Skocz do zawartości

Jak Często Wykonujesz Kopie Zapasowe Oraz Skan Antywirusowy?

piotr147

Jak często wykonujesz kopie zapasowe oraz skan antywirusowy?  

17 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak cz?sto wykonujesz kopie zapasowe oraz skan antywirusowy?

• systematycznie
      1
    • co 3 dni
      0
    • po co?
      7
    • jak co? zrobi? wa?nego
      8
    • sprawdzam wynik
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ja nie wykonuje ani kopi zapasowych ani skanów antywirusowych, bo po co :) Nie uważam żeby mi to było potrzebne. Jak system padni, to zawsze można nowy postawić, /home jest na osobnej partycji i to co mi potrzebne jest też na płytach. W przypadku awarii wolę się pomęczyć z odzyskiwaniem systemu innymi metodami niż z kopi zapasowej. Trzeba sobie utrudniać życie :)

Pozdrawiam

Najważniejsze moje dane to muzyka i zdjęcia, które są w katalogu /home na osobnej partycji. Wszystkie ważne pliki mam na płytach więc jak coś się stanie zawsze mogę zgrać na dysk jeszcze raz. Bez całej reszty można się obejść, naprawić lub jakoś odtworzyć. Chociaż może w przyszłości pomyślę nad jakimiś kopiami systemu i dancyh(pozostałej reszty)

Pozdrawiam

Gryhild

Co do metodyki to zgadzam się z Gryhildem.

Osobny /home to doskonale rozwiązuje problem stawiania systemu w razie awarii, ale kopie ważniejszych rzeczy takich jak np. fragmenty pracy licencjackiej, czy inne ważne dokumenty przerzucam na jakąś inną partycję - tak na wszelki wypadek. Chociaż to tez nie do końca dobry sposób, bo jak już padnie dysk to całkiem prawdopodobne że cały :P Najważniejsze rzeczy najlepiej zgrywać po każdej poważnej zmianie na pendrive'a lub jeśli ma się taką możliwość na swojego FTP-a.

Rasp, takie rzeczy jak fragmenty pracy licencjackiej/inż/mgr lepiej wrzucac na pena, albo jakaś płytke rw ;) chociaż zdarzało się, że i pen nie działał ;)

najwazniejsze dane (90% pracy semestralnej z historii- jedyna rzecz jaka jest teraz wazna :P ) trzymam:

1. Pendrive 1
  2. Pendrive2
  3. Ftp na serwerze uczelnianym kumpla
  4. na gim34 (scp)
  5. na /
  6. na C:\ (windows- tez kopia)
  7. CD-rw

takze bym musial miec duzego niefarta by stracic wszystko naraz ;)