Skocz do zawartości

Po Instalacji Fc2 Windows Mi Nie Startuje.

AlienJR

Rekomendowane odpowiedzi

do tego systemu chyba trzeba miec iq ze 160 :/  albo cierpliwosc szachisty

Przesadzasz...

no coz bede musial zgrac wszytskie dokumenty mojego kumpla matki na moj dysk i pousuwac wsyzstkie partycje i poformatowac to wszystko, zainstalowac windowsa i byc ciagle lame ! ;(

Ygh? Zmarnować kilka(naście) godzin czasu skoro sprawę można rozwiązać w 5, no góra 8 minut?

Dobra, pisałem na ten temat już kilka razy na forum, ale niech Ci będzie...

1. Odpal jakiegoś Linuksa LiveCD na kernelu 2.4 (może być FC1 w trybie rescue). Po zalogowaniu wpisz:

[y4kk0@X y4kk0]$ cat /proc/ide/hda/geometry
physical     16383/16/63
logical      65535/16/63
[y4kk0@X y4kk0]$

Najważniejsza jest liczba środkowa - liczba głowic. Będziesz miał albo 255, albo 240. To powyżej jest spisane spod FC2, więc jest trochę inne ;-)

Cały problem, który Was dotknął, jest spowodowany tym, że jądra z serii 2.6 czytają geometrię dysku prosto z dysku (prawidłowe działanie), a nie z BIOSu (jak kernele 2.4 i Windowsy). Podczas instalacji zmieniły się wartość CHS w tablicy partycji i dlatego Win2k/XP nie startuje (po kiego wała mu to potrzebne skoro ma poprawne wartości LBA?). W FC3test2 program partycjonujący (parted) powinien już nie robić takich niespodzianek ;-)

2. Wchodzisz do BIOSa i w opcjach danego dysku wybierasz inny tryb dostępu:

- jeśli wcześniej odczytałeś liczbę 255 to ustawiasz tryb LBA

- gdy było 240 - tryb LARGE

Oczywiście geometrię dysku można odczytać bezpośrednio z BIOSu, ale wiele osób odczytywało błędne dane, więc zmieniłem teraz trochę tryb postępowania mellow.gif

Wielu osobom po tym zabiegu ich ukochany Windows już startował normalnie ;-) Gorzej jest, jeśli nie można zmienić trybu dostępu (niektóre laptopy). Wtedy trzeba użyc programu sfdisk.

3. Odpalasz FC2.

4. Robisz kopię zapasową tablicy partycji:

sfdisk -d /dev/hda > pt.txt

i kopiujesz to na dyskietkę.

5. Wpisujesz

sfdisk -d /dev/hda

Jeśli zobaczysz coś takiego:

Warning: extended partition does not start at a cylinder boundary.
DOS and Linux will interpret the contents differently.
# partition table of /dev/hda
unit: sectors

/dev/hda1 : start=       63, size= 16771797, Id= 7, bootable
/dev/hda2 : start= 16771860, size=217632555, Id= f
/dev/hda3 : start=        0, size=        0, Id= 0
/dev/hda4 : start=        0, size=        0, Id= 0
/dev/hda5 : start= 16771923, size=104856192, Id= 7
/dev/hda6 : start=121628178, size=112776237, Id= 7

to będziesz musiał z pliku pt.txt pousuwać ostrzeżenia. Po edycji plik powinien wyglądać mniej więcej tak:

# partition table of /dev/hda
unit: sectors

/dev/hda1 : start=       63, size= 16771797, Id= 7, bootable
/dev/hda2 : start= 16771860, size=217632555, Id= f
/dev/hda3 : start=        0, size=        0, Id= 0
/dev/hda4 : start=        0, size=        0, Id= 0
/dev/hda5 : start= 16771923, size=104856192, Id= 7
/dev/hda6 : start=121628178, size=112776237, Id= 7

czyli bez tych dwóch pierwszych linijek.

6. Odpalasz teraz to polecenie:

cat pt.txt | sfdisk --no-reread -H255 /dev/hda

Jeśli wcześniej było 240, to zamiast -H255 wpisujesz -H240. Gdyby jakimś cudem nie chciało się zrobić, to po --no-reread dopisz --force.

Teraz to już musi działać ;-) Oryginalny opis znajdziesz tutaj → http://www.redhat.com/archives/fedora-deve...y/msg00908.html

Tak jak mówiłem to jest kilka minut roboty - mniej więcej tyle samo czasu zajmuje przywrócenie do życia Linuksa po instalacji Windowsa tongue.gif

Aha, zmieniłem trochę temat, żeby następni mogli łatwiej to znaleźć.

Witam

Jestem tu nowy, więc za eentualne niedociągnięcia z góry przepraszam.

Zainstalowałem FC4 na laptopie Acer TM2410 i okazało się, że po tej istalacji straciłem możliwość uruchamiania Windows XP gdyż po wybraniu windows w menu Grub'a otrzymuje czarny ekran

zostało polecone mi Wasze Forum zatem sobie poczytałem. przeczytałem post z 21.08.2004 - 19:40 gajownika i spróbowałem postąpić zgodnie z jego radami.

Ponieważ to jest laptop nie mam możliwości ustawienia parametrów dysku w BIOS. Postąpiłem zatem zgodnie z dalszymi zaleceniami lecz wpisanie polecenia cat pt.txt | sfdisk --no-reread -H255 /dev/hda otrzymuję w wyniku całą tronę pewnych informacji dotyczących miedzy innymi struktury dysku, ale w ostatniej linijce zapis PRZERWANO, a ja nic nie przerywałem. operacj ę powtórzyłem kilkakrotnie z tym samym efektem. Windows jest mi niezbędny z pewnych przyczyn również niezależnych ode mnie.

Byłem tak zdesperowany i chciałem zainstalowć tylko windowsa od nowa z płyty, jednak po włożeniu płyty do napędy pojawia się linijka napisu, że windows sprawdza zainstalowane składniki (czy coś takiego) i.. czarny ekran. pragnę nadmienić, że próbowałem równiż odpalić dla próby innego linukasa w wersji liveDVD i tym rzem było ok, ale ja potrzebuję windows, a nie innego linuksa. Proszę o pomoc, to dla mnie ważne.

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Można to także naprawić odpalając płyte instalacyjną W2k lub WinXP z opcją napraw (konsola).

Jest tam taka opcja jak fixmbr czy jakoś tak lub format /mbr - jest tam help. Problem jest taki że to poprawi/usunie boot (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Windows będzie działał, ale linux na 100% jest stracony. Mi takie coś pomogło, nie wiem czy to działa w 100% przypadków, ale ja miałem takie 2 przypadki w czasie 2 dni i tym się ratowałem z sukcesem.

Zainstalowałem FC4 na laptopie Acer TM2410 i okazało się, że po tej istalacji straciłem możliwość uruchamiania Windows XP gdyż po wybraniu windows w menu Grub'a otrzymuje czarny ekran

Nie wiem czy zauwazyłeś, ale ten wątek dotyczy FC2, a nie w FC4. Jeśli Windows się nie odpala, to masz najprawdopodobniej źle skonfirowanego GRUB-a i tyle. Ten błąd już został dawno naprawiony.

• 3 months later...

Hello!!

Dwa dyski, na jednym Windows Server 2003 a na drugim fedora 4.

Gdy odepne dysk z linuksiem to Winda sie uruchamia.

Grub odpala mi Fedore a gdy wybieram windowsa to oczywiscie:

Booting 'Other'

rootnoverify (hd0,0)

chainloader +1

Czy jest jakies rozwiazanie tego problemu?

Odpiszcie sad.gif

Jak są te dyski podłączone (primary/secondary master/slave)

Jeżeli dysk z windą nie jest podłączony na primary master (hda), to musisz w grub.conf wpisać odpowiednie numery partycji/dysku (to przy hd). To co masz wpisane odnosi się właśnie do hda. Dodatkowo, jeżeli winde masz na innej partycji, niż 1-sza podstawowa, to w grubie musisz skorzystać z opcji map.

No Hej!

Instaluje juz chyba z setny raz tą fedore włączając to LBA nawet i nic nie pomaga sad.gif

Mam tak na pierwszym dysku primary master na pierwszej partycji linuksa i tam w pierszym sektorze umieszczony jest Grub. Jeszcze wlasnie o to chodzi ze nie chce umieszczac Gruba w MBR tylko na partycji bootujacej chce go miec i w sumie mam smile.gif

Na drugim dysku na pierwszej partycji jest Windows Server 2003 i gdy odepne pierwszy dysk i tego dam na pierwszego to chodzi.

W Grubie mam wpisane ze (_linuks_ → Linux) ORT startuje jako (hd0,0)

a winda jest jako (hd1,0)

Nie wiem w tym przypadku jak bym mial urzyc tego map? bo nie uzywalem nigdy sad.gif

• 2 months later...

Ja mam dosc podobny problem. Mialem Windowsa Millenium na jednym dysku i na drugim zainstalowalem Fedore 4. Fedora ladnie startowala, natomiast Windows teoretycznie startowal, ale po zalogowaniu sie byl tylko kursor muszki i tapeta pulpitu. Nic wiecej. Zeby ratowac windowsa wyczyscilem MBR (fdisk /mbr) i choc pozbylem sie GRUBa i windows sam startowal to nadal bez zmian moglem sobie conajwyzej poruszac myszka.

Jestem poczatkujacy i choc przejrzalem podobne tematy to nadal nie jestem pewien jak teraz wgrac GRUBa (czy moze teraz lilo???) zeby sytuacja sie nie powtorzyla. z gory dziekuje za pomoc!

Fedora ladnie startowala, natomiast Windows teoretycznie startowal, ale po zalogowaniu sie byl tylko kursor muszki i tapeta pulpitu. Nic wiecej. Zeby ratowac windowsa wyczyscilem MBR (fdisk /mbr) i choc pozbylem sie GRUBa i windows sam startowal to nadal bez zmian moglem sobie conajwyzej poruszac myszka.

z tego jasno wynika ze problem dotyczy Windows Millenium - najproawdopodobniej masz z nim jakis problem, zobacz w autostarcie czy nie masz jakiegos programu wlaczonego ktory to powoduje (msconfig), odinstaluj ostatnio zainstalowana aplikacje, sprawdz programem antywirusowym... czyli zrob to co robia nieszczesliwi uzytkownic Windows wink.gif

Fedora ladnie startowala, natomiast Windows teoretycznie startowal, ale po zalogowaniu sie byl tylko kursor muszki i tapeta pulpitu. Nic wiecej. Zeby ratowac windowsa wyczyscilem MBR (fdisk /mbr) i choc pozbylem sie GRUBa i windows sam startowal to nadal bez zmian moglem sobie conajwyzej poruszac myszka.

z tego jasno wynika ze problem dotyczy Windows Millenium - najproawdopodobniej masz z nim jakis problem, zobacz w autostarcie czy nie masz jakiegos programu wlaczonego ktory to powoduje (msconfig), odinstaluj ostatnio zainstalowana aplikacje, sprawdz programem antywirusowym... czyli zrob to co robia nieszczesliwi uzytkownic Windows wink.gif

Ale problem pojawil sie dopiero po instalacji Fedory.

Zainstalowalem windowsa jeszcze raz i fedore, tak jak pisal ktos na tym forum - linux na hda i tam GRUB na MBR i Win na hdb i teraz to nawet windows nie zaczyna w ogole startowac :-(

Ale problem pojawil sie dopiero po instalacji Fedory.

tutaj to akurat mysle ze byl to zbieg okolicznosci, czasami wystarczy 15 min na sieci z Windows po instalacji zeby sie mocno zawirusowal (nie zdazymy nawet pobrac hotfixow) wink.gif

Zainstalowalem windowsa jeszcze raz i fedore, tak jak pisal ktos na tym forum - linux na hda  i tam GRUB na MBR i Win na hdb i teraz to nawet windows nie zaczyna w ogole startowac :-(
spokojnie uruchomi sie wink.gif musisz uzyc polecenia map tak jak tutaj: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10166

nastepnym razem poszukaj na forum a nie piszesz o problemach ktore juz byly rozwiazywane pierdyliard razy cool.gif