Skocz do zawartości

Polskie Znaki W Konsoli Po Uruchomieniu X-ów

wulkan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój problem jest trochę nietypowy. Mam zainstalowaną FC5 na laptopie Dell Inspiron 6000. Komputer uruchamia się w trybie tekstowym i po zalogowaniu nie ma żadnych problemów z korzystaniem z polskich znaków. W momencie gdy uruchomię środowisko graficzne (Gnome), po przejściu do konsoli uruchamiam sobie jakiś programik (np. mc) i:

zamiast ś jest ?

zamiast ż jest Q

zamiast ź jest 0

zamiast ń jest 5 itd.

Kolor liter w miejscu którym miały być polskie znaki zmienia się z białego na kremowy. Problem nie występuje w terminalu uruchamianym z poziomu gnome. Po zamknięciu środowiska graficznego problem nadal występuje.

Plik /etc/sysconfig/keyboard

KEYBOARDTYPE="pc"

KEYTABLE="pl2"

/etc/sysconfig/i18n

LANG="pl_PL.UTF-8"

SYSFONT="latarcyrheb-sun16"

SUPPORTED="pl_PL.UTF-8:pl_PL:pl"

Trudno jest mi w tej chwili określić gdzie występuje błąd dlatego nie dołączam innych plików konfiguracyjnych. Ten problem występował też w FC4 i jeśli się nie mylę też w FC3. System był instalowany na czystej partycji ale z od systemu FC4 albo nawet FC3 pozostał katalog /home. Może tutaj leży problem?

Jeśli ktoś potrafi naprowadzić mnie na rozwiązanie problemu prosze o pomoc.

Jarek P.

/etc/sysconfig/i18n

LANG="pl_PL.UTF-8"

SUPPORTED="pl_PL.UTF-8:pl_PL:pl"

Ja mam tak:
[waldo@waldo ~]$ cat /etc/sysconfig/i18n
LANG="pl_PL.UTF-8"

i wszystko jest OK. Linia SUPPORTED chyba nie powinna mieć większego znaczenia w tym przypadku, więc może korzystasz z czcionki, która nie ma polskich liter? A może korzystasz z jakiejś czcionki skopiowanej z Windows? Kodowanie win-1250 != utf-8 ;)

Plik /etc/sysconfig/keyboard taki sam jak u Ciebie.

Linia SUPPORTED chyba nie powinna mieć większego znaczenia w tym przypadku, więc może korzystasz z czcionki, która nie ma polskich liter? A może korzystasz z jakiejś czcionki skopiowanej z Windows? Kodowanie win-1250 != utf-8 ;)

Hm, trudno mi określić z jakiej czcionki korzystam. Prawdę mówiąc od momentu zainstalowania systemu nic w nim nie zmieniałem jeśli chodzi o czcionki i kodowanie. Nigdy nie kopiowałem żadnych czcionek z systemu Windows także myślę, że to możemy wykluczyć.

Jarek

Czy jak przejdziesz na konsolę (ALT+CTRL+F1) i wpiszesz:

loadkeys -u pl2
setfont latarcyrheb-sun16

to się wszystko naprawia?

Coś się zmienia, bo w miejsce polskich liter są wstawiane inne "krzaczki" ale nie są to polskie litery.

W konsoli co wyświetla polecenie "locale"?

LANG=pl_PL.UTF-8

LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"

LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"

LC_TIME="pl_PL.UTF-8"

LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"

LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"

LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"

LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"

LC_NAME="pl_PL.UTF-8"

LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"

LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"

LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"

LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"

LC_ALL=

Spróbuj też założyć nowe konto w systemie i zobaczyć czy na nim też się tak dzieje.

Na nowym ta sama historia

Jarek

Coś się zmienia, bo w miejsce polskich liter są wstawiane inne "krzaczki" ale nie są to polskie litery.

A jeśli jeszcze uruchomisz polecenie unicode_start? Dla pewności odpal set > przed.txt przed zalogowaniem do X-ów i set > po.txt po zalogowaniu do X-ów. Podobnie z komendą env Wklej diffa na forum.

A jeśli jeszcze uruchomisz polecenie unicode_start?

Coś się zaczyna dziać dobrego. Podczas tych testów zauważyłem, że jak uruchomię środowisko graficzne i przejdę do konsoli to polskie znaki są, z tą różnicą, że są wyświetlane jaśniej. W normalnym kolorze z polskich znaków wyświetlane jest: ę, ó, ą. Wszystkie pozostałe są jaśniejsze. W momencie, gdy zamknę środowisko graficzne, polskie znaki są wyświetlane w sposób opisany w pierwszej wiadomości. Uruchomienie unicode_start powoduje, że polskie znaki są wyświetlane w taki sam sposób, jak podczas uruchomienia środowiska graficznego, czyli polskie znaki oprócz ę, ó, ą są wyświetlane w jasniejszym kolorze.

Dla pewności odpal set > przed.txt przed zalogowaniem do X-ów i set > po.txt po zalogowaniu do X-ów. Podobnie z komendą env Wklej diffa na forum.

diff set_przed.txt set_po.txt

zwraca

57c57

< _=NNTPSERVER

---

> _=startx

natomiast

diff env_przed.txt env_po.txt

nic nie zwraca.

Jarek

Coś się zaczyna dziać dobrego

Ciekawe czego to może być przyczyna :/ Używasz jakiegoś framebufera? Na koncie roota tez się to dzieje?

< _=NNTPSERVER

---

> _=startx

natomiast

diff env_przed.txt env_po.txt

nic nie zwraca.

Czyli nic interesującego :(

Tak na przyszłość: lepiej jest korzystać z opcji -u -- wynik jest bardziej czytelny ;-) (ja zwykle używam diff -Nurp)