radeon255 Napisano Listopad 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 Jestem nowy w tym temacie staralem sie rozwiazac swoj problem sam w oparciu o wszelkie jakies odnosniki z google czy waszego forum. Zainstalowalem (_linuxa_ → Linuksa) ORT no i pojawil sie mi problem przy instalacji gruba. Nadmienie od raze ze na calkiem innych dyskach mam win xp i fedore 6. Po probie wystartowania z dysku na ktorym jest fedora pokazuje mi sie grub i znak zachety nie pozatym sie nie dzieje. Nie wiem kompletnie co zrobic jestem bowiem poczatkujacy. Po odpaleniu linux rescue a nastepnie zastosowaniu chroot /mnt/sysimage staralem sie znalezc grub.conf plik ten jednak w ogole nie istenieje. Prosze o pomoc w tym temacie bo juz sie z tym mecze i mecze i nic mi nie wychodzi. Piszcie jak najprostszym jezykiem z wszelkimi komendami bo naprawde jestem w tym wszystkim zielony narazie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Listopad 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 Witam Coś musiałeś źle pozaznacza pod czas instalacji. Grub powinnien być w mbr i wsio powinno działać, no ale jak nie działą ... Gruba można zainstalować raz jeszcze. Odpalasz sobie rescue cd lub jakiegoś live linuksa. Następnie montujesz katalog root gdzieś tam, np. w /mnt/linux. No i chroot mkdir /mnt/linux - tworzy katalog /mnt/linux mount /dev/hdx /mnt/linux - montuje do niego katalog / chroot /mnt/linux - chroot /dev/hdx - partycja główna ( / ) Jeżeli masz katalog /boot na osobnej partycji musisz go zamontować mount /dev/hdy /boot /dev/hdy - partycja z /boot Teraz już wystarczy grub-install /dev/hdz /dev/hdz - twój dysk startowy Powinno działać Zresztą na temat gruba jest (_mnustwo_ → mnóstwo) ORT na forum, możesz sobie poczytać. Pozdrawiam Gryhild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radeon255 Napisano Listopad 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 mkdir /mnt/linux - tworzy katalog /mnt/linux mount /dev/hdx /mnt/linux - montuje do niego katalog / chroot /mnt/linux - chroot /dev/hdx - partycja główna ( / ) tu wszytsko bylo ok Jeżeli masz katalog /boot na osobnej partycji musisz go zamontować mount /dev/hdy /boot /dev/hdy - partycja z /boot partycje bootowalna mam na tym samym dysku Teraz już wystarczy grub-install /dev/hdz /dev/hdz - twój dysk startowy instlacja ponowna gruba nie odpalila sie wyskoczyl komunikat not found or not a block device dalej jestem w kropce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Listopad 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2006 Witam ponownie. TUTAJ masz o grubie sporo, między innymi o jego reinstalacji a TUTAJ o jego konfiguracji. Pozdrawiam gryhild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radeon255 Napisano Listopad 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 zainstalowalem jeszcze raz (_linuxa_ → Linuksa) ORT tym razem pojawia mi sie blad 17 na forum znalazlem na to takie rozwiazanie 5. Błąd Gruba numer 17 Sytuacja Listing 5.1: Wyjście Gruba root (hd0,0) filesystem type unknown partition type 0x7 Error 17 : Cannot mount selected partition Rozwiązanie Ten błąd jest zwracany, jeśli żądana partycja istnieje, ale Grub nie może rozpoznać typu systemu plików. Należy być pewnym ustawień root(x,y) w pliku grub.conf. Jeśli próbujemy także ładować system Windows, należy się upewnić, że plik grub.conf zawiera linie root (hdX,Y) (lub rootnoverify (hdX,Y)) i chainloader (hdX,Y)+1. moze mi to ktos napisac jakos jasniej i w jakis sposob cos mozna dopisac do pliku grub.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 Możesz podac trochę więcej informacji? Np. Ile masz dysków , który jest rozruchowy itp. Najlepiej uruchom "linux rescue" i pokaż co zwraca polecenie fdisk -l. W jaki sposób instalowałeś linuksa tzn.przyjąłeś domyślne wartości czy sam modyfikowałeś układ partycji? Jakie typy partycji wybrałeś i jakie partycje utworzyłeś? Ciężko jest pomagać strzelając w ciemno. moze mi to ktos napisac jakos jasniej i w jakis sposob cos mozna dopisac do pliku grub.confJeśli "linux rescue" odnalazł partycję linuksową i podmontował ją a Ty zrobiłeś chroot /mnt/sysimage to plik grub.conf powinieneś odnaleźć w zwykłym miejscu czyli w katalogu /boot/grub. cd /boot/grub more grub.conf #przeglądanie vi grub.conf #edycja, tylko wcześniej 'man vi' :) Przy okazji wklej tu również zawartość tego grub.conf i device.map (w tym samym katalogu) Co do "vi" to jest to potężny edytor, ale raczej trudny dla początkującego. Od razu powiem, że do wyjścia bez zapisu zmian musisz nacisnąć <ESC> a potem ":q!" (bez cudzysłowów) i wcisnąć <ENTER>. Może ktoś zna coś prostszego co działa w trybie "linux rescue" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swiatex Napisano Listopad 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 5, 2006 w linux rescue powininno działać mc i nano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Listopad 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2006 Ja miałem dokładnie tak samo. Odpal z linux rescue i : Po pierwsze : nano /boot/grub/device.map i sprawdz czy dysk na ktorym instalowales jest w tym pliku, inaczej grub nie zainstaluje sie. Jak nie ma to dopisz Potem tylko grub-install /dev/hdx (zamiast x odpowiednia literka dysku) Ja instalowałem FC na drugim dysku (hdb) i w pliku device.map nie było dysku hdb pomimo że na nim instalowałem fedore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi