Gość PhockouS Napisano Październik 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 dokladnie chodzi mi o ekran na ktorym pisze "ladowanie sieci itp" jest on w dziwnej rozdzielczosci , przy dziwnym odswiezaniu ( sprawa ma sie podobnie do login screenu - miejsca gdzie wpisujemy haslo i login ) . czy da sie to jakos zmienic ? standartowo po instalacji sam system byl w takiej samej rozdzielczosci , ale udalo mi sie to zmienic poprzez dodanie w konfiguracji pulpitu swoich ustawien . chcialbym zmienic rozdzielczosc i odswiezanie ekranu na tamtych ekranach gdyz irytuje mnie to ( fc5 miala ok ) , oraz boje sie o monitor , gdyz moze tego nie wytrzymac , to jest rozdzielczosc 1600*xxx . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Październik 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 edytuj /etc/X11/xorg.conf- wywal nieuzywane rozdzielczosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PhockouS Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 no wlasnie w tym problem , gdyz moj xorg w Fc6 jest dziwnie ubogi - # Xorg configuration created by pyxf86config Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "radeon" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Moze da sie jakos "wykryc" sprzet ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection Najnowsze Xorg-i tak mają Ja w tym miejscu po staremu dopisałem, przed EndSubSectionModes "1152x864_75" bo takiej nietypowej rozdzielczości używam, a więcej niż 75Hz (czy kHz? ) mój monitor nie wyciągnie. I jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PhockouS Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 czy mozesz po krotce wspomoc Mnie w tym ? tam bodajze trzeba Tab'em odbic , hm nie zabardzo wiem jak edytowac xorg , tzn . bardziej sie boje :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Ja osobiście nie przepadam za RHGB (bootsplash). Możesz go wyłączyć edytując plik /boot/grub/menu.lst . W linijce dotyczącej twojego jądra masz frazę "rhgb" i gdy ją wywalisz, system uruchomi się bez tego graficznego programu ;-) (X'sy włączą się w momencie uruchomienia managera logowania). Jeszcze trzeba wpisać grub-install /dev/hdX gdzie X to litera dysku (a,b itp). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PhockouS Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Ok , problem rozwiazany :-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mavik Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Podziel się z innymi rozwiązaniem problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drigeroc Napisano Luty 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 27, 2007 Ja osobiście nie przepadam za RHGB (bootsplash). Możesz go wyłączyć edytując plik /boot/grub/menu.lst . W linijce dotyczącej twojego jądra masz frazę "rhgb" i gdy ją wywalisz, system uruchomi się bez tego graficznego programu;-) (X'sy włączą się w momencie uruchomienia managera logowania). Jeszcze trzeba wpisać grub-install /dev/hdX gdzie X to litera dysku (a,b itp). Jest jakiś inny sposób oprócz tego wyżej zacytowanego ? Bo mam ten sam problem i nic nie zmienia dodanie do Xorg.conf linii Modes "1152x864_75" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 Jest jakiś inny sposób oprócz tego wyżej zacytowanego ? Bo mam ten sam problem i nic nie zmienia dodanie do Xorg.conf linii [...]Tzn. chcesz zachować ten ekran rhgb? Na początek pokaż jak wyglada teraz Twój xorg.conf (tylko wklej w znacznikach 'codebox', pls) i napisz jakie są parametry monitora (max częstotliwości, rozdzielczość, LCD czy CRT itp). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suryx Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 Najnowsze Xorg-i tak maja Ja w tym miejscu po staremu dopisalem, przed EndSubSectionModes "1152x864_75" bo takiej nietypowej rozdzielczosci uzywam, a wiecej niz 75Hz (czy kHz? ) mój monitor nie wyciagnie. I jest OK. u mnie ma aktualnie 50 hz 1024x800 max 60 hz taki mam stary monitor :] i czy mozna zwiekszyc specjalnie .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drigeroc Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 Mój xorg.conf: # Xorg configuration created by pyxf86config Section "ServerLayout" Identifier "Default Layout" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "radeon" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Informacje o monitorze: Typ 17" Max. rozdzielczość 1280 x 1024 60Hz Częstotliwość odświeżania: * pozioma 30 - 71 KHz * pionowa 50 - 160 Hz Dopisywałem do pliku xorg.conf coś w rodzaju: Modes "1024x768" "800x600" lub Modes "1024x768_60" ale to nic nie zmieniło. Obecnie podczas uruchamiania FC6, oraz w miejscu gdzie sie loguje do systemu, mam rozdzielczość maksymalną jaką może wyświetlić monitor. Chciałbym to zmienić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2007 Tak graficznie Menu -> System -> Ustawienia Systemowe -> Ekran Tam wybierasz 1024x768 i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suryx Napisano Marzec 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2007 i tam lepiej .. Start ->System->Nvidia Display Setting jezeli masz nvidia geforce.. lub Ati Display Setting jezeli masz Ati ...to sa wiele funckjonalnosc lepszy niz Ekran to Menu -> System -> Ustawienia Systemowe -> Ekran Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drigeroc Napisano Marzec 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 3, 2007 Trochę pokombinowałem i udało się, już wszystko działa tak jak trzeba. Dodam jeszcze, że aby rozwiązać ten problem wystarczyło dopisać do xorg.conf linijkę Modes "1024x768" po Depth 24. I w takie właśnie rozdzielczości mam teraz ekran bootowania i miejsce gdzie się loguję. Jest tylko jeszcze jedna sprawa o którą chciałbym zapytać, chodzi mi o zachowanie monitora podczas przełączania się z ekranu uruchamiania systemu(miejsce gdzie ładuje się pasek :] ) do ekranu logowania. U mnie wygasa on na chwilę i zaczyna wydawać "dziwne odgłosy" ( coś w rodzaju próbkowania rozdzielczości z windows podczas instalacji systemu). Chodzi mi o to czy jest to normalne i czy wy też tak macie ? PS. Chciałbym się jeszcze zapytać o instrukcje które podali suryx i adios. Jak dla mnie to one zmienią mi rozdzielczość pulpitu, a nie jak chciałem ekranu logowania. Dobrze myślę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi