Starszyna Napisano Wrzesień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 Pozdrawiam. Gdy kupowalem komputer, poprosilem, aby zrobiono mi jedna partycje w systemie fat 32, gdyz chcialem miec win 98se.Okazalo sie jednak, ze 98 se nie lubie sie z serial ata 2, wiec partycja pozostala pusta. Postanowilem ja sformatowac. Nie udao sie przez windoze, ani przez programy (bo wszystkie byly retail version). W koncu olsnilo mnie. Przekonwertowalem ja dzieki Ubuntu (Live cd). JUdalo sie jednakze teraz nie chce uruchomic mi sie windoza (przy ladowaniu wyswietla sie napis ze to nie jest bootable disc). Na pewno nie usunąłem Windowsa, gdyż: -są jego pliki na systemowym dysku -Anaconda wykryła mi partycję z nim przy instalacji Jednakże, gdy chce włączyć Windoze przez gruba, nie udaje mi się to. Wyskakuje napis "chainloader +1" i nic się dalej nie dzieje. Mam plyte z Xp-kiem i mógłbym wszystko zainstalować jeszcze raz, ale czy istnieje możliwość odzyskania windy bez formatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 http://groups.google.pl/group/alt.pl.comp....081f7fe07d6d4dc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Starszyna Napisano Wrzesień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 http://groups.google.pl/group/alt.pl.comp....081f7fe07d6d4dc Dobra, dzieki. A czy ktos sie orientuje, jak wyglada sprawa z Xp w innych bootloaderach? Jeszcze jedno. Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym grubem. Czy móglby mi to ktos wytlumaczyc jak krowie na miedzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Wrzesień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 Znam kogoś, kto nieźle zna się na rzeczy. Nazywa się Google i siedzi tutaj. Jeżeli będziesz miał jeszcze jakieś pytania, to pisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 Czy mógłby mi to ktoś wytlumaczyć jak krowie na miedzy?Jeszcze prościej (poza propozycją dj_oko) jest wklepać w konsoli "man grub", a szersze informacje są w "info grub". I bez urazy. To nie jest wymądrzanie się czy olewanie Twojego problemu. To jest kawałek dość skomplikowanego urządzenia i wytłumaczenie szczegółów zajęłoby tyle miejsca co "info grub" W Twoim przypadku trzeba najechać kursorem na "* Booting:: " i klepnąć <enter> potem kolejno na dalsze interesujące Cię podmenu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Starszyna Napisano Wrzesień 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 Jeszcze prosciej (poza propozycja dj_oko) jest wklepac w konsoli "man grub", a szersze informacje sa w "info grub". I bez urazy. To nie jest wymadrzanie sie czy olewanie Twojego problemu. To jest kawalek dosc skomplikowanego urzadzenia i wytlumaczenie szczególów zajeloby tyle miejsca co "info grub" W Twoim przypadku trzeba najechac kursorem na "* Booting:: " i klepnac <enter> potem kolejno na dalsze interesujace Cie podmenu. Nie no rozumiem to. Wiecie, jestem poczatkujacym Linuksiarzem i jeszcze niezbyt dobrze opanowalem ten system. POza tym jakos nie mam serca do formatu i ponownego instalowanie wszystkich smieci. Tak czy owak dzieki, powiem wam czy mi sie udalo ----- Wiecie, problem jest chyba glebszy. Zainicjowalem bootowanie windy przez gruba i potem widac: Windows (czyli nazwa systemu, która wyswietla sie w okni dostepnych do bootowania systemów) rootnoverify (hda0,4) (numer partycji sie zgadza, wedle (_linuxa_ → Linuksa) ORT, partycja z winda ma numer 5) chainloader +1 I zwiecha. Kurde boje sie, ze przez ten format wywalilem MBR dla Windy, chociaz z dugiej strony, co on robil na fatowskim dysku? Sam juz nie wiem co sie dzieje. Wychrzanie chyba caly komp za okno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Wrzesień 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 23, 2006 I zwiecha. Kurde boje się, że przez ten format wywaliłem MBR dla WindyTego nie zrobiles na pewno MBR to Master Boot Record i nie jest zwiazany z zadna partycja, a jest to po prostu specjalna wydzielona przestrzen na dysku i w niej wlasnie umieszczony jest GRUB... Pokaz fdisk -l BTW - winda Ci nie wstaje, bo sie kolejnosc partycji zmienila po sformatowaniu tej dodatkowej... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Starszyna Napisano Wrzesień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2006 Fdisk -1:polecenie nieodnalezione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2006 MBR to Master Boot Record i nie jest zwiazany z zadna partycja, a jest to po prostu specjalna wydzielona przestrzen na dysku i w niej wlasnie umieszczony jest GRUB... Nie do końca. GRUB znajduje się też za MBR w pierwszym sektorze (pliki *_stage1_5). Fdisk -1:polecenie nieodnalezione Po pierwsze źle zalogowałeś się na roota. Jest nawet przypięty o tym wątek. Po drugie nie -1 (jeden), a -l (jak Linux). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Starszyna Napisano Wrzesień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2006 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 2295 18434556 83 Linux /dev/sda2 2551 19456 135797445 f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda3 2296 2550 2048287+ 82 Linux swap / Solaris /dev/sda5 2551 3825 10241406 7 HPFS/NTFS tu windows /dev/sda6 3826 12111 66557263+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda7 12112 19456 58998681 7 HPFS/NTFS Partition table entries are not in disk order Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2006 Okazalo sie jednak, ze 98 se nie lubie sie z serial ata 2, wiec partycja pozostala pusta. [ciach] Udalo sie jednakze teraz nie chce uruchomic mi sie windoza Coś mi tu nie pasuje. Skoro Win98 ma problemy z sata2, to jakim cudem miałeś go tam zainstalowanego? Czy może jednak miałeś jeszcze innego Windowsa? /dev/sda5 2551 3825 10241406 7 HPFS/NTFS tu windows Partycja rozszerzona i kolejne ograniczenie Windowsa... Ten system musi (ciekawe po co?) miec pliki startowe (ntdetect.com, boot.ini, ntloader i chyba jeszcze bootfont.bin) na partycji podstawowej. Bez tego nie wystartuje. Zapewne wrzucił je na tę partycję, która miała byc dla Win98, a Ty potem ją wysłałeś w kosmos Rozwiązanie jest banalne: wgrac backupa :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Starszyna Napisano Wrzesień 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2006 Coś mi tu nie pasuje. Skoro Win98 ma problemy z sata2, to jakim cudem miałeś go tam zainstalowanego? Czy może jednak miałeś jeszcze innego Windowsa? Partycja rozszerzona i kolejne ograniczenie Windowsa... Ten system musi (ciekawe po co?) miec pliki startowe (ntdetect.com, boot.ini, ntloader i chyba jeszcze bootfont.bin) na partycji podstawowej. Bez tego nie wystartuje. Zapewne wrzucił je na tę partycję, która miała byc dla Win98, a Ty potem ją wysłałeś w kosmos Rozwiązanie jest banalne: wgrac backupa :> Dzięki za odpowiedź. Kurde, czyli chyba format mnie nie minie bo gdzieś zapodziałem płytę z Windozą. Mam drugą taką. Powiedzcie mi, jak to mam zrobić i czy da się z innej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Wrzesień 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2006 Kurde, czyli chyba format mnie nie minie bo gdzieś zapodziałem płytę z Windozą. Nie wiem na ile to będzie legalne, ale tych plików nie może Ci jakiś kolega podesłac? Potem tylko dostosowac numerki w boot.ini. Reinstalacja nie bedzie wymagana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Starszyna Napisano Wrzesień 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 30, 2006 Sluchajcie. Mam juz plytke z Xpkiem. Czy mozna to naprawic za pomoca konsoli odzyskiwania? Jezeli tak, to jak? --------- Dobra, nie udalo mi sie przywrócic windy. Format i install na nowo. eraz czekam na FC6. MAm juz nawet dla niej partycje. Tym razem nie na C ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi