Skocz do zawartości

Brak Obslugi *.rpm ? O_o

Gość PhockouS

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PhockouS

Witam .

Szczerze przyznam przytrafilo mi sie to po raz pierwszy , ale przejdzmy do rzeczy . Otoz nie moge zainstalowac rpm , gdyz nie wie w czym go otworzyc . Sprawdzalem , program jest zainstalony , lecz nie wiem gdzie jest w kde menu , badz co zrobic , dziwna sytuacja . Prosilbym o pomoc w tym idiotycznym problemie , z gory dzieki .

phS

Witam .

Szczerze przyznam przytrafilo mi sie to po raz pierwszy , ale przejdzmy do rzeczy . Otoz nie moge zainstalowac rpm , gdyz nie wie w czym go otworzyc .

yum localinstall

rpm -Uvh

w Nautilusie jak wejdę we właściwości pliku rpm mam otwórz w "Instalator oprogramowania"

Sprawdzalem , program jest zainstalony ,

to w końcu jest czy nie? zobacz yum list (nazwa paczki)

BTW co instalujesz?

Gość PhockouS

Chce zainstalowac cedege . Niestety nie mam nautliusa , tylko Konquerora :/ Program jest zainstalowany bo sprawdzalem Kyumem , i niestety przy rpm jest installed , wiec musze mu "recznie" wskazac czego ma uzyc . Nie wiesz moze jak sie nazywa ten program do instalacji RPM'ow ?

Gość PhockouS

:lammer: Mnie nie chodzi o uruchamianie gier za pomoca cedegi , bo to umiem .. Moim problem jest niemoznosc uruchomienia plikow *rpm , ktore zamiast sie instalowac , "pytaja" Mnie w czym je otworzyc ..

bosz, a odpalasz polecenie z roota?

jak sobie klikasz w trybie graficznym, to kumam, ze nie...

daj sobie spokuj z tymi instalatorami graficznymi... niektóre rzeczy najlepiej robic z konsoli... przyda Ci sie którka lekcja klepania z klawy ;)

do instalowania softu uzywaj yum (z róznymi parametrami: localinstall, update...)

pojedyncze paczki mozesz tez instalowac przy pomocy rpm -Uvh / -ivh, jak napisal Ponury

pozdro

wyrzuca cos takiego :

błąd: can't create transaction lock on /var/lib/rpm/__db.000

Jeśli korzystałeś z graficznego instalatora, to możesz mieć go nadal otwartego albo jakiś proces jeszcze działa albo zamknął się nieprawidłowo i trzyma pliki. Reboot i spróbuj ponownie.

Aczkolwiek zgadzam się z tym co napisał broda - korzystaj z yuma a unikniesz kłopotów.

• 2 weeks later...