Rasp Napisano Październik 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2006 Witam.. po wstępnej konfiguracji FC6 stwierdziłem że przydałoby się zobaczyć jak się sprawuje sytem po włączeniu magicznej komendy: System->Preferencje->Desktop Effects, wymagana do tego jest oczywiście akceleracja sprzętowa czyli trzeba zainstalować sterowniki do karty graficznej.. Pod dodaniu livny: rpm -ivh http://rpm.livna.org/livna-release-6.rpm próbowałem doinstalować kmod-nvidia: [root@localhost packages]# yum install kmod-nvidia Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories livna 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates 100% |=========================| 951 B 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package kmod-nvidia.i686 0:1.0.8776-1.2.6.18_1.2798.fc6 set to be installed --> Running transaction check --> Processing Dependency: kernel-i686 = 2.6.18-1.2798.fc6 for package: kmod-nvidia --> Processing Dependency: nvidia-kmod-common >= 1.0.8776 for package: kmod-nvidia --> Restarting Dependency Resolution with new changes. --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package kernel.i686 0:2.6.18-1.2798.fc6 set to be installed ---> Package xorg-x11-drv-nvidia.i386 0:1.0.8776-3.lvn6 set to be updated --> Running transaction check Dependencies Resolved ============================================================================= Package Arch Version Repository Size ============================================================================= Installing: kmod-nvidia i686 1.0.8776-1.2.6.18_1.2798.fc6 livna 1.6 M Installing for dependencies: kernel i686 2.6.18-1.2798.fc6 core 16 M xorg-x11-drv-nvidia i386 1.0.8776-3.lvn6 livna 4.0 M Transaction Summary ============================================================================= Install 3 Package(s) Update 0 Package(s) Remove 0 Package(s) Total download size: 21 M Is this ok [y/N]: y Downloading Packages: (1/1): kmod-nvidia-1.0.87 100% |=========================| 1.6 MB 01:24 http://rpm.livna.org/fedora/6/i386/kmod-nv...8.fc6.i686.rpm: [Errno -1] Package does not match intended download Trying other mirror. http://livna.cat.pdx.edu/fedora/6/i386/kmo...8.fc6.i686.rpm: [Errno 12] Timeout: <urlopen error timed out> Trying other mirror. http://wftp.tu-chemnitz.de/pub/linux/livna...8.fc6.i686.rpm: [Errno 9] Requested Range Not Satisfiable Trying other mirror. http://ftp-stud.fht-esslingen.de/pub/Mirro...8.fc6.i686.rpm: [Errno 9] Requested Range Not Satisfiable Trying other mirror. http://mirror.atrpms.net/livna/fedora/6/i3...8.fc6.i686.rpm: [Errno 14] HTTP Error 404: Date: Tue, 24 Oct 2006 22:21:52 GMT Server: Apache/2.2.2 (Fedora) Content-Length: 349 Connection: close Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1 Trying other mirror. ftp://mirrors.tummy.com/pub/rpm.livna.org...8.fc6.i686.rpm: [Errno 4] IOError: [Errno ftp error] (104, 'Po\xc5\x82\xc4\x85czenie zerwane przez drug\xc4\x85 stron\xc4\x99') Trying other mirror. Error Downloading Packages: kmod-nvidia - 1.0.8776-1.2.6.18_1.2798.fc6.i686: failure: kmod-nvidia-1.0.8776-1.2.6.18_1.2798.fc6.i686.rpm from livna: [Errno 256] No more mirrors to try. Dwie uwagi: 1) źle rozwija zależności.. ponieważ wciaga w nie kernela który jest już w systemie: 2) najważejsza jest chyba informacja: Package does not match intended download Zinterpretowałem to jako niezgodność paczki z tą która powinna się ściagnąć i zassałem ręcznie z kilku mirrorów livny tę paczkę, a następnie umieszczałem ją w katalogu: /var/cache/yum/livna/packages/ czyli w miejscu do którego yum ssa paczki.. zastępowałem tę paczkę która była wewnątrz ale kolejne próby spełzły na niczym.. ponieważ yum nadal chciał ją ściagać a każda próba się nie udawała.. Spróbowałem wiec local installa: [root@localhost packages]# yum localinstall kmod-nvidia-1.0.8776-1.2.6.18_1.2798.fc6.i686.rpm Loading "installonlyn" plugin Setting up Local Package Process Examining kmod-nvidia-1.0.8776-1.2.6.18_1.2798.fc6.i686.rpm: kmod-nvidia - 1.0.8776-1.2.6.18_1.2798.fc6.i686 Marking kmod-nvidia-1.0.8776-1.2.6.18_1.2798.fc6.i686.rpm to be installed Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package kmod-nvidia.i686 0:1.0.8776-1.2.6.18_1.2798.fc6 set to be installed --> Running transaction check --> Processing Dependency: kernel-i686 = 2.6.18-1.2798.fc6 for package: kmod-nvidia --> Processing Dependency: nvidia-kmod-common >= 1.0.8776 for package: kmod-nvidia --> Restarting Dependency Resolution with new changes. --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package kernel.i686 0:2.6.18-1.2798.fc6 set to be installed ---> Package xorg-x11-drv-nvidia.i386 0:1.0.8776-3.lvn6 set to be updated --> Running transaction check Dependencies Resolved ============================================================================= Package Arch Version Repository Size ============================================================================= Installing: kmod-nvidia i686 1.0.8776-1.2.6.18_1.2798.fc6 kmod-nvidia-1.0.8776-1.2.6.18_1.2798.fc6.i686.rpm 4.9 M Installing for dependencies: kernel i686 2.6.18-1.2798.fc6 core 16 M xorg-x11-drv-nvidia i386 1.0.8776-3.lvn6 livna 4.0 M Transaction Summary ============================================================================= Install 3 Package(s) Update 0 Package(s) Remove 0 Package(s) Total download size: 25 M Is this ok [y/N]: y Downloading Packages: warning: rpmts_HdrFromFdno: Header V3 DSA signature: NOKEY, key ID 4f2a6fd2 Importing GPG key 0x4F2A6FD2 "Fedora Project <[email protected]>" Is this ok [y/N]: y Importing GPG key 0xDB42A60E "Red Hat, Inc <[email protected]>" Is this ok [y/N]: y Running Transaction Test Finished Transaction Test Transaction Check Error: package kernel-2.6.18-1.2798.fc6 is already installed file /boot/System.map-2.6.18-1.2798.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2798.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2798.fc6 file /boot/config-2.6.18-1.2798.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2798.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2798.fc6 file /boot/symvers-2.6.18-1.2798.fc6.gz from install of kernel-2.6.18-1.2798.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2798.fc6 file /boot/vmlinuz-2.6.18-1.2798.fc6 from install of kernel-2.6.18-1.2798.fc6 conflicts with file from package kernel-2.6.18-1.2798.fc6 Rzuca się niestety o to że kernel już jest zainstalowany.. Czy ktoś ma jakikolwiek pomysł co z tym fantem zrobić.. prawdopodobnie wystarczy poczekać, ale jeśli ktoś ma pomysł jak zainstalować to niech da znać.. Z góry dzięki Rasp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Witam A próbowałeś rpm -ivh ? Możesz spróbować na siłę to zinstalować, jest taka flaga ale raczej jest to niezalecane. Możliwe że ta paczka jest uszkodzona lub coś z nią nie tak :-) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Październik 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Witam A próbowałeś rpm -ivh ? Możesz spróbować na siłę to zinstalować, jest taka flaga ale raczej jest to niezalecane. Możliwe że ta paczka jest uszkodzona lub coś z nią nie tak :-) Pozdrawiam wolę poczekać... wiem że mógłbym to zrobić z flagą force.. ale to chyba nie najlepszy pomysł.. poza tym i tak pewnie to nie przejdzie bo będzie się niezrozumiale rzucał o tego kernela.. Dzięki za reply Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 @Rasp: Z tego co widzę, yum i tak stara się zainstalować Ci drivery z serii 8 - Dla XGL'a to by wystarczyło, ale AIGLX chce stery z serii 9. Więc nawet gdyby Ci się udało to zainstalować to AIGLX i tak by nie działał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 mi to bardziej wygląda jak byś miał coś popierniczone z bazą rpmów skoro chce ci instalować na siłę drugi raz tego samego kernela. Bo raczej w błędy przy paczkowaniu kmoda raczej nie wierzę, choć nie można wykluczać niczego hehe. spróbuj jeszcze yum clean metadata rm -f /var/lib/rpm/__db.* i wtedy spróbuj zainstalować, choć ja zachęcam instalować xorg-x11-drv-nvidia. Nie wiem jak na nvidii, ale na sterowniku do ati z mesy dla większości radeonów 3D działa bez problemów (może tylko wydajność jest ntrochę mniejsza, ale ważne że działa i nie ma z nim problemów że X-y nie wstają czy coś) direct rendering: Yes OpenGL vendor string: Tungsten Graphics, Inc. OpenGL renderer string: Mesa DRI R300 20060815 AGP 4x x86/MMX+/3DNow!+ TCL OpenGL version string: 1.3 Mesa 6.5.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość sabby7890 Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Hmm... ja zawsze instalowałem te ze strony NVIDII i działało Na FC6 z Aiglx działa bez problemów Wystarczy wstawić pusty plik config.h do katalogu /usr/src/kernels/[twój kernel]/include/linux/ i można kompilować bez problemów. Najnowszy sterownik BETA można pobrać ze strony Nvidia 9626 Słyszałem opinie, że najlepiej instalować z paczek, jednak ten sposób mi działa i nie sprawia żadnych problemów (mam działającą Fedorę 6 z Aiglx). Pozdrawiam Tomek Sałaciński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mayans Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 [root@localhost raven1]# yum install kmod-nvidia Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package kmod-nvidia.i686 0:1.0.8776-1.2.6.18_1.2798.fc6 set to be installed --> Running transaction check --> Processing Dependency: kernel-i686 = 2.6.18-1.2798.fc6 for package: kmod-nvidia --> Processing Dependency: nvidia-kmod-common >= 1.0.8776 for package: kmod-nvidia --> Restarting Dependency Resolution with new changes. --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Downloading header for kernel to pack into transaction set. ftp://ftp.wsisiz.edu.pl/pub/linux/fedora/...8.fc6.i686.rpm: [Errno 4] IOError: [Errno ftp error] 421 There are too many connected users, please try later. Trying other mirror. ftp://ftp.wsisiz.edu.pl/pub/linux/fedora/...8.fc6.i686.rpm: [Errno 4] IOError: [Errno ftp error] 421 There are too many connected users, please try later. Trying other mirror. Error: failure: Fedora/RPMS/kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm from core: [Errno 256] No more mirrors to try. Jak to rozwiazac siedze nad tym i nie umiem nic wymyslic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Do wiadomości zainteresowanych tematem sterowników 9x: Są we freshrpms wersja najnowsza - 9626. Miłego AIGLX'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Hmm... ja zawsze instalowalem te ze strony NVIDII i dzialalo o binarkach nvidii i ati bylo duzo razy pisane na forum, wiec nie ma sensu powtarzac Na FC6 z Aiglx dziala bez problemów Wystarczy wstawic pusty plik config.h do katalogu /usr/src/kernels/[twój kernel]/include/linux/ i mozna kompilowac bez problemów. Najnowszy sterownik BETA mozna pobrac ze strony Nvidia 9626 wlasnie te stery zostaly specjalnie wypuszczone aby nie robily problemów AIGLX, choc na razie jak nazwa sama mówi to wersja beta, wszystkie wczesniejsze wersje z AIGLX nie wspólpracuja. Slyszalem opinie, ze najlepiej instalowac z paczek, jednak ten sposób mi dziala i nie sprawia zadnych problemów (mam dzialajaca Fedore 6 z Aiglx). Pozdrawiam Tomek Salacinski dzialac dziala, ale syfi w systemie strasznie. I nie zdziwilbym sie jak bedziesz mial jakies zwiechy X-ów od czasu do czasu. A dodatkowo przy kazdym nowym kernelu bedziesz sobie musial przebudowywac sam paczke. No ale jak ktos lubi sobie komplikowac zycie... tak by wystarczyla tylko jedna komenda yumem Jak to rozwiazac siedze nad tym i nie umiem nic wymyslic nic odkrywczego tu nie wymyslisz - czekaj az mirror wstanie albo uzyj innego mirrora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Październik 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Do wiadomosci zainteresowanych tematem sterowników 9x: Sa we freshrpms wersja najnowsza - 9626. Milego AIGLX'a Dzieki Coppertop jak zawsze jestes bardzo pomocny.. Piwo dla Ciebie przy najblizszej okazji EDIT: Przyjzalem sie tej paczce i troche sie waham: INSTALLING THIS PACKAGE WILL TAINT YOUR KERNEL, SO PLEASE DO NOT REPORT *ANY* BUGS BEFORE YOU UNINSTALL THE PACKAGE AND REBOOT THE SYSTEM. Jesli jest ktos kto bezbolesnie zainstalowal standardowy kmod-nvidia to niech sie wypowie. Pozdrawiam Rasp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Październik 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 25, 2006 Przyjzalem sie tej paczce i troche sie waham: (...) Jesli jest ktos kto bezbolesnie zainstalowal standardowy kmod-nvidia to niech sie wypowie. Tia, tez widzialem ten tekst. Ale przeciez kazdy kmod nvidii w zasadzie "skaza" kernel, wiec imho nie ma sie czym przejmowac Ale jesli sie wahasz to nie instaluj. Jak ja zainstaluje FC6 to yumuje w ciemno - a co mi tam Ale pewnie nie zrobie tego przed weekendem... Dzieki Coppertop jak zawsze jestes bardzo pomocny.. Piwo dla Ciebie przy najblizszej okazji smile.gif Heh, dzieki za dobre slowo Jakos ostatnio jestem wyjatkowo pomocny swoja droga Nawet wyszla z tego fajna akcja na kanale #crystalspace i to akurat zwiazana z piwem A... wrzuce loga, co mi tam Ostatnio malo gadam na forum to teraz walne duzego offtopa hahaha OFFTOPIC! <Coppertop101> _Almos, try setting Property Classes -> section pcdefaultcamera -> modename: thirdperson <_Almos> Coppertop101: ok... (...) <_Almos> Coppertop101: Indeed, how foolish was I... I am grateful. <Coppertop101> _Almos, hehehe doo itashimashite (It's "no problem" in japanese ) <Coppertop101> _Almos, I'm just happy to be helpful <_Almos> Coppertop101: I know this feeling. And thou shalt know my gratefulness, for I will point you to an online first-person shooter I've just located thanks to Abandonia reloaded... <_Almos> ... the shooter is free, of course ... <_Almos> Coppertop101: http://red.planetarena.org/ <Coppertop101> hehehe, thanx ;D <Coppertop101> I'd preffer a beer, but an FPS is cool too ;D <_Almos> Coppertop101: Taste of beer does noth compare to the satisfaction one feels listening to wailing of the fallen enemies and weeping of their women Koniec offtopa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Witam wszystkich FEDOROWCW!! Mam FC6 i386, intel 945, nvidia 7600gt,intel P4 524. fedora po zassaniu i wypaleniu oraz zainstalowaniu - bez problemów. po wstępnym skonfigurowaniu "X" wchodzę do konsoli i instaluję z LIVNY stery 8776 - na koniec instalacji sterów - błąd "not syncing: fatal exception in interrupt" "nv_setup_entries+0x2b/0x9b nvidia........." błąd nvidia. robię restart - i koniec - kernel panic - nawet nie zgłasza się konsola - nic nie można zrobić. przy starcie systemu wyświetla jeszcze : "(3)BUG: soft lockup detected on CPU#0! Nadnieniam, iż FC5 chodziła bezbłędnie. Proszę o porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Październik 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Udało mi się rozwiązać problem, korzystając z tego posta od uosia.. Próba ściągnięcia kmod-nvidia kończyła się wciągnięciem do zależności kernela... jak się okazało w systemie był kernel architektury i586 (ale pewny nie jestem).. Przeszedłem więc do katalogu do którego ściągnął się kernel (ten z zależności instalacji kmod-nvidia): cd /var/cache/yum/core/packages/ i wykonałem: rpm -Uvh --replacefiles --replacepkgs kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm zastępując kernel z systemu tym ściągniętym.. Dla pewności zrestartowałem system (żeby sprawdzić czy wstanie) i zainstalowałem już bez problemów kmod-nvidia... Jak się jednak okazało co zresztą pisał już Coppertop te stery nie wystarczą do włączenia aiglx dlatego trzeba sięgnąć po te z freshrpm's.. po wstępnym skonfigurowaniu "X" wchodzę do konsoli i instaluję z LIVNY stery 8776 - na koniec instalacji sterów - błąd... Proszę o porady. Pisząc że zainstalowałeś stery 8776.. nie masz chyba na myśli że zainstalowałeś kmod-nvidia-1.0.8776-1.2.6.18_1.2200.fc5.i686.rpm? Jeśli tak to chciałem poinformować że są to stery z repozytorium livna dla FC5 nie FC6.. miałeś źle skofigurowanego yuma. Pozdrawiam Rasp.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 Witam ponownie!!! aż taki "jeleń" to nie jestem - jeśli instaluję FC6 to repo z FC6. ale rowiązałem problem - FC6 i nvidia. jak wcześniej napisałeś - (_żeczywiście_ → rzeczywiście) ORT zainstalował sie kernel ....i586 - zainstalować nie dał się .i686, więc na żywca odinstalowałem (w KDE) kernel i dewel, a następnie zainstalowałem kernel .i686 + devel. wszedłem do konsoli - instalacja nvidii z freshrpms i wszystko działa - akceleracja jest. dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veronx Napisano Październik 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2006 WItam , nie chce zakladac nowego tematu bo mam problem podobny do tych ktore opisane sa powyzej ... a mianowicie , najpierw zainstalowalem sterowniki domyslne ktore byly w yum'ie , lecz desktop effects nie dzialaly ... odinstalowalem je , wszedlem na freshrpms , zainstalowalem sterowniki stamtad , zrobilem restart x'ow , najpierw wyskoczylo ze x nie moze wstac , pozniej jakas autokonfiguracja pomogla i x'y sie pozbieraly , sterowniki z freshrpm's zainstalowane lecz mimo to desktop effects nadal nie dzialaja ... jesli mozecie opiszcie dla laika co trzeba zrobic pokolei , dodam ze szukalem ale nie znalazlem rozwiazania ktore mi pomaga ... niektore sprawy sa naprawde zawiklanie napisane... p.s przepraszam ale cos mi polskie znaki nie dzialaja... pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi