dzikiws Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 jak w tytule - bardzo często nie uruchamia się serwer dźwięku - brak sterownika ca0106. raz na dziesięć razy dźwięk się uruchamia - wiem, że z tą kartą są problemy, na fc5 teź tak samo działa, obecnie mam fc6 i386. może ktoś spotkał się z jakimś rozwiązaniem. muszę jeszcze dodać, że mam kamerę internetową i po jej wyjęciu dźwięk się uruchamia, bzdurą jest wyjmować przewód od kamery z usb - aby był dźwięk w linux-ie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Październik 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 29, 2006 przykro mi, że nikt nie odpowiedział znalazłem odpowiedź na niedziałającą kartę SB Audigy LS: w pliku /usr/modprobe.conf trzeba wpisać w liniach zaczynających od "options" przed słowem "index" dopisać "enable=1" linie powinna wyglądać tak: alias snd-card-0 snd-ca0106 options snd-card-0 enable=1 index=0 options snd-ca0106 enable=1 index=0 przy takim wpisie dzwięk uruchamia się za każdym razem. problem wynikał też z używania jednocześnie kamery internetowej. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Listopad 6, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 przykro mi, że nikt nie odpowiedział znalazłem odpowiedź na niedziałającą kartę SB Audigy LS: w pliku /usr/modprobe.conf trzeba wpisać w liniach zaczynających od "options" przed słowem "index" dopisać "enable=1" linie powinna wyglądać tak: alias snd-card-0 snd-ca0106 options snd-card-0 enable=1 index=0 options snd-ca0106 enable=1 index=0 przy takim wpisie dzwięk uruchamia się za każdym razem. problem wynikał też z używania jednocześnie kamery internetowej. Pozdrawiam. no i po kilku dniach jest to samo - dźwięk uruchamia się jeden raz na dziesięć uruchomień - czyli to samo co bez podanego wpisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Listopad 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 6, 2006 Też mam ca0106 i działa Może sprubój mojego modprobe.conf ? alias snd-card-0 snd-ca0106 options snd-card-0 index=0 options snd-ca0106 index=0 remove snd-ca0106 { /usr/sbin/alsactl store 0 >/dev/null 2>&1 || :; }; /sbin/modprobe -r --ignore-remove snd-ca0106 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekkr Napisano Styczeń 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2007 Witam ja mam ten sam sterownik i karte SB Audigy SE i tez mam problem. Mam takie samo modprobe jak razor i mi nie dzialal dzwiek to sie bawilem alsamixerem i w koncu udalo mi sie odpalic dzwiek. Wyciszylem w alsamixer IEC958 a wszystkie ktore mialem analog C F itd na 80 % i dzwiek slysze niestety tylko z 2 glosnikow frontowych nie wiem czemu takl sie dzieje. Ma ktos jakies sugestie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Styczeń 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2007 Witam ja mam ten sam sterownik i karte SB Audigy SE i tez mam problem. Mam takie samo modprobe jak razor i mi nie dzialal dzwiek to sie bawilem alsamixerem i w koncu udalo mi sie odpalic dzwiek. Wyciszylem w alsamixer IEC958 a wszystkie ktore mialem analog C F itd na 80 % i dzwiek slysze niestety tylko z 2 glosnikow frontowych nie wiem czemu takl sie dzieje. Ma ktos jakies sugestie?? Domyślam się ze masz głośniki 5.1 ... Aby uzyskać dźwięk we wszystkich głośnikach musisz a katalogu domowym stworzyć plik .asoundrc i wpisać do niego: pcm.!default { type plug slave.pcm "dmix" slave.pcm "surround51" slave.channels 6 route_policy duplicate } W aplikacjach wyjście dźwięku ustawiaj na alsa default. Oczywiście w mixerze kanały analog center, rear, front nie mogą być wyciszone. Najlepiej ustaw na 80%. Reszta kanałów może być powyciszana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Styczeń 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 Jak napisałem w innym poście - na razie uciekłem z FC6 - zainstalowałem OpenSUSE 10.2 - dźwięk działa bezbłędnie i za każdym razem po uruchomieniu, to samo tyczy się HD Audio Intela - na suse 10.2 działa bezbłędnie, w systemie 5.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Luty 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2007 Domyślam się ze masz głośniki 5.1 ... Aby uzyskać dźwięk we wszystkich głośnikach musisz a katalogu domowym stworzyć plik .asoundrc i wpisać do niego: pcm.!default { type plug slave.pcm "dmix" slave.pcm "surround51" slave.channels 6 route_policy duplicate } W aplikacjach wyjście dźwięku ustawiaj na alsa default. Oczywiście w mixerze kanały analog center, rear, front nie mogą być wyciszone. Najlepiej ustaw na 80%. Reszta kanałów może być powyciszana. i to jest odpowiedź na pytanie jak uruchomić 5.1 proponuję wrzucić to do jakiegoś poradnika dla początkujących. dzięki i pozdrawiam - multics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi