Skocz do zawartości

Dhcp Nie Startuje

yakubek

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatm. Od kilku dni usiluje postawic serwer/router na FC5 i chcialem zeby uzytkownicy w sieci mieli przydzielane IP przez serwer. Zainstalowalem DHCP skonfigurowalem plik dhcpd.conf w/g TEGO OPISU ale podczas startu serwera wywala

DHCP ZAWIÓDŁ
. Co moze byc przyczyna tego bledu.

Dodam ze karta eth0 ma adres 192.168.1.1 i jest przupisane IP na stale, karta eth1 ma adres 192.168.1.2 i IP stale.

Czyzby nikt nie umial mi pomoc?

Kombinowalem juz na rozne sposoby i ciagle mnie zawodzi dhcp, zmienialem ustawienia kart sieciowych, adresy IP oraz konfiguracje dhcpd.conf i klapa.

W logach nawet jak jest w zasadzie czysto to tez nie wstaje dhcp, czsami jak cos zle wpisalem to w logach bylo napisane ze w jakiej linijce pliku dhcpd.conf jest blad.

Dodam ze keta eth0 jest wyjsciem do netu (Neostrada), a eth1 jest wejsciem od strony LAN.

Moze ktos wkleic konfigi dhcp oraz konfig eth0 i eth1, byc moze jest jeszcze gdzies blad o ktorym nie wiem.

Pomozcie prosze.

Przydzielilem odresy IP dla eth0 192.168.1.1 i eth1 192.168.2.1 w pliku dhcpd.conf range zrobilem 192.168.2.2 192.168.2.10 lecz nadal DHCP przy starcie pokazuje blad.

Odpal jako root komendę dhcpd. Tam masz mi.in. napisane "You must add a global ddns-update-style statement to /etc/dhcpd.conf."

Jak obejrzysz plik /etc/dhcpd.conf (oryginalny, dostarczany z pakietem), to tam masz napisane, żeby sobie zobaczyć plik /usr/share/doc/dhcp*/dhcpd.conf.sample. Z tego pliku do Twojego pliku podanego powyżej dopisałem dwie pierwsze linie z przykładu, czyli:

ddns-update-style interim;
ignore client-updates;

..... TUTAJ KOPIA TWOJEGO PLIKU .....

Wynik:

[root@waldo ~]# /etc/init.d/dhcpd start
Uruchamianie dhcpd:                                                            [  OK  ]

Dzieki za pomoc.
Cieszę się, ze mogłem pomóc.

BTW Linux nauczył mnie na pewno 2 rzeczy:

1. Linux jest prosty, łatwy w konfiguracji i obsłudze (pod warunkiem -> patrz pkt.2.)

2. Czytaj dokładnie komentarze w plikach konfiguracyjnych i oglądaj pliki przykładowe. To kopalnia łatwo przyswajalnej wiedzy ;)