Skocz do zawartości

ładowanie Stron Problem/brak (fc5)

trial_user

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

problem wygląda następująco: fc5 od dzisiaj pozwala mi na załadowanie dokładnie tylko googli oraz jeszcze jednej strony mojego isp, zaznaczam że na xp i suse jest ok, konfiguracja sieci następuje poprzez dhcp,

sprawa jest o tyle ciekawa że samo polecenie ping działa , ale już odpalenie tego w przeglądarce, czy nawet wykonanie w konsoli telenet www.gazeta.pl 80 powoduje nawiązanie połączenie wpisanie GET nie zwraca nic, takie "czekanie na odpowiedź" i nic się nei dzieje, yum zaktualizował mi dzisiaj Oct 15 00:25:05 Updated: libtunepimp.i386 0.5.2-3.fc5, na pewneo internet działał wieczorem w sobote,

wyłączyłem firewalla, SeLinuxa wszytsko bez znaczenia,

macie jakieś pomysły takiego dziwnego zachowania?

pozdrawiam

macie jakieś pomysły takiego dziwnego zachowania?
Pomysły mam takie:

1. Może musisz wpisać odpowiednie proxy w przeglądarce?

2. Ewentualnie (to może być lepsze rozwiązanie) wpisać globalne, systemowe proxy. Odpytaj się swojego ISP.

3. Może trzeba zaznaczyć w przeglądarce automatyczne wykrywanie ustawień proxy?

Generalnie myślę, że to sprawa proxy. Chociaż z drugiej strony piszesz, że pingi idą i to mnie trochę zbija z tropu... :unsure:

1. Może musisz wpisać odpowiednie proxy w przeglądarce?

2. Ewentualnie (to może być lepsze rozwiązanie) wpisać globalne, systemowe proxy. Odpytaj się swojego ISP.

3. Może trzeba zaznaczyć w przeglądarce automatyczne wykrywanie ustawień proxy?

Generalnie myślę, że to sprawa proxy. Chociaż z drugiej strony piszesz, że pingi idą i to mnie trochę zbija z tropu... :unsure:

z tego co wiem nie jest to sprawa proxy, mamy transparentne,

nawet jak sobie oglądam netstat -a, to widzę np. www.wp.pl ESTABLISHED, tyle że ja ciągle czekam na odpowiedź od serwera :/,

no i te działające pingi, wsyztsko zdaje sie być ok, w tym momencie ne wiem już czy jest to wina mojej fedory, czy taż może konfiguracja sieci była zminiana, tyle że w sumie jak odpalam ubuntuLive czy też suse z drugiej partycji to gra muzyka ...

pozdrawiam

A cos poza przegladarka dziala np.yum?

Zobacz jak wyglada /etc/resolv.conf pod Fedora i pod LiveCD-kami (w przypadku LiveCD nie jestem pewien czy to to samo miejsce i plik <_< bo oparte na innym distro)

No i wklej tutaj, to moze ktos zobaczy czy wszystko jest OK. Przydaloby sie tez obejrzec tablice routingu.

A coś poza przeglądarką działa np.yum?

Zobacz jak wygląda /etc/resolv.conf pod Fedorą i pod LiveCD-kami (w przypadku LiveCD nie jestem pewien czy to to samo miejsce i plik <_< bo oparte na innym distro)

No i wklej tutaj, to może ktoś zobaczy czy wszystko jest OK. Przydałoby się też obejrzeć tablicę routingu.

resollv.conf jest taki sam jak i w przypadku liveCD, zmiana konfiguracji na statyczna też nie pomogła,

nie działa nic co jest rózne od google.pl i strony mojego ISP, tablicę routingu wkleję wieczorem zarówno spod fc5 jak i suse i liveCd

################################################

!!!! problem rozwiązany okazało się, że jednak winny jest ISP, zadzwoniłem rano i się spytałem czy nie było żadnych zmian konfiguracyjnych i okazało się że jednak coś w sobotę zmianiali i jak widać teraz jest ok,

pytanie zasadniecze tylko co to było że i xp i suse i liveCd ubuntu sobie poradził a fc5 nie :), najważniejsze że działa

pozdrawiam serdecznie i dzięki za zainteresowanie

trial_user