DAREK WL. Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Mam taka prosbe; jaki program mozecie mi polecic do poprawy zdjecia wykonanego komórka w rozdzielczosci 288 pikseli. Gdy tyaki zdjecie skopiuje sie z komórki na kompa i wyswietli na monitorze dopiero wtedy widac jak bardzo jest liche.Widac ze dzjecie sklada sie z małej ilosci duzych punktów. Jakimprogramem mozna w sposób sztuczny poprawic rozdzielczosc do 1024 pikseli. Przegladałem np opcje dostepne w Gimpie i nie znalazłem tam opcji poprawienia jakosci poprzez zwiekszenie rozdzielczosci. Prosze o porade; jakim programem m,oge poprawic słabe zdjecia z mej komórki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 takie rzeczy to robia tylko na filmach jesli chcesz powiekszyc obraz, to bedzeiesz musial powstawiac troche pikseli -> mówiac po polsku -> jesli masz obraz 20x20 pikseli, a chesz miec 40x40, to bedziesz musial co drugi piksel interpolowac... w ten sposób nie wycisniesz wiekszej ilosci informacji z obrazu niz jest w nim zawarte... a pojecie "zwiekszenie rozdzielczosci" to istnieje chyba tylko w kontekscie -> wez jakis normalny aparat cyfrowy i zrób porzadna fote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 31, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 takie rzeczy to robią tylko na filmach Sorry za off topic, ale jakoś nie mogę się powstrzymać Takie rzeczy to tylko w Erze broda ma rację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
massakra Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 Czytalem jakis czas temu zagraniczny artykul o "inteligentym" skalowaniu obrazu w gore. Bylem mocno zdziwiony bo efekt byl serio widoczny. Obraz byl wyraznie ostrzejszy. Nie wiem czy to nie byly moze jakies pluginy do photo shopa. Szukalem przed chwila ale nie moglem go wyszukac na google. :/ Kilka lat temu Philips wprowadzil do swoich tv technologie pixel plus (zwiekszanie rozdzielczosci), ktora byla dosyc pozytywnie oceniana (jeszcze za czasow tv crt). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 Czytalem jakis czas temu zagraniczny artykul o "inteligentym" skalowaniu obrazu w gore. Moze chodzilo o PhotoZoom? "Normalne" zdjecia, z porzadnego aparatu da sie z jego pomoca nieco powiekszyc z niewielka (ale jednak!) utrata jakosci. Problem w tym, ze DAREK WL. chce powiekszyc niemal 4-krotnie zdjecie wykonane kiepskim aparatem. Optyka w komórkach - delikatnie mówiac - nie nalezy do najlepszych a i matryca zalosna [Edit]Ten PhotoZoom to oczywiscie (i niestety ) pod winde, ale massakra zaczal o PS, to i mnie w te strone zarzucilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
broda Napisano Listopad 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2006 jakość skalowania to oczywiście kwestia algorytmów... mysle, że najlepszy efekt będzie można uzyskać wykonując serie różnych przekształceń... jakieś powiększenie, do tego wostrzenie... albo jeszcze wyszukanie krawędzi i połączenie w określony sposób tych obrazów... ale ja się już na tym nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi