ORT co nalerzałoby odinstalować lub jakie usługi możnaby bezpiecznie wyłączyć tak żebym mógł uruchomić system... jak ktoś ma jakieś pomysły to niech napisze np jakie programy zużywają najwięcej mocy obliczeniowej
Pomysłów jest mnóstwo. Wszystkie zostały szeroko przedyskutowane ;) Polecam opcję "Szukaj". Wiem, że jesteś wyjątkowy, ale inni czasem też mają problemy zbliżone do Twoich ;)

W "Szukaj" wpisz coś w rodzaju "wydajność", "serwisy", "wyłącznie serwisów" itp.

Wygodnie jest przeszukiwać forum przez Google - szukajka forum nie jest zbyt elastyczna. W googlach wpisz "site:fedora.pl" i za tym, po spacji wyrażenia, które chcesz znaleźć.

Pozdr,

W.

Chciałem przyśpieszyć sobie środowisko graficzne KDE i ogólnie przyśpieszyć system oraz zminiejszyć jego rozmiary ale (_niewiem_ → nie wiem) ORT co nalerzałoby odinstalować lub jakie usługi możnaby bezpiecznie wyłączyć tak żebym mógł uruchomić system... jak ktoś ma jakieś pomysły to niech napisze np jakie programy zużywają najwięcej mocy obliczeniowej i miejsca na dysku. Jakie usługi moge odłączyć biorąc pod uwagę to że używam komputera tylko jako desktop i do internetu.

W sumei możesz wyłączyć wszystkei usługi i system Ci ruszy. Tak mi sie wydaje przynajmniej ^^. Rzeczywyście masa tematów była juz o usługach (conajmniej 3 w tym jeden mój :PPP) i o przyspieszaniu startu systemu (co do tego to padło hasło bootstrap czy jakoś tak, ale eni chciało mi sie tym bawić).

Aha noi chciałem się zapytać jeszcze które środowisko graficzne uważacie za wydajniejsze GNOME czy KDE ?

Flejm war B) Rzeczywiście były testy przeprowadzone przez linuxnews.pl (mozesz poszukac w archiwach niedawnych, ostatnio to jakos było) i w większości wygrywało KDE. Tylko ze były porównywane wersje GNOME 2.14.* i KDE 3.5.2 bodajze, co mogło niekorzystnie wpłynąć na obei strony (nei znam szybkości nowego GNOME, ani tym bardziej KDE ^^). Jak masz w miare szybki komputer to różnice nie bądą aż tak zauważane. Mi się podoba GNOME to używam GNOME .Jeszcze wpływa na to fakt, że jest domyślny w FC, a ja lubie rzeczy domyślne (takie skrzywienie :P). Wybierz co wolisz :)

Chcesz przyspeszyć sobie KDE... Hmmm...Polecam tutorial gentoo na temat flag kompilacji, wątek na ich forum co się zwie ldflags central, oraz post na naszym forum napisany przez gajownika dotyczący ustawiania tychże flag. Kiedy będziesz miał ustawione flagi do kompilacji to możesz zacząć czarować. Na początek przekompiluj sobie pakiet kdebase. Ściągasz src.rpm i przebudowujesz go. Magia zaczyna działać. Jak u siebie zmontowałem KDE pod AthlonaXP i dobrałem dobre LDFLAGS to Konqueror i reszta aplikacji z tego pakietu dostała kopa jak się patrzy. Dodatkowo można przekompilować pakiet kdelibs i też będziesz miał wzrost wydajności ( u mnie ten wzrost polegał na tym, że pobór pamięci przez KDE spadł o 30MB ram'u). I generalnie tylko tyle wystarczy przekompilować. Ewentualnie jeszcze pakiety KDE, z których najczęściej korzystasz. Cała operacja trwa na AthlonieXP 1800+ około 2 godzin. Aha, uważaj z ldflags bo niektóre programy bardzo ich nie lubią. Jak sypie się kompilacja to wyłączasz ldflags i ruszasz od nowa. Pozdro :)

PS: Co do tych testów pamięci to 2 tyg. temu był test na dot.kde.org i testowano zużycie ram'u w KDE,GNOME, XFCE i Windowmaker. Najlepiej wypadł WindowMaker, drugie było KDE, trzecie GNOME i ostatnie XFCE. Podobnie pod względem prędkości. Dodatkowo zmierzono jak środowiska zachowują się w pracy z aplikacjami biurowymi. Po szczegóły zapraszam na tamtą stronę.

PS2: Znalazłem dokładną linkie :Dhttp://ktown.kde.org/~seli/memory/

Słówko co do Gnome. Gdzieś czytałem, że wcześniejsze wersje - do 2.14 włącznie - posiadały buga powodującego potworne wycieki pamięci. Ponoć zostało to naprawione.

A co do testu. Jakim cudem Xfce jest na ostatnim miejscu? Przecież to kompletna bzdura! Miałem Fedorę, teraz mam Gentoo. W kompie 256MiB RAM. Na obydwu systemach KDE jak i Gnome, w krótkim czasie po ich uruchomieniu wchodziły na SWAPa. Xfce nie. Nawet gdy mam podbajerzonego Xfce - zamiast desktopa - RoXa, kilka paneli, włączony Xfceowy manager composite'a z automatyczną półprzezroczystością paneli, ramek okien i nieaktywnych aplikacji, kilka appletów, a do tego Firefoksa, Quodlibeta i Gajima - nadal mam koło 20 MiB czytsego RAMu w zapasie. Z KDE i Gnome wolnego czystego RAMu uświadczyłem wyłącznie zaraz po uruchomieniu! To nie flame! To fakty! Nie jestem nastawiony na XZfce - (_na prawdę_ → naprawdę) ORT chciałbym pracować na KDE. Ale po prostu nie da się tego robić z taką ilością RAM.

Przed chwilą dodatkowo uruchomiłem Kile'a, a więc aplikację KDE - uruchomiły się więc libsy KDE oraz QT - dalej w topie widzę wolne 6MiB RAMU i nic na swapie.

Ocena, jakoby Xfce był ostatni wynika zapewne z ostatniej tabelki, która jest kompletną bzdurą! KDE i Gnome mają uruchomione swoje aplikacje (czyli odpowiednio KWrite i AbiWord), natomiast na Xfce testujący człowiek uruchomił co? I tu śmiech na sali - OpenOffice'a! A wystarczy rzut okiem, na jedną z powyższych tabeli, że OO zajmuje najwięcej pamięci na każdym ze środowisk. Dlaczego? Bo uruchamia Javę! Czyli ostatniej tabeli Xfce, poza Firefoksem, Thunderbirdem i OO ma jeszcze uruchomioną Javę! Przeglądałem cały test, jednak po dotarciu do ostatniego punktu pożałowałem. Ostatni test pokazuje, jak bardzo jest "dobry" - jest tendencyjny.

Prawda jest taka, że Xfce z uruchomionymi usługami KDE (autor "testu" powinien się dowiedzieć, że jest taka możliwość) będzie dalej zajmował mniej niż KDE. Z Gnome'm to samo. Kto wie, czy nie będzie zajmował mniej z uruchomionymi usługami obydwu przodujących desktop menagerów! Ma to także związek z wydajnością - oczywiście, uruchamiając pierwszy raz Kile widzę, że odpala się długo. Dlaczego jednak tak się dzieje? Bo dopiero wtedy uruchamiają się usługi KDE, podczas gdy w samym KDE są uruchomione przy starcie.

Xfce ma duży plus. Można go rewelacyjnie dostosować do swoich potrzeb. Każdy z obiektów (panele, desktop itd) jest osobną aplikacją, którą można włączyć, lub nie! Zatem rozpiętość zajmowanej pamięci jest bardzo szeroka! Xfce jest dobrą alternatywą pomiędzy funkcjonalnością i user-friendly (KDE i Gnome) a pamięcio-oszczędnym ascetyzmem (Fluxbox, Blackbox, E17). Przeszedłem przez każdy z wspomnianych desktopów - w jednym kilka miesięcy, w innym dwa tygodnie. Wiem o czym mówię.

Pozdrawiam!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...