lukas_gab Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 Czesc ! Korzystalem dlugo z ubuntu , a ze mi si e zwalalo .... to chcialem cos innego . Debian ma przestarzala arhitekture , a pld nie umialem zainstalowac 9 naprade nie idzie na moim kompie a w resurse cd nie moge skonfigurowac fstab ... ) ale nie o to chodzi . Wywnioskowalem , ze zainstaluje fedore core 3 bo akurat mam na plytce i sciagne auroxa 11 ale moze zostane przy fedorze jak rozwiaze problem . Mianowiicie na ubuntu pisalem sudo apt-get update/upgrade i w ciagu min sciagnelem wszystkie aktualki i zaiinstalowalem , Jak instalowalem pojedyncze programy to mig i jest a YUM ??? CO to za shit bez obrazy ? od godziny aktualizuje , i to jest tak ze dlugo szuka mirrora a jak znajdzie to sciaga pare kb i leci dalej ... jak przyspieszyc yuma ? Z instalacja programow nie jest lepiej ... w ogóle ciezko mysli .... Dodam ze mam lana przez radio 4mbit wiec nie powinno byc problemow ... Prosze o szybka odpowiedz jak dodac mu spida . Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 poczekaj na FC6 będzie niedługo - na dniach, yum nie jest wcale wolny, od tamtego czasu sporo poprawili... a prędkość działania systemu to w dużej częsci kwestia ustawien, czyli, np. wyłączenia niepotrzebnych usług (przyśpieszysz odpalanie sys.)... debian ma przestarzałą architekture? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 O ile dobrze zrozumialem Twoje dziwne pismo, to masz FC3 - troche leciwa, bo wlasnie wszyscy czekamy na FC6. Co do porównania z apt-get... hmm... wyglada na flamewar. Uzywalem kiedys (wlasnie pod FC3 chyba) apt-geta do aktualizacji i slimaczylo sie tragicznie. Yum faktycznie nie jest demonem szybkosci, ale dziala bez zarzutu - wystarczy zmienic metadata_expire. Ja do domyslnych 1800 dopisalem jedno zero na koncu. Poza tym wszystko zalezy od ilosci repozytoriów. Prosze o szybka odpowiedz jak dodac mu spidaA propos speedów - cos Ty jaral? Ja po kilku browarach pisze lepiej w kazdym ujeciu: ortografia, literówki, interpunkcja. Korzystaj ze slowników http://slowniki.pwn.pl [Edit]Jeszcze tylko link do zblizonego tematycznie watku http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=11884&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_gab Napisano Październik 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 Przepraszam , za moj post ale mialem malo czasu ;d Dokladnie kiedy bedzie ? I to bedzie wersja stabilna ? Co do debiana chodzi o to ze jest na i386 a pld na i686 . I z tego co wiem od wydania ostatniej wersji minelo troche ... Istnieje moze jakis poradnik co do configu fedory ? Mi ubintu uruchamial sie w ok 40 s razem z kde . Z fedora ok 2 min ... Ale z tego co wiem to teraz jest tak ze wiekszosc czasu to yum wyszukuje a potem w mniej niz sekunde sciaga pare kb i dalej .. czyli w f6 bedzie to przebiegalo sprawniej ? Czy moza powiekszyć repozytorium fedory ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
da_niel Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 yum ostatnio chodzi marnie bo,IHMO, laduja na serwery nowe paczki dla FC6 i serwery sa obciazone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 Wydanie FC6: Aktualny termin to 24.10, ale było przesunięcie z 7.10 Poradniki: Sporo... Polecam, na początek: http://faq.fedora.pl http://wiki.fedora.pl http://stanton-finley.net/fedora_core_5_in...notes.html#NTFS oraz wersja po polsku przetłumaczona przez Andrzeja Orkana http://home.elka.pw.edu.pl/~atokarsk/StantonFinleyPL.html Czas startu: Po wyłaczeniu zbędnych serwisów mam czas ok. 60sek + czas na uruchomienie Xfce 4.4 RC1 (z KDE to faktycznie może byc ok. 2 min. - ciężkie jest). 40 sek? Masz sprzęt U mnie zainstalowany "z boku" Ubuntu ma porównywalny czas z Fedorą, ale ja mam Duron 1050Mhz (w porywach), 640MB RAM. Powiększanie: mhm, ale ostrożnie - poczytaj (tu na forum - "Szukaj") o zagrożeniach płynących z korzystania ze wszelkich możliwych repo - można sobie nieźle nagrabić w systemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 19, 2006 Ale z tego co wiem to teraz jest tak ze wiekszosc czasu to yum wyszukuje a potem w mniej niz sekunde sciaga pare kb i dalej .. czyli w f6 bedzie to przebiegalo sprawniej ? Czy moza powiekszyc repozytorium fedory ? owszem, w fc6 yum bedzie w wersji 3.0, w którym predkosc dzialania zostala bardzo znaczaco poprawiona. aby przyspieszyc dzialanie korzysta z sqlite. co do powiekszenia repo to jest kilka dodatkowych repozytoriów które mozna dodac, tylko trzeba uwazac które sie dodaje zeby pózniej nie plakac ze sie system posypal. ogólnie te z fedory + livna dzialaja ok i zawieraja wiekszosc tego co potrzebuje. Ja u siebie jeszcze mam repo z kde, dag i freshrpms. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_gab Napisano Październik 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 Sluchajcie a w f3 jaka jest wersja ? a w f5 ? teraz wypalam i zaraz zainstaluje . I powiedzcie mi dlaczego fedora jest z moich wywiadow najpopularniejszym systemem ? No potem jest debian ale ciagle widze , ze te,aty o fedorze najbardziej oblegane , wszyscy siedza na fedorze ... sa osobne pakiety robione pod fedore ... na czym polega fenomen fedory ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 na czym polega fenomen fedory ?Ma najlepszych userów. Takich jak my Chociaż co do popularności to Distrowatch.com pokazuje niestety nieco inaczej. FC jest dopiero na 3. miejscu po Ubuntu i Siusiaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 Lepiej, zeby bylo mniej userow, ale lepszych przepraszam za brak polskich liter, ale pracuje na swiezym gentoo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Październik 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 wersja yuma: rpm -q yum dlaczego fedora jest popularna? jest: - funkcjonalna, - szybka, - łatwa w obsłudze, - posiada spore repozytoria, - często aktualizowane oprogramowanie, - SELinux i nne "nowinki" ma wczesniej niz inne distra, - dynamicznie się rozwija, - dobre wsparcie społeczności użytkownikow, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_gab Napisano Październik 21, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 21, 2006 Kurcze czy wam rownierz sie tak dlugo instaluje ? Wtyczka do ogadania filmikow w firefoxie instaluje sie ok juz godzine !!! WKleilbym to co sie teraz robi w konsoli ale nie wiem jak zaznaczac ... Podpowie ktoś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2006 nie wiem, moze mirrory masz obciazone- na fc6 ostatnio sa takie jaja z mirroami. w fc6 test 3 smiga jak szalony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi