Gość PhockouS Napisano Wrzesień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2006 Witam . Szczerze przyznam przytrafilo mi sie to po raz pierwszy , ale przejdzmy do rzeczy . Otoz nie moge zainstalowac rpm , gdyz nie wie w czym go otworzyc . Sprawdzalem , program jest zainstalony , lecz nie wiem gdzie jest w kde menu , badz co zrobic , dziwna sytuacja . Prosilbym o pomoc w tym idiotycznym problemie , z gory dzieki . phS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Wrzesień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2006 Witam . Szczerze przyznam przytrafilo mi sie to po raz pierwszy , ale przejdzmy do rzeczy . Otoz nie moge zainstalowac rpm , gdyz nie wie w czym go otworzyc . yum localinstall rpm -Uvh w Nautilusie jak wejdę we właściwości pliku rpm mam otwórz w "Instalator oprogramowania" Sprawdzalem , program jest zainstalony , to w końcu jest czy nie? zobacz yum list (nazwa paczki) BTW co instalujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PhockouS Napisano Wrzesień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2006 Chce zainstalowac cedege . Niestety nie mam nautliusa , tylko Konquerora :/ Program jest zainstalowany bo sprawdzalem Kyumem , i niestety przy rpm jest installed , wiec musze mu "recznie" wskazac czego ma uzyc . Nie wiesz moze jak sie nazywa ten program do instalacji RPM'ow ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Wrzesień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2006 Tutaj jest kilku ekspertów od cenegi, ja tego nie tykałem, więc za bardzo nie pomogę. Wpisz w konsoli cenega lub man cenega zobacz co się stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PhockouS Napisano Wrzesień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2006 :lammer: Mnie nie chodzi o uruchamianie gier za pomoca cedegi , bo to umiem .. Moim problem jest niemoznosc uruchomienia plikow *rpm , ktore zamiast sie instalowac , "pytaja" Mnie w czym je otworzyc .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2006 w konsoli. poleceniem rpm -ivh plik.rpm co do graficznego instalatora to nie wiem czy jakiś jest, nie używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PhockouS Napisano Wrzesień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2006 wyrzuca cos takiego : błąd: can't create transaction lock on /var/lib/rpm/__db.000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Wrzesień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2006 bosz, a odpalasz polecenie z roota? jak sobie klikasz w trybie graficznym, to kumam, ze nie... daj sobie spokuj z tymi instalatorami graficznymi... niektóre rzeczy najlepiej robic z konsoli... przyda Ci sie którka lekcja klepania z klawy do instalowania softu uzywaj yum (z róznymi parametrami: localinstall, update...) pojedyncze paczki mozesz tez instalowac przy pomocy rpm -Uvh / -ivh, jak napisal Ponury pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PhockouS Napisano Wrzesień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2006 no dzieki , pliki mi sie jeb*y . tak btw .. to nie jest moje pierwsze distro , wiem , ze sie odpala z roota .. nie bierz Mnie za totalnego debila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2006 wyrzuca cos takiego : błąd: can't create transaction lock on /var/lib/rpm/__db.000 Jeśli korzystałeś z graficznego instalatora, to możesz mieć go nadal otwartego albo jakiś proces jeszcze działa albo zamknął się nieprawidłowo i trzyma pliki. Reboot i spróbuj ponownie. Aczkolwiek zgadzam się z tym co napisał broda - korzystaj z yuma a unikniesz kłopotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Livio™ Napisano Październik 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2006 Czasem yum może sprawiać problemy przy localinstall, gdy paczka nie jest podpisana, ale to szczegół . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Październik 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2006 Czasem yum może sprawiać problemy przy localinstall, gdy paczka nie jest podpisana, ale to szczegół . Jeśli korzystasz z konfiguracji yuma z FAQ, to ten problem nie występuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi