razor Napisano Październik 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 Parchaty beryl Jak dla mnie troche za bardzo wypasiony, wiec wylaczylem i znów nie mam dekoracji okien f*ck Wie ktos jak je wlaczyc ? EDIT... UFFF znowu jednak sie pobawilem i dziala oczywiscie nie wiem dlaczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 beryl żeby wystartował uruchamiasz komędą beryl-manager i będziesz miał jego ikonę w traju ( Obszar powiadamiania ) , wybierasz Select Window Manager i zmieniasz na Metacity ( Gnome Window Manager ) , albo na KWin ( KDE Window Manager ) lub Beryl włanczasz z powrotem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Październik 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 No tak tylko Metacity ( Gnome Window Manager ) to nie jest compiz I nie ma żadnych wodotrysków jak się to włączy ... Jest też do wyboru compiz, ale on w moim wypadku przy włączaniu właśnie przez beryla nie wyświetal dekoracji okien . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 u mnie to samo, nie zaglebialem sie ale znowu chodzi pewnie o gnome-window-decorator. jak ktos ma czas niech bledy zglasza na bugzille redhata ( wpisac do szukarki beryl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Październik 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 beryl nie korzysta z gnome-window-decorator , ma swojego Emerald beryl nie korzysta z gconf, tylko ma swój plik konfiguracyjny więc żeby mieć AIXGL/BERYL na kartach nvidii , instalujecie sterowniki z serii 9XXX , konfiguracja xorg.conf taka jak podał wcześniej uosiu aby beryl startował razem z systemem automatycznie na Gnome System -> Preferencje -> Więcej preferencji -> Sesje -> Programy startowe dodajemy beryl-manager oraz emerald i nic więcej się nie robi ###edit### dla scisłości , compiz usunąłem całkowicie z fedory , na samym początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturek Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 jak ktoś chce testować BERYL, to jest repozytorium dla fedory 6 /etc/yum.repos.d/beryl.repo [beryl] name=Beryl for Fedora Core $releasever - $basearch baseurl=http://wilsonet.com/packages/beryl/fc$releasever-$basearch/ enabled=1 gpgcheck=0 Instalujemy yum install beryl-core beryl-manager beryl-plugins beryl-settings emerald emerald-themes ### edit #### W /etc/X11/xorg.conf dopisujemy W sekcji "Module" Load "extmod" W sekcji "Device" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" dodajemy taką sekcję na końcu pliku: Section "Extensions" Option "Composite" EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 W poniższym linku jest opis dla kart Ati. Opis po angielsku http://forums.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=121119 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris72 Napisano Listopad 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2006 Witam. Moze ktos podpowie co zrobić z takim fantem. Zainstalowalem kmod-nvidia-xen z livna-testing (mam jadro XEN), zrobilem wszystkie wpisy w xorg zgodnie z instrukcjami, dawalem polecenia rmmod nvidia, modprobe i dalej nie wstaja X-y. Fedorka startuje odpala nawet graficzny interfejs przy uruchamianiu, ale w momencie gdy ma sie odpalic okno logowania, to tylko czarny ekran i koniec, nic nie da sie zrobic. Po tym wszystkim podmienialem xorga.conf na stary z sterem nv ale przy kazdym uruchamianiu i tak system sam mi go zamienial na tego nowego i czarny ekran. Dopiero odinstalowanie kmod-nvidia-xen pozwolilo wrocic do starego xorg.conf. I jeszcze jedno czy jest jakis inny sposob ratowania sie gdy mam ten czarny ekran niz szybki restart i odpalanie plyty rescue, bym mogl cos zmieniac w systemie?Czy nie powinna fedorka jak nie odpali X-ow wejsc w tryb consoli? Za jakiekolwiek dobre rady z gory dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2006 ... I jeszcze jedno czy jest jakis inny sposob ratowania sie gdy mam ten czarny ekran... Alt - Ctrl - F1...F6 Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris72 Napisano Listopad 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2006 No wlasnie w tym problem - nie reagowala fedorka na to, w zasadzie na nic nie reagowala tylko na szybki restart z guzika i plyta rescue. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2006 Zainstalowalem kmod-nvidia-xen z livna-testing (mam jadro XEN) http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=60125 Poza tym co ten post robi w tym temacie? On nie ma nic wspólnego z AIGLX i tylko zaśmieca wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chris72 Napisano Listopad 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 7, 2006 No sorki, ale aby odpalic compiza Aixgl to trzeba zaczac od instalacji Nvidi, a jak mam to zrobic skoro xorg mi nie odpala? Jezeli jednak dalej nie w temacie noo to sorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Listopad 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2006 No sorki, ale aby odpalic compiza Aixgl to trzeba zaczac od instalacji Nvidi, Żeby odpalic compiza to trzeba też zainstalowac Linuksa. Według Twojej logiki to ten post idealnie nadaje się do działu Instalacja systemu ;-) [1] To nie jest problem ze skonfigurowaniem compiza czy zmianą opcji sterowników -- Tobie całkowicie nie działają sterowniki, a to jest spora różnica. [1] Żeby było śmieszniej, to wiele osób tak robi. Zwykle piszą "Przed chwilą zainstalowałem system i coś tam coś tam..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Listopad 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 8, 2006 Dzisiaj nowe sterowniki się pojawiły na repo livny zwykłym (nie testing). Teraz można się pobawić tym cudeńkiem, o którym tak głośno od pewnego czasu (AIGLX) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszko Napisano Listopad 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2006 no kurcze... w sumie... fiu! fiu! fiu! Fajne - odpalilem od razu desktop-effects, ale fedorke mam juz po kilku aktualizacjach. Mam tez gf 6600... Na razie zauwazylem fajne "obracanie" pulpitu przy przelaczaniu tychze, oraz "skakanie" okienek. Jakie jeszcze "fajne" efekty sa i gdzie mozna je ew. zalaczyc/zobaczyc - pytam w odniesieniu do srodowiska KDE. A moze przejsc na GNOME? BTW: Gdzie i jak sterowac ustawieniami tych efektów? Np. przenikaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi